Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Pleje af Clematis
Pleje af Clematis
Som hovedregel bør man plante sent efterår eller tidligt forår - altså på tidspunkter, hvor væksten næsten er gået i stå. MEN det kan sagtens lade sig gøre at plante på andre tidspunkter. De fleste Clematis sælges eller opdrives i potter, og derfor kan det også lade sig gøre at plante eller udplante Clematis i hele vækstsæsonen. Man skal blot sørge for, at jorden ikke er frossen, når man går i gang.

Jorden

Clematis er krævende. Den skal altså ikke spises af med en klat jord, man har haft liggende nede i et hjørne af haven. Det vil være fornuftigt at investere i planteskolens den bedste blanding. Da Clematis kræver, at den aldrig udtørrer, er det i det hele taget en god idé at plante den i en god porøs, muldrig og velgødet jord, som kan bevare fugtigheden.

Når man planter Clematis, bør man altid grave et stort plantehul (50 - 60 liter), som fyldes op med "planteguf", som Clematisen kan boltre sig i. Er jorden leret, bør man grave meget dybt og lægge et lag sand/grus i bunden til at dræne.

Selvom Clematis kræver en fugtig jord, ja så kan den altså ikke fordrage, at rødderne står under vand. Den har i øvrigt ikke det fjerneste imod staldgødning.

Hvordan planter man?

1.Sæt clematisen ned i en spand vand, og sørg for at den drikker alt det den kan, inden den skal plantes ud.

2.Grav et hul på 45 cm i diameter (eller 40 cm x 40 cm) der hvor du vil have din clematis

3.Grav ca. 50 cm ned. Fyld 1 - 2 skovlfulde grus eller groft sand i bunden til dræn

4 Fyld en passende mængde plantejord ned i hullet, inden Clematisen med klump og det hele lægges ned i hullet. Fyld op med plantejord, sådan at Clematisen står 5 - 10 cm lavere, end den gjorde i potten.

5.Vand grundigt. Gerne en hel kande vand.

6.I den første tid eftervandes hver anden dag

Skygge ved roden?

Man anbefaler normalt, at man sætter sten eller andre planter op uden om roden på Clematis. Teorien er, at Clematis er en skovplante og derfor naturligt har det køligt ved roden. Den er jo beregnet på at skulle sno sig op ad et træ eller lignende for så at sætte blomst der oppe, hvor solen skinner. Derfor skulle det være en fordel, at man sørger for skygge omkring roden.

Der er imidlertid lavet forsøg med Clematis, der viser, at planten er tilbøjelig til at passe på sig selv, sådan at den i virkeligheden sørger for at sætte grønne blade omkring roden for at undgå opvarmning af roden. Og det er vel egentlig en fordel, hvis Clematisen bliver frodig nedefra?

Hvis man sætter planter omkring roden på Clematis skal man sørge for, at der ikke er tale om planter, som kommer til at udsulte Clematisen - konkurrerer om føden.

Vand og næring

Clematis er frodig, og derfor har den altid brug for masser af vand og gødning. Den må aldrig udtørre, men må på den anden side heller ikke druknes.

Den har det bedst med naturgødning, men det er lettest at gøde den med en vandopløselig plantegødning. Følg vejledningen nøje. I blomstringsperioderne skal man skrue lidt ned for gødningsmængden - ellers går det alt for stærkt med at afblomstre.

Beskæring.

Clematis skal beskæres for at sikre at planterne udvikles harmonisk og sætter de ønskede blomster hvert år.

Det er ikke ligegyldigt, hvordan og hvornår man beskærer. De forskellige Clematissorter har vidt forskellige vækst - og blomstringsmåder.

Clematis opdeles i 3 beskæringsgrupper, der beskæres på hver sin måde. Det er derfor vigtigt, at man kender de sorter, man har, for at kunne udføre den rigtige beskæring. I det mindste skal man kende planternes blomstringstidspunkt, for det er dette, der bestemmer beskæringsmåden.

Beskæringsgruppe 1.

De forårsblomstrende sorter: (De tidligtblomstrende)
Her er der tale om sorter, der blomstrer fra marts - maj ((juni) måned.
Planterne blomstrer kun en gang om året.

Denne gruppe skal IKKE beskæres, men kan eventuelt udtyndes EFTER blomstringen (dvs. i juni måned). Døde eller svage skud fjernes EFTER blomstringen.
Hvis planter, der tilhører denne gruppe bliver for store -eller for ranglede -eller uformelige kan man beskære EFTER blomstringen -altså i juni måned.
Med års mellemrum er der måske behov for en "foryngelsesbeskæring". Denne sker i givet fald i juni måned EFTER blomstring.

Begrundelse:

Planterne begynder blomstringen så snart væksten sætter ind. Dette betyder, at anlæggene til blomster allerede er dannet i den foregående sæson. Hvis man beskærer denne type i foråret, ja så fjerner man ganske enkelt anlæggene til blomster og får ingen blomster dette år.

Planter, der tilhører beskæringsgruppe 1:

Clematis Montana -typerne Clematis Macropetala - typerne Clematis Alpina -typerne

Beskæringsgruppe 2.

De forsommerblomstrende sorter. (De storblomstrede sorter)

Her er der tale om planter, der blomstrer først på sommeren, dvs. blomstring fra slutningen af maj til juni. Ofte blomstrer planterne 2. gang i løbet af sensommeren august - november.
Denne type beskæres kun svagt i det sene efterår eller tidlig vinter (Efter at planterne har smidt bladene

Der kan eventuelt beskæres (udtyndes) let IMELLEM de to blomstringer -altså i juli måned. (Svage eller døde skud fjernes)

Begrundelse:

Planterne har en tilvækst, inden de blomstrer, men de blomstrer på skud, der er dannet forrige år. Og derfor vil man fjerne blomsteranlæg, hvis man beskærer kraftigt om foråret. Resultatet vil være ingen - eller kun få blomster.

Planter, der tilhører beskæringsgruppe 2:

Mm Le Coultre, Miss Bateman, Snow Queen, The President , HF Young, Mrs. Cholmondeley, Edith, Dr. Ruppel, Nelly Moser, Maureen, Lasurstern,

Beskæringsgruppe 3.

De sommerblomstrende sorter (En blomstring fra juli og hen til det sene efterår.)

Denne gruppe skal skæres HELT NED (20 - 25 cm over jorden) hvert år.
Et godt tidspunkt: Den 1. januar, hvis man trænger til at være ude den dag! Men det er OK indtil omkring marts måned.

Begrundelse:

Planter fra denne gruppe blomstrer på skud, der er sat i år. Planterne begynder altså sæsonen med at vokse og danne blomsterknopper. Derfor det sene blomstringstidspunkt.

Planter, der tilhører beskæringsgruppe 3:

Huldine, Forskellige Viticella - typer, Hagley Hybrid Jackmanii Ernest Markham, Ville de Lyon, Rouge Cardinal, Victoria, Rhapsody, Perle d'Azure, Gypsy Queen, Comtesse de Bouchaud,
Udvalgte artikler
Ferskner og abrikoser
Såvel abrikoser som ferskner er stenfrugter. Begge frugter ligner hinanden meget i den måde, de vokser og blomstrer på.
Artikel kategori: Køkkenhaven
Udvalgte artikler
Koraltop/Brændende Kærlighed
Når man køber en blomstrende Koraltop, får man en stueplante, der næsten passer sig selv. Det eneste man skal huske er, at den bør stå lyst, ikke alt for varmt, og at den kræver regelmæssig vanding.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Fingerfilodendron
Monstera er en af de letteste stueplanter at have med at gøre, men de kan være ret krævende hvad angår plads.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Sprøjt ikke
Hvis du sprøjter i din have, skal du være opmærksom på, at sprøjtemidlerne ikke altid kun dræber skadedyr og ukrudt. Det betyder, at du risikerer at fjerne andre dyr og planter, der gør nytte i din have.
Artikel kategori: Alt om Haven