Løg tilhører løgfamilien, og de arter, som vi anvender i madlavningen, er af slægten Allium cepa. Fra botanisk synsvinkel er løg en liljeplante og således nært beslægtet med hvid- og purløg. Kepaløg eller zittauerløg er sammen med hvidløg en af de mest kendte repræsentanter for løgslægten.
Der findes mange typer af løg:
Kepaløg, herunder hvide og røde kepaløg,
Perleløg
Forårsløg
Skalotteløg
Purløg
Pibeløg
Hvidløg
Løg anvendes hovedsageligt i madlavningen, hvor den har mange anvendelsesmuligheder
Dyrkningsvejledning
Løg udplantes eller udsås i det tidlige forår. De udplantede løg (stikløg) kan høstes i juli medens de såede løg først er klar i slutningen af august. Løgene og høsten bliver større med udplantede løg end med frø såede løg. Ulempen er at holdbarheden sænkes.
De såede løg egner sig bedst til langtidsopbevaring og ved opbevaring på køl allerede fra løgene er færdigtørrede i september kan de såede løg holde sig op til 10 måneder.
Jordtype
Løg foretrækker at vokse i en jord med en ret høj reaktionstal (7-8)
Såning af løg
Såning af frø bør foretages fra midten af marts til begyndelsen af april. Løgene såes ved at der laves sårender med 25 - 30 cm´s afstand og en dybde på 2 - 3 cm.
Udplantning af løg
Løg sættes med 8–10 cm mellemrum med 5 rk. på 125 cm bredt bed.
Stikløg og skalotteløg sættes i april, så snart jorden er bekvem.
Vanding
Løg skal have vand i vækstperioden, dvs. jorden må aldrig blive knastør. Det kan være nødvendigt at vande løgene, hvis en tørkeperiode sætter ind i maj og juni. Deres rødder når ikke ret langt ned, og da deres vækstperiode ikke forlænges, betyder tørke et reduceret udbytte.
Løg indeholder stoffer, der ødelægger blodets evne til at transportere ilt hos hunde og katte. Det giftige stof er organothiosulfat, og det ødelægger hæmoglobinet, der normalt transporterer ilten i blodet.
De første symptomer kan være ganske uspecifikke:
Opkast
Diarre
Manglende appetit
Nedstemt humør
Skrevet af Kjeld
d. March 22 2013
4168 Fremvisninger ·
Udvalgte artikler
Bekæmp ukrudtet
Ukrudtet myldrer op, det skal bekæmpes og der er heldigvis flere måder at gøre det på Artikel kategori:Alt om Haven
Udvalgte artikler
Almindelig Giftsumak
Almindelig Giftsumak - giftige efeu - giftige vedbend
Vedbend også kaldet efeu er en almindelig stue- og haveplante, der er udbredt i hele Danmark. Planten opdeles i småbladede og storbladede vedbend. Artikel kategori:Plantebeskrivelser
Svampeguide for begyndere
Når du færdes i naturen, så undgå at ødelægge de svampe, du ikke ønsker at indsamle. Selv de giftige svampe er nyttige i naturen også, selvom du ikke har brug for dem. Artikel kategori:Nyttig viden