Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Træagtige stiklinge
Træagtige stiklinge
Mange af havens træer, frugt- og prydbuske kan formeres ved hjælp af såkaldt træagtige stiklinger.

Træagtige stiklinger skæres/klippes af skud fra samme år, efter at det har tabt bladene, fra sidst på sommeren til hen på vinteren. Urteagtige stiklinger betegner stiklinger med blade der normalt vil have meget urteagtige stængler, og som skæres i sommerens løb. Stiklinger af stedsegrønne kan komme i en kategori for sig, da de er med blade samtidigt med at de ofte har træagtige stængler.

Hvilke planter

Planter der kan formeres ved træagtige stiklinger vil normalt også kunne formeres ved urteagtige stiklinger, måske med større succes, men de urteagtige kræver noget mere påpasselighed end de træagtige. For havefolk kan det være ligegyldigt om ikke alle stiklingerne slår rod, man kan jo bare sætte rigeligt. Nogle plantearter er almindeligt kendt i havekredse for at være lette at formere ved hjælp at træagtige stiklinger, til den gruppe hører blandt andre: solbær, ribs, stikkelsbær, figen, pil, poppel, uægte jasmin, hyld, liguster, forsytia, kaprifolie, brombær, gedeblad, ildtorn, kornel, morbær, snebollebusk, snebær, sommerfuglebusk, stjernetop, arkitektens trøst.

Hvornår høstes stiklingerne

Træagtige stiklinger kan høstes fra moderplanterne har tabt bladene og til tidligt på foråret. Stiklingerne skal ikke høstes i frostperioder idet de her er mindre saftspændte. Man kan sagtens høste skuden til stiklinger så snart de har tabt bladene og opbevare dem i køleskab eller et skyggefuldt sted i haven, godt begravet i fugtig grus eller lignende, indtil de skal stikkes engang i foråret. Det er bedst at vente med at skære stiklingerne af de afklippede skud, til de skal bruges. Stiklingerne skal opbevares fugtigt og beskyttes mod hård frost og sol for ikke at tørre for meget ud.

Høst og Klargøring af stiklingerne

Man høster af de kraftigste skud på moderplanten – dem som er skudt i begyndelsen af året og har vokset sig store i løbet af sommeren. Nogle ældre buske er gået mere eller mindre i stå i væksten, man kan ofte få sådanne buske til at danne brugbare skud ved at beskære dem i foråret.
Af de fleste skud vil man kunne skære flere end en stikling. Stiklingerne skæres/klippes af skuddene når de skal stikkes. Man klipper 15 – 25 cm lange stykker af skuddene, nederst lige under en knop (eller et knoppar) og øverst lige over en knop. Klip eventuelt stiklingerne lidt skrå i den ende der skal vende ned af og lige i den der skal vende op, så der kan ses forskel på op og ned. Normalt behøver man ikke fjerne de knopper der skal være under jorden, men på fx stikkelsbær, ribs og andre der er slemme til at sætte rodskud, skulle det mindske tendensen til rodskud.
Et lille snit i barken halvvejs rundt på stiklingen under der hvor man ønsker rødderne dannet, kan i nogen tilfælde stimulere roddannelsen.

Stikning/potning i hus eller på friland

Stiklingerne vil hurtigere udvikle rødder hvis de står i væksthus eller havestue om foråret frem for på friland – simpelthen fordi der er mere varme i jorden. Specielt i væksthus skal stiklingerne beskyttes mod direkte sol før de har fået dannet en god rodmasse da de ellers kan fordampe for meget vand og tørre ud.
Stiklingerne kan skæres og sættes i potter med en god pottejord allerede når de er høstet, måske i efteråret. Man skal da beskytte alle de pottede stiklinger mod udtørring hele vinteren. mindre arbejdskrævende er det at vente med at klargøre og potte stiklingerne til februar-marts.
Stiklinger af kan også sættes i bede, med en god let jord, direkte på friland. Det har været benyttet meget til formering af stikkelsbær og andre fra ribes-slægten. Det er en mindre arbejdskrævende metode end potning og drivning i væksthus, men egner sig langt fra til alle de planter der kan formeres ved hjælp af træagtige stiklinger. Stiklinger der er sat på friland om vinteren kan beskyttes mod frost , ved overdækning med fx grene og blade.

Jord og stikkedybde

Jorden i potterne skal være luftig og fugtig på samme tid. En blanding af grus og spagnum er som regel velegnet og overkommelig at fremstille. Det længste stykke af stiklingen placeres nede i jorden, Man kan lade et stykke med tre knopper være over jorden, bare en af dem behøver overleve.

Rodning i vand

Der er ingen ide i at få stiklinger til at slå rødder i vand før udplantning i jord – som man tit ser det sker på fx pilegrene taget ind til drivning i stuerne om foråret. Sådanne rødder er ikke meget værd ude i jorden.

Vegetativ formering

Stiklingformering er vegetativ formering. De planter som forhåbentlig bliver resultatet af anstrengelserne vil genetisk være identisk med moderplanten. Formering ved hjælp af er en måde at sikre at man får en plante som den man tager stiklingen fra, i modsætning til ved frøformering hvor afkommet kan være meget forskellig fra moderplanten.

Udvalgte artikler
Ophavsret

Artikel kategori: Information
Udvalgte artikler
Spirea Bumalda
Mellemhøj, løvfældende busk, som bliver 0,5-1 m høj og 0,9-1,2 m bred. Blomstrer i juli-september måned. Små mørkerøde blomster
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Muldvarpen
Muldvarpen (på latin Talpa europaea) findes i hele Danmark, bortset fra nogle øer. Den voksne muldvarp bliver 15-18 cm lang og vejer 70-100 gram.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Træpæon
Du kan sagtens flytte dine pæoner, det skal blot ske i efteråret, og du skal huske at plante i den samme dybde, som planten stod i før fl ytningen.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser