Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Såning i potter/forkultivering
Såning i potter/forkultivering
Nogle grønsager og blomster skal have længere tid for at folde sig ud, end vores klima giver dem mulighed for.

Det er typisk planter der stammer fra troperne eller subtro­perne, hvor vækstsæsonen er meget længere. F.eks. græskar, agurker, toamter, bønner. Det kan også være planter fra mid­del­havsområdet der dér dyrkes som flerårige men som ikke kan holde til frostvejr og derfor bliver dyrket som énårige hos os. F.eks. artiskokker, og chili.

Hvis de skal blive til noget må de i gang før vejret er til det udendørs.

Også porrer og selleri og kål skal sås indendørs for at nå at vokse sig ordentligt til.

Hvordan man gør med de enkelte planter er beskrevet under de pågældende grønsager.

Her handler det kun om princippet.

Vær opmærksom på at forskellige planter skal sås på forskelli­ge tidspunkter.

Frø bryder sig ikke om særligt meget næring, så man sår i ret næringsfattig jord. Såjord kan man enten købe eller blande selv. Havejord der ikke er gødet blandet med ca 1/3 sand plejer at være godt.

Man kommer jorden i alindelige små potter, potter beregnet til formålet lavet af tørv, potter af æggebakkepapir, eller bare hjemmelavede små potter lavet af foldet avispapir.

Man kan også fint så i brugte kødbakker, æggebakker, foamkas­ser der kar været koteletter i, eller konservesdåser. Bare der er dræn, dvs. at det vand der ikke lige bliver suget op af jorden når man vander, nemt kan løbe af. Hele herligheden fyldes op med jord, helt til kanten. Horefter man presser dem let sammen. Ikke mase, bare så frøene ikke havner i en luft­lomme i jorden.

Så finder man en bakke de kan stå i der er vandtæt. Man kan stilel dem direkte i bakken eller først lægge et stykke gam­melt tæppe i. Man kan også købe løst filt specielt til for­målet der er at sikre at potene ikke tørre ud, fordi de står på et vådet tæppe og kan suge når de vil. Samtidig sikrer det at potterne ikke drukner, fordi tæppet opdsuger overflødigt vand. Man skal i princippet bare sørge for at tæppet ikke tørre ud.

Så sår man frøene, i potterne. Lav en fordybning i den rigtige dybde, med den pind, drys frøene i og fyld hulelrne op med jord. drys et tyndt lag sand ud over potterne, det forhindrer alger og mug i at gro på overfladen. Vand så på tæppet, eller meget forsigtigt oven i potterne så frøene ikke sejler rundt i potten. De skal være gennemfugtige, men ikke våde.

Stil frøene et lunt sted hvor der gerne må være mørkt, til de spirer. Særligt tomater og chili skal have specielle tempera­turer for at spire, andre planter har det fint med at spire i stuetemperatur. Når der er kimblade at se skal de have lys. Masser af lys, og mindre varme.

Fra nu af handler det om at give planterne det rigtige forhold mellem lys og varme.

Hvis de får for lidt lys, bliver de nogle blege, anæmiske bængler der strækker sig helt vildt for at komme til lyset.

Hvis de samtidig får for meget varme får man nogle helt grote­ske tynde aliens ud af det.

Hvis de får for lidt varme gror de for langsomt, eller slet ikke. For meget lys kan de simpelthen ikke få.

Det ideelle sted at stille dem findes ikke i moderne normal­boliger, medmindre man har en letopvarmet havestue, en kølig kælder eller bagtrappe med godt lys, eller måske et sydvendt værelse der ikke bliver varmet op.

En anden mulighed er at slukke for radiatoren under et vindue og stille dem der.

Den sidste -og dyreste- mulighed er at varme sit drivhus op.

Det kan være godt at give potterne en slags drivhus af plas­tic over for at holde på fugten. Prik huller i plasticen så der er luftcirkulation. Hold øje, de må ikke koge, hvad de nemt kan komme til i en solstegt vindueskarm og de skal luftes godt ud hver dag for ikke at mugne.

Artiskokker og selleri er det første man skal så, allerede i februar, hvis de skal blive rigtigt flotte.

Næste hold er sommerblomsterne, tomaterne og chilierne, og de skal ikke sås før tidligst midt i marts.

Hvis man synes at ens indendørs gromuligheder er problemati­ske, dvs for lidt lys og for meget varme skal man vente til 1 ste april.

Når dette hold planter er blevet lidt større kan man godt overveje at flytte dem ud i drivhus eller mistbænk, med varme på så de bliver holdt på mindst 15 grader - også om natten.

Hvis de bliver for kolde kan man risikere at de giver for få tomater.

Chili må under ingen omstændigheder få det koldt om natten, de har bedst at at blive indendørs.

Tredje hold forkultivering sker ikke før i april, og handler om bønner, lathyrus, græskar, agurker, courgetter og kål.

Her sår man i potter eller blokke, direkte i drivhus eller mistbænk. Kål kan godt tåle en frostnat, men resten skal holdes frostfrie, en lille varmeblæser på lave­ste ind­stilling er nok på det tidspunkt.


Udvalgte artikler
Aloe vera
Aloe vera-planten stammer fra det østlige Afrika, men dyrkes i dag overalt i verden. Aloe vera er en sukkulent. Det vil sige en plante, der kan oplagre store mængder vand i vævet. Aloe vera ligner en kaktus, men faktisk hører planten til liljefamilien (liliaceae).
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Fløjlsblomst, Tagetes patula.
Fløjlsblomst, Tagetes patula. Der er mange sorter af Tagetes, i forskellige rene farver, blandede farver, høje og lave (10 cm - 80 cm). Tagetes skulle være gode ved siden af Gulerod i køkkenhaven for at "skræmme" gulerodsfluen væk.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Oliven
Olivengrene symboliserer fred, og bladene kronede de sejrende ved datidens olympiske lege. Medicinsk bruges bladene til at rense sår siden oldtiden. Olivenblade sænker blodtrykket og hjælper til at forbedre blodomløbet. Olivenolie har generelt beskyttende virkning på fordøjelseskanalen og er god på tør hud.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Sporebaldrian
Sporebaldrian er en tørketålende plante som kan dyrke i staudebedet, stenbedet en nem staude. Den tiltrækker mange insekter og den kan stå solrigt.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser