Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » forårsklar
forårsklar
Den første rigtige forårsdag i februar eller marts er det skønt at komme ud og gense haven og fornemme, at den så småt er ved at vågne efter den kolde og mørke vinter. Hvis solen skinner, og temperaturen sniger sig lidt opad, er det næsten ikke til at holde sig indendørs, men så er det jo godt, at der er arbejdsopgaver, du kan gå i gang med udendørs, som gør, at du kan holde varmen.

Haven kan se lidt forsømt og ynkelig ud efter den lange vinter, så det er en god idé at starte med at rydde lidt op. Haven bliver straks meget kønnere og forårsklar, når du har:

Grib trillebøren og ryd op i havens bede, så de bliver klar til foråret.
Ryddet op i bedene og køkkenhaven
Klippet græsplænen for første gang
Gjort terrassen klar til sommeren
Hentet havemøblerne frem
Gjort rent i drivhuset og haveskuret.

Du kan også så småt begynde på at forspire grøntsager og sommerblomster i vindueskarmen eller drivhuset.

Oprydning i bedene

det allertidligste forår skal du passe på med at rydde for meget op i bedene. De visne blade og stængler på de flerårige blomsterplanter (stauder) hjælper planterne med at undgå frostskader, hvis der kommer en gang hård frost, efter at planterne er begyndt at sætte nye skud. Især kombinationen af varme solskinsdage og iskolde nætter kan være hård kost for de mere sarte planter.

Link

Vent med at klippe stauderne ned, til foråret er godt i gang. Det er det som regel sidst i marts eller først i april, men det kan variere meget. Nogle år kan vinteren strække sig langt ind i april, og så må du ruste dig med tålmodighed.

Når vejret omsider bliver så lunt, at du kan klippe stauderne ned, er det en god idé at lade de afklippede plantedele ligge på jorden mellem stauderne. Du kan evt. klippe dem i mindre stykker, så det ikke ser så rodet ud. De afklippede plantedele bliver efterhånden til kompost, som forbedrer jorden og giver næring til planterne, og samtidig holder jorden bedre på vandet, når den ikke er helt bar. Stauderne vil snart vokse til, så de dækker afklippet.

Forårsløg

Hvis du har løgplanter som f.eks. vintergæk, krokus og påskelilje, som står forkert, kan du godt flytte dem, når de er afblomstret. Det er ellers efteråret, der er det rette plantetidspunkt for forårsløg. Men det går at flytte dem nu. Det kan jo være vanskeligt at finde løgene til efteråret, hvor de for længst er visnet ned.

Hvis du skal lægge nye forårsløg, bør du dog vente til efteråret. Men det er en god idé at skrive ned, hvor der mangler farver i bedene om foråret, så du kan huske det til efteråret, når løgene skal lægges.

Ukrudt

Fjern også ukrudtet i bedene nu, inden det bliver stort og besværligt at have med at gøre. Det er også lettere at se ukrudtsplanterne, mens stauderne er små. De nyspirede ukrudtsplanter kan hakkes væk eller pilles op med fingrene, mens de flerårige ukrudtsplanter, f.eks. skvalderkål, havepest og kvikgræs, må graves op, så hele roden kommer med

Første klipning af græsplænen

I løbet af marts eller april begynder græsplænen at vokse, og så må du i gang med at slå den cirka en gang om ugen. Indtil græsset er kommet i god vækst, bør du ikke klippe det længere ned end til ca. 4 cm.

Det er også en god idé at give græsset gødning og evt. kalk her om foråret. Det giver en sund plæne og begrænser mængden af mos og andet ukrudt. Hvis der er meget mos i plænen, kan du fjerne det ved at rive plænen igennem og samle mosset sammen.

Køkkenhaven om foråret

I det tidlige forår er det stadig for tidligt at gå i gang med at så i køkkenhaven, bortset fra spinat og rucola, som kan spire ved ret lave temperaturer. Men du kan godt gå i gang med at gøre klar, så du er parat til at så og plante ud, når jorden bliver varm nok til, at de forskellige grøntsagsfrø kan spire.

Du kan f.eks. gå i gang med at:

Rydde op i køkkenhaven.
Lægge kompost ud på jorden - det skal gøres senest nogle uger før, du skal så, da den friske kompost kan hæmme frøenes evne til at spire.
Kultivere jorden.
Forspire kartofler fra begyndelsen af marts.
Så grøntsagsfrø i vindueskarmen eller drivhuset, hvis du vil have en tidlig høst.
Eventuelt indhegne køkkenhaven med sneglehegn, så du kan have dine grøntsager i fred.

Frugt og bær

Det er stadig alt for tidligt til frugt og bær, men hvis du sætter et par glasklokker eller lerpotter over dine rabarberplanter, kan du drive dem hurtigere frem. Normalt kan de første rabarber høstes fra sidst i marts. Hvis du gerne vil have mange rabarber i haven, skal du huske at gøde planterne godt, f.eks. med naturgødning eller kompost.

Drivhuset

Hvis du ikke fik gjort drivhuset rent i efteråret, er det ved at være på høje tid nu. Især hvis du skal bruge drivhuset til forspiring af grøntsager og sommerblomster. I det tidlige forår er det også rart at have et par stole og et lille bord stående i drivhuset, hvis der ellers er plads. Så kan du nyde forårssolen i læ for den kolde vind.

Gør terrassen klar til sommeren

Før du flytter havemøblerne ud på terrassen igen efter vinteren, trænger terrassen sikkert til lidt rengøring.

Stenterrasser

Stenterrassen kan være begroet med alger og fugerne fyldt med mos. Du kan gøre stenterrassen ren ved at kradse op i fugerne og derefter sprede fugesand ud på den. Hvis du lader sandet ligge et par uger og jævnligt fejer frem og tilbage med en stiv kost, slår du to fluer med et smæk. Terrassen bliver fint ren, og du får fyldt fugerne mellem fliserne godt op med fugesand, så du begrænser ukrudtets muligheder for at vokse mellem fliserne.

Træterrasser

Træterrassen kan også være godt bevokset med alger. De fjernes med vand og en børste. Hvis det er særlig slemt, kan du bruge lidt algerens.

Du skal ikke male terrassen eller give den olie her om foråret, hvor træet er fugtigt efter vinteren. Vent til senere på sommeren, når træet er tørret godt ud. August og september er normalt de bedste måneder at male udendørs træværk.

Indret terrassen, så den er klar til brug

Det er stadig for tidligt til grill, solvogne og parasoller, så de kan godt blive stående i skuret eller kælderen lidt endnu. Men det er en god idé at sætte havemøblerne frem. Allerede i februar kan det nogle år være lunt nok til at drikke en kop kaffe på terrassen, hvis solen skinner, terrassen ligger i læ, og du har godt med tøj på.

Krukker

Hvis du ikke fik tømt dine krukker og vasket dem af i efteråret, kan du gøre det nu. Hvis krukkerne er meget beskidte, kan du bruge lidt almindeligt rengøringsmiddel.

Du kan også godt plante de første krukker til allerede nu, hvis du vælger planter, der kan tåle frost, f.eks. løgplanter som påskeliljer og krokus eller hårdføre blomsterplanter som hornvioler eller stedmoderblomster. Men smukke krukker kan også være meget dekorative at se på, selvom de står tomme.

Forårsrengøring i haveskuret

Det kan næsten ikke undgås, at der samler sig en del snavs og skidt i haveskuret i løbet af vinteren. En dag, hvor forårssolen skinner, er det derfor et godt tidspunkt at rydde op i skuret og gøre forårsrent. Smid gamle havehandsker, rester af pottemuld, ødelagte krukker og plantebakker ud, fej gulvet, ryd op på hylderne og i haveredskaberne. Tjek også, om redskaberne trænger til at blive repareret, rengjort eller slebet. Hvis du passer godt på dine haveredskaber, holder de længere.

Så frø til sommerens blomsterflor

Hvis du gerne vil have mange sommerblomster i bede og krukker, kan det godt betale sig at så dem selv. For selvom havecentrene bugner med færdige sommerblomster i maj, så kan det blive en dyr fornøjelse, hvis du vil fylde haven med færdigkøbte planter.

Det er som regel tids nok at så sommerblomster i slutningen af marts eller starten af april måned. Planterne kan blive svage og ranglede, hvis du sår dem for tidligt, medmindre du kan give dem optimale forhold, dvs. masser af lys og et tilpas lunt drivhus eller en havestue, hvor der hverken er for koldt eller for varmt.

Forspiring af dahlia og andre knolde

Hvis du vil have dahliaer eller andre knoldplanter i haven til sommer, så er det nu, du skal sætte dem til forspiring indendørs. Hvis du forspirer knoldene, får du glæde af blomsterne i længere tid til sommer. Gladiolus kan du lægge direkte ud i jorden i april eller begyndelsen af maj.

Havearbejde om foråret

Når du først er kommet i gang i haven om foråret, er der masser af andre arbejdsopgaver at gå i gang med i haven.
Udvalgte artikler
Støttemure
Der findes et utal af betonprodukter til formålet, mest kendt er vel nok knækstenen, men der findes et rigt udvalg i meget varierende former og størrelser.
Artikel kategori: Sten og fliser.
Udvalgte artikler
Pollen
Pollen, stærke dufte og plantesaftkan gøre havelivet surt, hvis manhar allergi. Men med dit valg af planter til din have kan du tage hensyn til børn, gæster eller naboer med pollenallergi.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Vædderen 21/3 - 20/4

Artikel kategori: Stjernetegn
Udvalgte artikler
Indendørs
De værste rødvins pletter på en hvid skjorte osv. fjernes let med straks at smøre tandpasta på pletten, gnid stoffet let og vask det af med varmt vand.
Artikel kategori: Tips/råd/ideer