Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Introdiktion
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Vildvin
Vildvin
Vildvin, Parthenosissus

Vildvinen runder sommeren af med en eksplosion af farver. Ved de første strejf af efterår farves de grønne blade glødende røde og giver fantastiske effekter.

Vildvin skal ikke plantes i forventning om overdådig druehøst. Nok er vildvinen i familie med vinen, men slægtskabet er fjernt, og vildvinen sætter desværre ikke druer. Til gengæld har den mange andre gode egenskaber, der nok gør den et bekendtskab værd.

Vildvin er en smuk, frodig og effektiv klatreplante, der hurtigt klæder selv store murflader på med et flot dække af taglagte blade. Ved udspring kan farverne være rødlige, men snart bliver de glinsende mørkegrønne og danner en smuk, diskret baggrund. Når efteråret melder sig, skifter sceneriet til et væld af glødende røde farver, der til gengæld påkalder sig al opmærksomhed.

Der findes forskellige arter og sorter af vildvin, der har hver deres farvetoner i bladene både sommer og efterår. Men et festfyrværkeri af høstfarver kan de alle præstere.

Almindelig vildvin, Parthenocissus inserta, har blade med glinsende mørkegrøn overside og lysere underside. Høstfarven er lysende rød. Almindelig vildvin har klatretråde men danner normalt ikke hæfteskiver, og må derfor hjælpes på vej med opbinding. Klatrevildvin, Parthenocissus quinquefolia, danner derimod effektive hæfteskiver, der nærmest klæber planten fast til muren. Den klatrer højt til vejrs med fem-koblede blade, der er mat mørkegrønne på oversiden og mat bleggrønne på undersiden som en flot kontrast. Høstfarverne er orangerøde.

Rådhusvin, Parthenocissus tricuspidata, er den kraftigste af arterne. Med effektive hæfteskiver kan den dække store murarealer og danne meget flotte flader. Bladene er glinsende grønne sommeren igennem og bliver skarlagenrøde ved høst.

Vildvinene sætter uanselige blomster og af og til også små, blåsorte bær, men det er først og fremmest for bladenes skyld, man skal plante vildvin.

Planterne er ganske nemme at dyrke og stiller meget små krav til deres omgivelser. Bedst trives de i god, muldrig havejord, der ikke er alt for tør. Beskæring er ikke nødvendig, men hvis planten bliver for stor, kan man roligt gå løs på den med beskæresaksen, uden at den lider overlast af den grund. Høstfarverne bliver flottest, hvis vildvinen plantes mod en sydvendt væg, men planten trives i både sol og skygge. Plant vildvin ved muren, hegnet eller pergolaen og oplev årstidernes skiften på nærmeste hold i takt med bladenes forunderlige farveskift.


Udvalgte artikler
Dyreværnsloven
VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Folketinget har vedtaget og Vi ved Vort samtykke stadfæstet følgende lov: (Visse bestemmelser i lov nr 335 af 8 juli 1983 forbliver i kraft, indtil de afløses af regler fastsat i medfør af denne lov)
Artikel kategori: Nyttig viden
Udvalgte artikler
Japansk Kirsebær
Japansk Kirsebær (Prunus serrulata) er et lille, løvfældende træ med en meget variabel vækstform.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Gyldenris
Gyldenris er en taknemmelig staude der klarer sig på al slags jord og under alle lysforhold. Bedst klarer planten sig i sol og på en god havejord.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Nåletræer
Det er igen blevet populært at plante nåletræer i de danske haver, hvilket ikke midst skyldes den store variation, der findes i dag med størrelse, form og farve. Du vi til enhver tid finde et stort udvalg i landets havecentre. Nåletræer indeles i 4 kategorier:
Artikel kategori: Alt om Haven