Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Valnød
Valnød
Valnød (Juglans regia), et interessant og værdifuldt alternativ til tropisk træ. Mens vi venter på kævlerne, spiser vi nødderne.

Et alternativ til tropiske træsorter

Valnøddens ved varierer fra mørk gylden til mørkt brunt med markerede sorte tegninger. Veddets mørke og dramatiske udtryk er sammenligneligt med det smukkeste tropiske træ.

Den nødvendige begrænsning af tilførsel af tropisk træ til de vestlige markeder kan føre til en opblomstring af efterspørgslen efter valnøddens smukke ved. Det smukkeste og mest markant tegnede ved findes i rodklodsen (rod og tæer) og ved andre afvigelser i fiberforløbet.

Valnøddens ved har været kendt og værdsat i århundreder, både for de tekniske egenskaber og for udseendet. Veddets styrkemæssige og mekaniske egenskaber giver det en plads blandt de bedste træsorter, også som fuldtræ. Valnøds tekniske egenskaber er omtrent som dansk eg, bortset fra at slagbrudstyrken er meget højere hos valnød

Den amerikanske valnød (Juglans nigra) er lettere, markant svagere og ikke så smuk i tegning og farve.

Kendt og elsket, men ikke plantet og dyrket som skovtræ – en særlig mulighed for vore små skovbrug

Valnødden er placeret i en ejendommelig niche, hvor der er både kendskab til og anerkendelse til selve veddets egenskaber, men hvor nøddeproduktionen i den grad overskygger træets vedmæssige kvaliteter. Valnødden dyrkes derfor primært som et lavstammet og bredkronet frugttræ. Veddet kommer som et biprodukt – på trods af den store efterspørgsel og de høje priser.

Produktion af kvalitets valnøddekævler kunne være en niche, som det danske mikroskovbrug kan udfylde - med chance for stor økonomisk gevinst.

Forholdet minder lidt om ahorn: Værdien af veddet er indiskutabel men meget få skovbrug i Europa dyrker arten, derfor opnår danske produkter rigtig gode priser på det internationale marked.

Valnøds karakteristika

Valnød er et lys- og varmeelskende skyggetræ. Træet er markant fototropisk (bøjer sig aktivt efter lyset). Dyrket inde i en bevoksning går valnødden efter lyset, så det er vigtigt, at der er lysbrønde nogenlunde ovenfor træet.

Bladene indeholder et stærkt aromatisk stof Juglone, der har funktion som et insektmiddel. Det er formentlig dette stof,, der er årsag til, at valnød ikke efterstræbes af vildt og mus. Juglone kan være giftigt for andre planter (Æbler,Ericae, Potentilla, Pinus strobus, kartofler og tomater). Juglone nedbrydes ret hurtigt i jorden, jeg har ikke set tegn på giftvirkning i mine blandingskulturer her i Vendsyssel.

Valnød springer sent ud (i Vendsyssel lige omkring 1. juni).

Træet er vindbestøvet. Frøformerede træer kommer i bæring efter 8-15 år. Valnød er et træ for den bedre bund. Hvor man kan dyrke ask, kirsebær og ær, vil valnødden også trives. Valnød elsker varme, derfor er læ og sol gavnligt. Sydlig eksponering på ikke for tør bund giver en fremragende vækst.

Når valnødden er etableret, er væksten kraftig - som eg, men ikke som ask og ær. I skoven er de unge valnøddetræer meget smukke og markante med det frodige og storbladede løv, der ligefrem kan give et tropisk indtryk. Valnød udvikler en markant pælerod som eg.

Valnød kan dyrkes i alle kroge af Danmark. Årets varmesum har formentlig betydning for tilvæksten, så den sydlige del af landet har ekstragode muligheder.

Der kan findes gamle valnød i alle landets egne, flest øst for israndslinien

Valnød og ukrudt

Valnød er egentlig robust overfor ukrudtskonkurrence. Det er som om at de store bladplader lægger sig over ukrudtet og til en vis grad løftes i takt med eksempelvis nældernes vækst.

Men det er nok sikrest at holde sin kultur pæn og ordentlig. Den gamle regel om, at hvis planterne ikke er overvoksede, så går det nok, kan godt bruges her.

Udvalgte artikler
Amerikansk Klanner
Den amerikanske klanner (Reesa vespulae) stammer oprindeligt fra Nordamerika. I 1960'erne begyndte ar-ten at dukke op rundt omkring i Europa, og den er nu almindelig her i landet.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Citronmelisse
Citronmelisse er en flerårig staude. Planten blomstrer i juli-august. Den bliver ca. 80 cm høj og har grønne ægformede blade, der er behårede og dufter af citron. Det er bladene, som anvendes i madlavning.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Bonsaidyrkning
Bosaidyrkning er en meget gammel kunstform med rødder i det fjerne østen. Fra Indien er der vidnesbyrd om træer dyrket i krukker før kristi fødsel, men det er i Kina bonsaikunsten, som vi kender den i dag, tog sin begyndelse.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Stauder
Stauder er flerårige urteagtige planter. De visner ned hvert efterår, for igen at skyde frem til foråret med nye skud og blomster. Imellem stauder, der er en meget stor plantegruppe, er der også arter, der har vintergrønt løv
Artikel kategori: Alt om Haven