Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Trompetblomst
Trompetblomst
Trompetblomst, Campsis radicans, stammer fra Nordamerika. Derfor er den hårdfør under danske himmelstrøg, sin eksotiske fremtoning til trods. Dog kræver planten en lille smule særlig omsorg og bør plantes på en beskyttet vokseplads, hvor der er lunt og varmt. Netop derfor er trompetblomst en oplagt terrasse- eller gårdhaveplante, hvor beskyttende mure og varme fra huset giver temperaturer, der er et par grader højere end ude i haven. Trompetblomst er samtidig en solelsker, så en solbeskinnet, syd- eller vestvendt mur er det ideelle voksested.

Trompetblomst er en kraftigtvoksende, løvfældende klatreplante. Den klatrer ved hjælp af særlige luftrødder, men er ikke så god til at holde sig fast, når planten bliver stor. Derfor er det en god ide at hjælpe den på vej med opbinding. Under danske forhold kan den klatre 6-8 meter til vejrs og er et imponerende syn, når den frodige vækst dækker muren.

De finnede blade har en smuk mørkegrøn overside, der danner en fornem kontrast til den lysere underside, når lette sommerbriser skaber bevægelse i løvet. Farvespillet akkompagneres flot af blomsterne, der er et helt kapitel for sig selv. Store, besnærende orangerøde trompeter dukker op over hele planten i endestillede toppe fra juli til september. Op til ti sammen sidder de og bidrager spontant til sommerstemningen.

Trompetblomst blomstrer fra træagtige sideskud. Derfor må sideskuddene ikke beskæres, det vil gå ud over blomstringen. Skal plantens omfang alligevel begrænses, bør det ske ved at beskære forrige års blomstrende sideskud til 10-15 cm.

Trompetblomst foretrækker en næringsrig, fugtighedsbevarende jord. Jorden nær husmuren er ofte dårlig og bør derfor skiftes ud, når der plantes. Husk at vande grundigt efter plantning og husk at vande med jævne mellemrum, hvis regnen har svært ved at nå planten under tagets udhæng. De første år efter plantning vil det være en god ide at vinterdække plantens basis, for at beskytte den ekstra godt mod eventuelle frostgrader. Men når først rødderne har fundet godt ned i jorden, er der ingen grund til den slags anstalter. En veletableret trompetblomst er hvert år rammen om mange dejlige stunder på terrassen.


Udvalgte artikler
Plantning af løvfældende hæk
Det er ofte den første beslutning, som skal tages, når en ny have etableres. Er man i tvivl om, hvad man skal vælge, er det en god idé at se sig om i nabokvarteret for at blive inspireret og samtidig se, hvilke hække der trives bedst på lokaliteten.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Blodribs, Ribes sanguineum
Blodribs, Ribes sanguineum, er næsten bedre kendt under sit latinske navn end ved det danske. Ri-bes, kalder vi ofte busken, der findes i de fleste danske haver og også burde findes i resten. For der er selvfølgelig en god grund til den store popularitet. Vi elsker blodribs, fordi den er en både dejlig, pålidelig og farverig forårsbebuder, der også har en rolle at spille senere på sommeren.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Bananfluer
Bananfluer (slægten Drosophila) kaldes også på dansk for eddikefluer, vinfluer eller frugtfluer, og navnene giver straks en idé om, hvad det er, de kan lide. Der findes over 600 arter bananfluer, men det er kun et par af dem, der optræder indendørs.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Fodblad
Planten har en krybende rodstok, hvorfra de 20-40 cm lange bladstilke skyder frem. Bladene er stærkt ind­skårne, lysegrønne og ofte med brune pletter.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser