Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Introdiktion
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Trompetblomst
Trompetblomst
Trompetblomst, Campsis radicans, stammer fra Nordamerika. Derfor er den hårdfør under danske himmelstrøg, sin eksotiske fremtoning til trods. Dog kræver planten en lille smule særlig omsorg og bør plantes på en beskyttet vokseplads, hvor der er lunt og varmt. Netop derfor er trompetblomst en oplagt terrasse- eller gårdhaveplante, hvor beskyttende mure og varme fra huset giver temperaturer, der er et par grader højere end ude i haven. Trompetblomst er samtidig en solelsker, så en solbeskinnet, syd- eller vestvendt mur er det ideelle voksested.

Trompetblomst er en kraftigtvoksende, løvfældende klatreplante. Den klatrer ved hjælp af særlige luftrødder, men er ikke så god til at holde sig fast, når planten bliver stor. Derfor er det en god ide at hjælpe den på vej med opbinding. Under danske forhold kan den klatre 6-8 meter til vejrs og er et imponerende syn, når den frodige vækst dækker muren.

De finnede blade har en smuk mørkegrøn overside, der danner en fornem kontrast til den lysere underside, når lette sommerbriser skaber bevægelse i løvet. Farvespillet akkompagneres flot af blomsterne, der er et helt kapitel for sig selv. Store, besnærende orangerøde trompeter dukker op over hele planten i endestillede toppe fra juli til september. Op til ti sammen sidder de og bidrager spontant til sommerstemningen.

Trompetblomst blomstrer fra træagtige sideskud. Derfor må sideskuddene ikke beskæres, det vil gå ud over blomstringen. Skal plantens omfang alligevel begrænses, bør det ske ved at beskære forrige års blomstrende sideskud til 10-15 cm.

Trompetblomst foretrækker en næringsrig, fugtighedsbevarende jord. Jorden nær husmuren er ofte dårlig og bør derfor skiftes ud, når der plantes. Husk at vande grundigt efter plantning og husk at vande med jævne mellemrum, hvis regnen har svært ved at nå planten under tagets udhæng. De første år efter plantning vil det være en god ide at vinterdække plantens basis, for at beskytte den ekstra godt mod eventuelle frostgrader. Men når først rødderne har fundet godt ned i jorden, er der ingen grund til den slags anstalter. En veletableret trompetblomst er hvert år rammen om mange dejlige stunder på terrassen.


Udvalgte artikler
Computernes køn
En elev spurgte: 'Hvilket køn er computer?'
Artikel kategori: Sjove ting
Udvalgte artikler
Silkepæon
Silkepæon, Paeonia lactiflora, der stammer fra Kina og Korea, fulgte i bonderosens spor og bredte sig fra danske præstegårdshaver til private haver.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Syren
De fleste kan lede tankerne hen på syrenhegn, der deler markerne. Syrenhegn, der i maj-juni måned står i fuldt flor, og som sender kaskader med dejlig syrenduft. Hegn, som har stået der i rigtig mange år, som landmanden beskærer en gang i mellem, men som står der!
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Duftsnebolle
Korea-snebolle (Vibumum cariesii) er en lille busk, der skal nydes på nært hold, ikke mindst p.gr. af den fine blomsterduft
Artikel kategori: Plantebeskrivelser