Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Havedammen » Bassinplanter
Bassinplanter
Bassinplanter

Planterne giver havebassinet karakter og skaber sammenhæng med resten af haven. De hjælper også med at skabe biologisk balance i vandet. Næringsstoffer, som ellers vil få algerne til at trives, omdannes til smukke blade og blomster. Desuden producerer flere planter også ilt til vandet.

Svært at vælge

Beplantningen af dammen bliver mest spændende, hvis du har mulighed for at vælge både sumpplanter, der foretrækker meget fugtig jord, vandplanter til forskellige vanddybder, undervandsplanter og flydeplanter. Inden for alle typer er der masser af valgmuligheder. Det største problem kan være at begrænse sig, så resultatet ikke bliver for rodet.

Tåler vinterkulden

Det er en god idé at besøge planteskolerne flere gange sommeren over, inden du beslutter dig for, hvad du vil plante. Så får du en god fornemmelse af, hvor store planterne bliver, og hvordan de ændrer sig i løbet af sæsonen.

Vær også opmærksom på, om de vandplanter, du vælger, er så hårdføre, at de kan overleve den danske vinter ude i bassinet. Nogle skal opbevares i havestuen eller i kælderen vinteren over. Og nogle enkelte betragtes som havedammens sommerblomster – du køber nye hvert forår og nyder dem sommeren over.

De hårdføre vandplanter kan i princippet plantes hele året, men den bedste tid er i maj og juni, hvor vandet bliver lunere.

Smuk helhed

Sætter du 2-3 planter af samme art sammen, kommer de til at virke som grupper, der giver ro og harmoni. Ind imellem er det dog godt at skabe variation med solitærplanter – smukke enere, der skiller sig ud fra de øvrige planter.

Vælg også planter, der blomstrer henholdsvis først, midt og sidst på sommeren. Så står bassinet smukkest længst muligt.

Plant i kurve

Når det nye bassin skal plantes til, er der især to ting, du ikke kan undvære: netkurve og specialjord. Netkurvene har flere fordele: Du kan nemt flytte rundt på planterne eller løfte dem op af vandet, fx når de skal beskæres. Og samtidig sikrer kurvenes åbne net, at der kan komme rigeligt med ilt til rødderne, så de ikke rådner.

Den specielle jord til vandplanter indeholder ler, der holder sammen på jorden og dens næringsstoffer under vandet. Brug aldrig almindelig havejord i bassinet. Den indeholder for mange letopløselige næringssalte, der sammen med jorden vil flyde rundt i vandet og få alger til at trives.

Sådan gør du

1 Først bredes et lag af småsten ud i bunden af kurven. Herefter sættes planterne ned i kurven, der fyldes op med jord. Så trykkes jorden godt til omkring planterne.
2 Dæk nu jorden med småsten, og tryk dem fast omkring planterne. Stenene holder på jorden, når kurven sættes ned i vandet, og forhindrer, at fiskene roder i den.
3 Sæt kurven i en balje med vand, og lad den stå i ca. 1 time. Herefter har jorden suget så meget vand, at du kan sætte kurven ned i bassinet, uden at jorden trækkes op og gør vandet grumset.

Sumpplanter vokser i fugtig jord eller på lavt vand omkring bassinet. Der er mange smukke sumpplanter at vælge imellem – lige fra farvestrålende blomster til dekorative siv. Vælg fx: engkabbeleje, sortknop eller forskellige iris.

Fastvoksende vandplanter står på bunden af bassinet – som regel i kurve. Vælg fx: nøkkerose, brudelys, lotus, pontederia eller kattehale.

Undervandsplanter vokser helt nede under vandet. De bremser algevækst ved at producere ilt og rense vandet. Vælg fx: vandspir, vandpest eller hornblad.

Flydeplanter lægges i overfladen, så rødderne hænger frit i vandet. De bekæmper alger, dels ved at optage næringsstoffer, dels ved at skærme for solens lys. Vælg fx: vandhyacint, muslingeblomst eller frøbid.

Udvalgte artikler
Blandet

Artikel kategori: Spørgsmål og svar
Udvalgte artikler
Portulak
Både sommer- og vinterportulak er kødfulde planter, hvis unge skud anvendes i salat. Sommerportulak kan desuden serveres kogt som spinat, i suppe og saucer, og kan syltes som pickles.
Artikel kategori: Køkkenhaven
Udvalgte artikler
Unge frugttræer
Faktisk var det frugtavlerne, der indførte andre grundstammer at pode f.eks. æbler på. I stedet for de normale vildstammer, indførte man stammer, som hæmmer toppens vækst, så træet ikke bliver så højt og dermed mere rationelt at plukke fra.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Pragtrøllike
Pragt-Røllike (Achillea filipendulina) er en staude med en opret vækstform. Planten bliver 1 meter høj, men kræver ingen opbinding. Den krydrede duft findes i både stængler, blade og blomster.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser