Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Havedammen » Bassinplanter
Bassinplanter
Bassinplanter

Planterne giver havebassinet karakter og skaber sammenhæng med resten af haven. De hjælper også med at skabe biologisk balance i vandet. Næringsstoffer, som ellers vil få algerne til at trives, omdannes til smukke blade og blomster. Desuden producerer flere planter også ilt til vandet.

Svært at vælge

Beplantningen af dammen bliver mest spændende, hvis du har mulighed for at vælge både sumpplanter, der foretrækker meget fugtig jord, vandplanter til forskellige vanddybder, undervandsplanter og flydeplanter. Inden for alle typer er der masser af valgmuligheder. Det største problem kan være at begrænse sig, så resultatet ikke bliver for rodet.

Tåler vinterkulden

Det er en god idé at besøge planteskolerne flere gange sommeren over, inden du beslutter dig for, hvad du vil plante. Så får du en god fornemmelse af, hvor store planterne bliver, og hvordan de ændrer sig i løbet af sæsonen.

Vær også opmærksom på, om de vandplanter, du vælger, er så hårdføre, at de kan overleve den danske vinter ude i bassinet. Nogle skal opbevares i havestuen eller i kælderen vinteren over. Og nogle enkelte betragtes som havedammens sommerblomster – du køber nye hvert forår og nyder dem sommeren over.

De hårdføre vandplanter kan i princippet plantes hele året, men den bedste tid er i maj og juni, hvor vandet bliver lunere.

Smuk helhed

Sætter du 2-3 planter af samme art sammen, kommer de til at virke som grupper, der giver ro og harmoni. Ind imellem er det dog godt at skabe variation med solitærplanter – smukke enere, der skiller sig ud fra de øvrige planter.

Vælg også planter, der blomstrer henholdsvis først, midt og sidst på sommeren. Så står bassinet smukkest længst muligt.

Plant i kurve

Når det nye bassin skal plantes til, er der især to ting, du ikke kan undvære: netkurve og specialjord. Netkurvene har flere fordele: Du kan nemt flytte rundt på planterne eller løfte dem op af vandet, fx når de skal beskæres. Og samtidig sikrer kurvenes åbne net, at der kan komme rigeligt med ilt til rødderne, så de ikke rådner.

Den specielle jord til vandplanter indeholder ler, der holder sammen på jorden og dens næringsstoffer under vandet. Brug aldrig almindelig havejord i bassinet. Den indeholder for mange letopløselige næringssalte, der sammen med jorden vil flyde rundt i vandet og få alger til at trives.

Sådan gør du

1 Først bredes et lag af småsten ud i bunden af kurven. Herefter sættes planterne ned i kurven, der fyldes op med jord. Så trykkes jorden godt til omkring planterne.
2 Dæk nu jorden med småsten, og tryk dem fast omkring planterne. Stenene holder på jorden, når kurven sættes ned i vandet, og forhindrer, at fiskene roder i den.
3 Sæt kurven i en balje med vand, og lad den stå i ca. 1 time. Herefter har jorden suget så meget vand, at du kan sætte kurven ned i bassinet, uden at jorden trækkes op og gør vandet grumset.

Sumpplanter vokser i fugtig jord eller på lavt vand omkring bassinet. Der er mange smukke sumpplanter at vælge imellem – lige fra farvestrålende blomster til dekorative siv. Vælg fx: engkabbeleje, sortknop eller forskellige iris.

Fastvoksende vandplanter står på bunden af bassinet – som regel i kurve. Vælg fx: nøkkerose, brudelys, lotus, pontederia eller kattehale.

Undervandsplanter vokser helt nede under vandet. De bremser algevækst ved at producere ilt og rense vandet. Vælg fx: vandspir, vandpest eller hornblad.

Flydeplanter lægges i overfladen, så rødderne hænger frit i vandet. De bekæmper alger, dels ved at optage næringsstoffer, dels ved at skærme for solens lys. Vælg fx: vandhyacint, muslingeblomst eller frøbid.

Udvalgte artikler
Hegnsloven
Herved bekendtgøres lov om hegn, jf. lovbekendtgørelse nr. 717 af 6. august 2001 med de ændringer, der følger af § 46 i lov nr. 431 af 6. juni 2005, § 34 i lov nr. 542 af 24. juni 2005 og § 63 i lov nr. 538 af 8. juni 2006.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Stewartia - Japansk stewartia
Japansk stewartia, Stewartia pseudocamellia er en mellemhøj til stor busk, den blomstrer i juli - august med 6 - 9 cm store hvide blomster.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Tomat
Tomat er en enårig frugt med en opret, men senere nedliggende vækst. Stængler og blade er tæt besat med hår og kirtler. Bladene sidder spredt, og de er fligede med helrandede lapper. Over- og underside er ensartet grågrønne.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Asparges
Asparges er en af de ældste, dyrkede køkkenurter. Helt fra oldtiden har asparges været kendt og dyrket i Ægypten og Romerriget og værdsat som en stor delikatesse. Her i landet omtales aspargesplanten fra det sekstende århundrede, dog hovedsageligt kun dyrket i herregårdshaverne
Artikel kategori: Plantebeskrivelser