Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Sydbøg
Sydbøg
Sydbøg, Nothofagus antarctica

Sydbøg er noget nær det perfekte træ til haven. Bladene er så små og kronen så luftig, at træet kun kaster en ganske let, flimrende skygge. Det giver mulighed for at plante helt tæt på stammen og dermed for at skabe et både smukt og spændende havemiljø.

Sydbøg, Nothofagus antarctica, er et graciøst og spændende træ, der stammer fra Ildlandet i det sydligste Sydamerika. På danske breddegrader bliver sydbøgen med tiden 6-8 meter høj og har dermed en god størrelse til haven. Træet er smukt, kegleformet opbygget med slanke sideskud i en sildebensagtig forgrening. Ældre grene vrider og drejer sig og giver træet et karakteristisk udseende. Samtidig er sydbøgens bark et kapitel for sig selv: Grå med tværgående hvide eller svagt lyserøde striber mens træet er ungt og efterhånden med egentlige sprækker i barken. Tilsammen egenskaber der betyder, at sydbøg er et iøjnefaldende træ, der giver haven karakter også i vinterhalvåret.

Endnu en særpræget egenskab ved sydbøgens bark er dens markante, balsamagtige duft. I det hele taget er sydbøg et spændende træ, hvis man ønsker sig en duftende have. De nyudsprungne blade dufter nemlig dejligt krydret. Duften kan nærmest fylde haven en tidlig sommermorgen. Bladene er ganske små og skinnende grønne med en dybgrøn overside og lidt lysere underside, så der opstår et flot farvespil ved den mindste brise.

Det fine løv, der skaber den lette krone, er et af sydbøgens store fortrin, fordi den skygge, træet ka-ster, kun er let og flimrende. Det betyder, at man kan plante andre planter under træet ganske tæt på stammen, uden at de kommer til at lide under lysmangel. Af samme grund er sydbøg ideel som en let grøn parasol, hvorunder man kan nyde en let svalende skygge på en varm dag uden at føle, at man sidder og gemmer sig i skyggen, nu solen endelig skin-ner.

Sydbøg er i det hele taget et charmerende træ, man kan have glæde af hele året rundt. Vinterens planteskulptur bliver til sommerens grønne parasol, og når efteråret kommer, skifter træet udtryk igen, når de grønne blade bliver smukt gule før løvfald. Træet er takket være den lette krone en god selskabsplante for mange forskellige planter, og da det samtidig trives på neutral til let sur jord, er det et oplagt valg som overstander til rododendron og andre surbundsplanter. Men mulighederne er utallige, og træets mange gode egenskaber kommer også flot til udtryk, når det plantes som solitærtræ med en let underplantning af lave, bunddækkende vækster.

Sydbøg er hårdfør og let at dyrke i danske haver, når den først har etableret sig. Plant den i porøs, veldrænet jord på et solrigt sted beskyttet mod stærke vinde og træk. Indtil rødderne har fået godt fast og træet for alvor har etableret sig, er det en god ide at forkæle det med lidt ekstra beskyttelse mod hård frost i vintertiden. Beskyt det for eksempel med granris. I den første tid efter plantning skal træet vandes.


Udvalgte artikler
Let lugearbejdet
Med et tæppe af bunddækkeplanter i havens bede kan man spare mange timer med hakkejernet og få en smukkere have oven i købet
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Bladrandbiller
Bladrandbillerne er en snudebiller og tilhører slægten Sitona. Det danske navn har de fået, fordi billerne gnaver halvmåneformede indsnit i randen af planternes blade. De arter, der tilhører slægten Sitona, lever på ærteblomstrede planter som f.eks. kløver, lucerne og ærter.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Jakobstige
Jakobsstige er en dejlig og nem staude med smukke lavendelblå blomster med markante gule støvknapper som kontrast
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Dungræs / Lampepudsergræs
Yndefuld græs, som ser fantastisk ud sammen med andre græsser af varierende højde og fylde. Lampepudsergræs får svajende stilke med hver sin fjeragtige lille pom pom dekorativ afslutning.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser