Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Sommerfuglebusk
Sommerfuglebusk
Sommerfuglebusk

Yndefulde, farverige sommerfugle sætter deres præg på haven i juli og giver den en ekstra dimension af liv og lethed, når de danser i solskinnet. Med et udvalg af de buske, sommerfuglene holder mest af, er der garanti for dejlige sommeroplevelser.

Der er ikke meget, der er så stor en nydelse for øjet som en overdådigt blomstrende busk omkranset af sværme af sommerfugle. Men læg mære til, at sommerfuglene flokkes om bestemte buske, mens andre overlades helt til sig selv.

Sommerfuglene, svirrefluerne og alle de andre små beboere i haven er stærkt specialiserede væsener, der holder sig til et snævert udvalg af fødekilder. De ved nøjagtigt, hvor de finder den nektar eller det pollen, de har brug for. Insekter og sommerfugle tiltrækkes af duft og farver. Nogle foretrækker blå blomster andre gule. De planter, der virker mest tiltrækkende på sommerfugle, har ofte røde eller violette blomster og dufter stærkt.

Den haveejer, der ønsker sig et mangfoldigt dyreliv i haven, er nødt til at plante en mangfoldighed af planter, så der er føde og gemmesteder til så mange som muligt. En tanke, der går godt i spænd med forestillingen om en spændende og frodig have.

Foruden skønhedsværdien er der god nytteværdi i at huse et varieret dyreliv i haven. Mange af dyrene er nyttedyr, der holder skadedyr i skak. De bestøver havens planter, så de sætter frø og frugter, og de tjener som føde for sultne småfugle, der giver liv og hygge i haven både sommer og vinter. En række af sommerens blomstrende buske er til gavn og glæde for både sommerfugle og haveejere takket være smukke, farverige blomster og berusende dejlige dufte.

Sommerfuglebusk, Buddleja davidii, er en graciøs busk med overhængende grene og blomster i lange klaser. Der er sorter med lilla, purpurfarvede og hvide blomster, der alle tiltrækker sværme af sommerfugle.
Blåskæg, Caryopteris incana, er en lille, spinkel busk med grågrønt løv og søde, blåviolette blomster, der holder langt hen på efteråret. Stjernetop, Deutzia gracilis, er en køn, lille busk med elegante, tynde grene og slanke, grønne blade. Blomsterne, der ligner små stjerner, er samlet i lette toppe midt på sommeren. Der er mange sorter at vælge imellem med hvide og lyserøde farver.
Dronningebusk, Kolkwitzia amabilis, er en stor, og meget smuk busk, der blomstrer overdådigt midt på sommeren. Grenene er graciøst overhængende, og de klokkeformede blomster er et helt kapitel for sig selv med yndefulde lyserøde og rosa farver.
Perovskia, Perovskia atriplicifolia, er en lav, bred busk, der kan være lidt sart, men gerne kommer igen efter en frostskade. De slanke grene bærer smalle grågrønne blade og slutter i lange blomsterstande af utallige blålilla blomster, der blomstrer det meste af sommeren.Udvalgte artikler
Dronningebusk
Dronningebusk har kun været dyrket i danske haver i 50 år. Den stammer fra Kina og blev via England indført til Danmark af planteskoleejer Aksel Olsen i Kolding. Han gav den følgende ord med på vejen: »Dronningebusk fra Kina er en virkelig dronning blandt blomsterbuske, fuldendt skøn på alle måder, rigere blomstrende end andre buske, når den først er rodfæstet.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Seljepil
Seljepil er udbredt i det meste af det tempererede Europa og Asien. Den findes over hele Danmark.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Gardenia
Gardenia bruges som prydplante i haver og parker under varmere himmelstrøg. Herhjemme er gardenia en populær stueplante i boligen, men trives også glimrende i udestuen eller på en lun, overdækket terrasse om sommeren.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Bodybuilding Program til bodybuildere der virker!
Der er flere gode grunde til, at vi kan træne bodybuilding. En af de første og vel nok tydeligste grunde til at træne med vægte er, at vi gør det for at få dyrket en eller anden form for fitness eller motion. Man behøver ikke at kalde sig body builder, blot fordi man dyrker styrketræning på motionsplan i et fitnesscenter.
Artikel kategori: Nyhedsartikler