Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Sommerfuglebusk
Sommerfuglebusk
Sommerfuglebusk

Yndefulde, farverige sommerfugle sætter deres præg på haven i juli og giver den en ekstra dimension af liv og lethed, når de danser i solskinnet. Med et udvalg af de buske, sommerfuglene holder mest af, er der garanti for dejlige sommeroplevelser.

Der er ikke meget, der er så stor en nydelse for øjet som en overdådigt blomstrende busk omkranset af sværme af sommerfugle. Men læg mære til, at sommerfuglene flokkes om bestemte buske, mens andre overlades helt til sig selv.

Sommerfuglene, svirrefluerne og alle de andre små beboere i haven er stærkt specialiserede væsener, der holder sig til et snævert udvalg af fødekilder. De ved nøjagtigt, hvor de finder den nektar eller det pollen, de har brug for. Insekter og sommerfugle tiltrækkes af duft og farver. Nogle foretrækker blå blomster andre gule. De planter, der virker mest tiltrækkende på sommerfugle, har ofte røde eller violette blomster og dufter stærkt.

Den haveejer, der ønsker sig et mangfoldigt dyreliv i haven, er nødt til at plante en mangfoldighed af planter, så der er føde og gemmesteder til så mange som muligt. En tanke, der går godt i spænd med forestillingen om en spændende og frodig have.

Foruden skønhedsværdien er der god nytteværdi i at huse et varieret dyreliv i haven. Mange af dyrene er nyttedyr, der holder skadedyr i skak. De bestøver havens planter, så de sætter frø og frugter, og de tjener som føde for sultne småfugle, der giver liv og hygge i haven både sommer og vinter. En række af sommerens blomstrende buske er til gavn og glæde for både sommerfugle og haveejere takket være smukke, farverige blomster og berusende dejlige dufte.

Sommerfuglebusk, Buddleja davidii, er en graciøs busk med overhængende grene og blomster i lange klaser. Der er sorter med lilla, purpurfarvede og hvide blomster, der alle tiltrækker sværme af sommerfugle.
Blåskæg, Caryopteris incana, er en lille, spinkel busk med grågrønt løv og søde, blåviolette blomster, der holder langt hen på efteråret. Stjernetop, Deutzia gracilis, er en køn, lille busk med elegante, tynde grene og slanke, grønne blade. Blomsterne, der ligner små stjerner, er samlet i lette toppe midt på sommeren. Der er mange sorter at vælge imellem med hvide og lyserøde farver.
Dronningebusk, Kolkwitzia amabilis, er en stor, og meget smuk busk, der blomstrer overdådigt midt på sommeren. Grenene er graciøst overhængende, og de klokkeformede blomster er et helt kapitel for sig selv med yndefulde lyserøde og rosa farver.
Perovskia, Perovskia atriplicifolia, er en lav, bred busk, der kan være lidt sart, men gerne kommer igen efter en frostskade. De slanke grene bærer smalle grågrønne blade og slutter i lange blomsterstande af utallige blålilla blomster, der blomstrer det meste af sommeren.Udvalgte artikler
Bassinplanter
Planterne giver havebassinet karakter og skaber sammenhæng med resten af haven. De hjælper også med at skabe biologisk balance i vandet. Næringsstoffer, som ellers vil få algerne til at trives, omdannes til smukke blade og blomster. Desuden producerer flere planter også ilt til vandet.
Artikel kategori: Havedammen
Udvalgte artikler
Kaprifolium
Kaprifolier burde plantes noget mere, fordi de er nemme at dyrke, og for det meste har en meget velduftende duft.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
FFP
Blomster og potteplanter har sit eget mærke. (marts 2009)
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Køkkenhave på altanen
Altankøkkenhaven bliver særlig raffineret, hvis man har mulighed for at have et lille drivhus. Så kan man ikke alene starte tidligere om foråret, men også fortsætte længere om efteråret.
Artikel kategori: Alt om Haven