Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Introdiktion
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Solbær og ribs
Solbær og ribs
Det er svært at forestille sig en sommerdag uden en tur omkring ribs og solbærbusken. Den sødlige duft af solbær og den syrlige smag af ribs. Nydelsen af bærerne omkring busken eller det afslappende i plukningen, som er nem at gå til. Børnene eller børnebørnenes tur ned i haven for at smage de flotte bær er noget alle bare må have.

Placering og plantning.

Både solbær og ribs vokser fint i fuld sol eller halvskygge. De trives i alle former for jord og selv et tyndt muldlag ovenpå murbrokker, eller en gammel vej kan give grobund for disse frugtbuske, som begge tilhører ribsfamilien. Dog er de ikke vilde med at stå meget fugtigt om vinteren. Da buskenes prydværdi ikke er særlig høj, placeres solbær og ribs ofte bagest i haven eller i nærheden af køkkenhaven. De er nu også velegnede omkring børnenes legeplads, rundt om bålpladsen eller nær terrassen, hvor man lige kan plukke lidt bær til sommerens desserter.
Solbær og ribs kan sagtens plantes sammen og afstanden mellem planterne bør være 0,75 – 1 m. Nyplantede frugtbuske bør klippes tilbage til ca. 40 cm over jordoverfladen, hvilket giver godt med grene det første år.

Beskæring af solbær og ribs.

De første 2-3 år skal man ikke beskære sine frugtbuske, men er der grene, som vokser langs jorden, er det en god idé at fjerne dem ved at klippe dem af tæt ved basis. Når buskene er mere end 3 år gamle kan man med fordel fjerne nogle af grenene hvert år. Fjern ca. ¼ af buskens grene ved at klippe dem af helt nede ved basis af busken. Det er de ældste grene, som skal fjernes, hvilket laver en foryngelse af busken og derved bevarer den høje evne til at sætte bær. Beskæringstidspunktet skal være efter man har plukket de modne bær sidst på sommeren, og inden 1. februar det efterfølgende forår.

Sortsvalg.

Både solbær og ribs bestøver sig selv, så det er ikke nødvendigt at have flere buske eller buske af forskellige sorter. Ud over at være dejlige bær, er solbær særdeles sundt, da det foruden sit store C-vitaminindhold også indeholder andre gavnlige stoffer.

Solbær
Ribs


’Titania’, store søde bær, som modner fra midten af juli måned
’Ben Alder’, store søde bær, som modner fra slutningen af juli.
’Stanza’, middelkraftig busk, der modner fra midten af juli måned.
’Rondom’, kraftig og meget frugtbar. Modner fra slutningen af juli måned.
’Hvid Hollandsk’, gule meget søde ribs, som spises direkte fra busken.


Sygdomme og skadedyr.

Det er sjældent et problem, når der kommer svampesygdomme i ribs og solbær, da bærerne alligevel godt kan modne. For både solbær og ribs kan rammes af skivesvamp i meget fugtigt vejr, som viser sig som rødbrune bladpletter, der resulterer i bladfald. Solbær kan angribes af meldug, som især fremkommer efter en tør periode. Sidst på sommeren får nogle solbærplanter filtrust, som er et orangebrunt lag på undersiden af bladene.
Skadedyr i ribs er meget store. Det er nemlig fuglene, som er meget begejstrede for de dejlige syrlige røde eller gule bær. Busken dækkes nemt med et fintmasket net, som holder fuglene væk.
Skadedyr i solbær er til gengæld meget små. Det drejer sig om solbærmiden, som lever inde i knopperne, hvor de lever af plantesaften med det resultat at der ikke vokser et nyt skud ud og dermed ingen nye bær. I løbet af vinteren og det tidlige forår ses enkelte knopper svulme op. De skal pilles af og smides ud eller brændes.


Udvalgte artikler
Ambratræ / Tyggegummitræ
Tyggegiummi træ er et dansk oversættelse fra Sweetgum og så brugen af træets saft bliver brugt til tyggegummi da den er velsmagende.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Roser/klatreroser
Næsten alle, som vælger og køber en klatrerose, har en romantisk vision om en vidunderligt duftende kaskade af blomster. For at gøre denne vision til virkelighed skal man tage hensyn til følgende.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Astilbe
Også på dansk benævnes denne plante med sit latinske navn Astilbe, der egentlig betyder »uden glans«. Det er nok lidt misvisende, for mere farvestrålende og skinnende stauder kan man næppe tænke sig. Planten har en kødfuld rodstok, stærkt fjersnitdelte blade og 50-100 cm høje, stive stængler med en masse blomster samlet i fjerbusk-agtige toppe.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Hosta
Man kan plante Hosta udenfor hele året, hvis jorden ikke er frossen.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser