Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Røn
Røn
Røn
Sorbus aucupatia


Udbredelse

Røn er en vidt udbredt planteslægt på den nordlige halvkugles tempererede område. Den almindelige røn er udbredt i hele Europa med undtagelse af de varme middelhavsregioner og Arktis. Den findes forvildet i Nordamerika. I Danmark ses almindelig røn i alle områder, og findes også helt ude mod Nordsøen.

Udseende

Almindelig røn er et lavt – middelhøjt træ, sjældent over 10-12 m. Den er ofte flerstammet eller lavt forgrenet. Vækstformen er først opret og senere buskagtigt forgrenet. Den unge bark er rødbrun og dunet. Ældre bark er grålig og glat med korkporer og gammelt bark er gråt og furet. Bladknopperne er spredte, store, kegleformede, hårede og sorte.

Blad

Bladene er uligefinnede med 6-9 par stive, linieformede, smalle og savtakkede småblade, med mørk overside og lys underside.

Blomst

Blomsterne er tvekønnede, små og hvide samt samlede i store skærmagtige blomsterstande. Blomstringen begynder allerede i maj.

Frugt

Frugterne er ærtestore orange-røde bær, som har en sur og besk smag. Frugterne/bærrene modnes i september.

Voksested

Planten er ukræsen m.h.t. jordbund. Den kan gro på mager sandjord til fed lerjord. Den trives bedst, hvor jorden er relativt fugtig men med god dræning, og den tåler ikke permanent oversvømmelse. I eftersommeren kan arten ofte angribes af rust. Den synes her at se mest sund ud på nærringsfattig, sur og moragtig jordbund. Den er lyskrævende og er hårdfør overfor såvel vårfrost som saltsprøjt. Den tåler vind, men formes let af vinden.

Anvendelse

Røn er et meget hårdført træ, som kan klare både vind, kulde og dårlig jord. Den er derimod skyggefølsom og gror kun, hvor den får tilstrækkelig lys, f.eks. i hegn og skovbryn.Den bør helst anvendes i blanding med andre arter eller som solitær træ.

De store bær ædes af mange bærædende fugle, f.eks. solsorte, sjaggere og andre drosler samt silkehaler.

Rønnearter er populære prydtræer i haver og parker p.g.a. deres smukke bær og høstfarver.

Røn kan anvendes i snapse og bruges også i »Gammel Dansk« og andre ekstrakter. Rønnebær kan anvendes til gelé og til en lang række forskellige naturlægemidler. Frugterne er rige på C-vitamin og A-vitamin.


Udvalgte artikler
Spis vilde planter
I bogen Danmarks natur - Spis vilde planter gennemgås 52 arter med hensyn til udbredelse, hvornår de høstes,
Artikel kategori: Boganmeldelser
Udvalgte artikler
Drivhuset
Selvfølgelig skal der dyrkes tomater, agurker og spændende frugter i drivhuset. Men prøv også at finde plads til en eller to havestole - og lav et blomstrende hjørne.
Artikel kategori: Drivhuset
Udvalgte artikler
Hækklipning
Når hækken skal klippes … og når den ikke skal
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Smalbladet Klokkeblomst
Denne klokkeblomst er spinkel af vækst og blomstrer i juni og juli. Den har en vintergrøn bladroset og er en 60 til 100 cm høj staude, der vil være god at sætte i staudebedet eller mellem roserne.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser