Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Roser/klatreroser
Roser/klatreroser
Næsten alle, som vælger og køber en klatrerose, har en romantisk vision om en vidunderligt duftende kaskade af blomster. For at gøre denne vision til virkelighed skal man tage hensyn til følgende. Klatreroser er ikke egentlige klatreplanter, da de ikke har skud, der slynger sig, som f.eks. vin eller klematis, eller selvhæftende sugekopper som f.eks. vedbend. Roser klatrer kun, hvis man hjælper dem på vej med espalier og opbinding.

Sort?

Der findes en række sorter, der vokser lige op. Slyngroser (lianroser) anvendes ofte på grund af deres gode vækst. Roserne blomstrer på grene, der er ældre end 1 år. De unge skud er nemme at vokse opad. Under de gunstigste forhold kan denne rose vokse op til 3 meter om året. De fleste blomster kommer på vandret voksende og bøjede grene. Rosen tager sig ud fra sin bedste side, hvis den selv får lov til at 'finde vej'. Blomstringsperioden falder i det sene forår eller tidlige sommer, og nogle sorter blomstrer igen om efteråret. Selvom nogle sorter er følsomme over for meldug, er de fleste slyngroser stærke buske, der endog kan klare strenge frost uden beskyttelse.
Et andet godt bud på klatreroserne er 'te-hybriderne'. Klatreroserne har et 'clg' (for 'climbing') før navnet. De er ofte underopdelt i storblomstrende (grandiflora), som har et par dobbelte blomster på en gren, og raceme roses (floribunda), som har mange mindre blomster på en gren. Man kan anvende enten enkelt- eller dobbeltblomstrende sorter til blomsterkaskaden. For at forhindre at planten bliver ranglet, kan grenene bindes op vandret. Dette giver en jævn vækst over hele planten og ikke kun i toppen. 'Klatresorterne' er ikke så stærke som 'slyngroserne', men med passende plej og på et egnet sted er de et virkeligt aktiv i haven eller på balkonen.

En meget populær type af den storblomstrede klatrerose er den såkaldte 'pillar' rose. Denne type rose kan vokse op ad en ramme af træ eller metal. Den bliver generelt ikke særlig høj, ca. 1,5 - 2 meter. Grenene er noget mere robuste end på 'storesøsteren'. Den er et godt alternativ til små haver eller balkoner, men er også fin som indslag i rosenbedet eller på hver side af enden af en havesti.

Der findes stedseblomstrende sorter af alle de nævnte roser.
De blomstrer ofte i bundter. Hvis de beskæres efter blomstring til det første 5-fligede blad (den første kvist med 5 blade), får du endnu en overdådig blomstringsperiode. Hvis de afblomstrede blomster ikke fjernes, bliver den anden blomstringsperiode mindre omfattende. Men rosen er meget generøs, og den vil i stedet sætte smukke røde rosenknopper, der er smukke om efteråret og vinteren.

Farve

Roser findes i næsten alle farver fra snehvid til næsten sort rød og fra næsten gennemsigtigt gul til klar orange. Og der er endda også blå sorter. Men disse blomster er ikke helt blå, snarere lavendelblå. For at sikre dig, at rosen blomstrer i den farve, du har valgt, vil jeg råde dig til ikke at købe billige roser i supermarkedet. Disse er desværre kun sjældent farveægte. Køb aldrig en rose for dens farve alene, uden at kende rosens navn. Det gør det meget vanskeligt at finde oplysninger om dens vækst eller andet af interesse om rosen. Det kan føre til skuffelser.

Her er nogle eksempler på gode, stærke klatreroser:
Slyngrose Metanoia - lakserød og blankt grøn løv
Slyngrose Indigoletta - lavendelblå, blomstrer fra juni til august
Slyngrose Bukala - ren orange, blomstrer fra juni til november
Klatrerose New Dawn - store, velduftende, lyserøde blomster og stærke grene
Klatrerose Paul's Scarlet - varmt røde blomsterklaser fra juni til november
Klatrerose Penny Lane - store, cremefarvede blomster, frisk grønt løv
Klatrerose Santana - store røde blomster fra juni til november
Pillar Paul's Lemon - store, gyldne dobbelte blomster fra juli til oktober
Pillar Libretto - store, lyserøde dobbelte blomster fra juni til oktober
Pillar Ponte Rosa - store, røde dobbelte blomster fra juni til oktober


Udvalgte artikler
Vedbend
Vi kender alle vedbenden, som vokser i skovene med fantastiske trekantede mørkegrønne, blanke blade. Men der er mange forskellige sorter med blade i forskellige former og størrelser.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Soldug
Planteslægt med ca. 150 arter af oftest spinkle, kødædende urter i soldugfamilien. Der findes både rosetplanter, klatreplanter og knoldplanter.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Stribet Kanariegræs
En farverig, bunddækkende græs med de mange hvide og grønne længdestriber på de overhængende blade.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Tvillingerne 22/5 - 21/6

Artikel kategori: Stjernetegn