Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Rabarber
Rabarber
Rabarber – rheum x cullorum

Lys: Fuldt lys – halvskygge ved dyrkning udendørs. Svagt lys ved drivhusdyrkning.

Vand: Rigeligt. Vand ikke direkte på hjerteskuddet som da let rådner.

Jord: Næsten alle nærinsrige jorder.

Rabarber kom til Danmark i 1835
Rabarberplanten stammer fra arter, der vokser i Asien, bl.a. Mongoliet. Rabarber har været dyrket i Kina så langt tilbage som for 5000 år siden, men de typer vi kender i dag, blev først fremavlet i 1800–1900. Rabarber kom til Danmark omkring 1835, men først i slutningen af 1800 tallet begyndte man at bruge den i desserter og kager. Rabarber var tidligere en meget vigtig afgrøde i køkkenhaven, da man netop i det tidlige forår manglede frisk grønt.

Ingen vækst er så let at drive som rabarber. Da den kræver meget lidt lys, kan man drive den i næsten hvilken som helst lokale: drivhus. Kælder, fyrrum, ja endog under køkkenbordet. Den bedste sort til drivning er Linnaeus, der ikke bliver sø høj, er tidligere samt afsætter et større antal stilke end andre sorter. Denne og sorten Victoria anvendes mest af gartnere, men naturligvis kan andre sorter komme på tale.

Når du planter rabarber, skal du først og fremmest tænke på, at planten kræver plads omkring sig. De store blade kan hurtigt skygge enhver anden plante væk, så du skal ikke regne med at kunne dyrke andet i en afstand af en meter fra rabarberplanten.

Rabarber sætter pris på en fugtig jord, som dog ikke må være direkte våd. Bliver det meget tørt, bør der vandes ofte for at holde produktionen af skud i gang.

Hvis du dyrker rabarber for at høste så mange stilke som muligt, er du nødt til at gøre kort proces, når blomsterknoppen viser sig. Den stjæler kraften fra skududviklingen, der næsten går helt i stå. Hvis blomsterknoppen fjernes, fortsætter skuddannelsen.

Forårets første stilke er de lækreste. Når vi nærmer os sankthans, bliver stilkene grovere. Så er det en god idé at indstille høsten for i år og kaste sig over køkkenhavens andre lækkerier.

Når man høster rabarber er det vigtigt at passe på ikke at trække hjerte skuddet med. Det undgår man ved et trække en stilk ad gangen med et stille, roligt og sejt træk. Få hele stilken med, da det er den nederste ende af rabarberstilken der smager bedst. Den er mere fast end resten af stilken. Hvis man ikke har rabarber i sin have, men skal ud og købe dem, så køb kun de spændstige og stive rabarber, de må helst ikke kunne bøjes

Giv rabarberplanten en gang kompost eller gødning som tak for høsten. Den har godt af at samle sine kræfter, så du også kan få en god høst til næste år.

Giftig: især de ny blade kan give nyre / organ svigt

Udvalgte artikler
Helleborus
Helleborus er en af de tidligste vinterblomstrende stauder vi har her i Danmark. De fleste Helleborus kommer fra de kalkrige bjerge i det sydlige Europa bl.a. fra det forhenværende Jugoslavien hvor der gror mange arter.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Blomsterløg og knolde
Løgblomsterne er en fryd i enhver have. Fra tidligt forår til ind i efteråret er der løg og knolde, der blomstrer, hvis de vel at mærke er plantet rigtigt og på det rigtige sted.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Gødning / ukrudt

Artikel kategori: Spørgsmål og svar
Udvalgte artikler
Krydderurter
Krydderurter er en på én gang nyttig og inspirerende håndbog om nogle af de nemmeste og billigste urter, man kan dyrke, nemlig krydderurterne.
Artikel kategori: Boganmeldelser