Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Lungeurt
Lungeurt
Lungeurt, Pulmonaria, er en rigtig skovbundsplante. Der findes omkring en halv snes arter. En enkelt vokser vildt i danske skove, mens de øvrige hører naturligt hjemme rundt om i Europas skovområder. Mange af arterne har fundet vej til haverne takket være deres kønne, blå blomster, deres blomstringsvillighed og deres smukke løv. Lungeurt er let at dyrke i haven men udvikler sig bedst, hvis de får vækstbetingelser, der ligner dem, de vokser under i naturen. De trives på fugtighedsbevarende muldjord og bedst der, hvor lys og skygge mødes. Det betyder, at man kan skabe sin egen skovbund mellem havens buske og træer. Plant lungeurt sammen med for eksempel Primula og få den fineste forårsblomstrende skovbund.

Lungeurt giver et spændende farvespil i forårsbedet. Blomsternes farve afhænger af arten. De er himmelblå, rosa eller hvide, men ofte skifter de farve fra rødt eller rødviolet til blåt i løbet af blomstringen. Det får planterne til at se to-farvede ud. Pulmonaria angustifolia ’Azurea’ har smukke, azurblå blomster. Pulmonaria longifolia har dejlige, blå blomster og hvidbroget løv. Pulmonaria officinalis har lette, rosa blomster, der efterhånden bliver blålilla. Pulmonaria officinalis ’Sissinghurst White’ har snehvide blomster. Pulmonaria rubra har intenst mørkerøde blomster. Pulmonaria saccharata ’Dora Bielefeld’ har rosa blomster og hvidbroget løv.

Lungeurt begynder at blomstre, når forårsluften mildner. Fra april titter blomsterne forsigtigt frem, og efterhånden strækker blomsterstænglerne sig og melder klar bane til bladene, der forsigtigt følger efter. Blomstringen strækker sig dejligt længe over et par måneder. Der kommer flere og større blade til efterhånden, og når blomstringen er uigenkaldeligt forbi, er lungeurt dekorative, bunddækkende bladplanter, der putter sig under løvhanget fra træer, buske eller andre stauder. Planterne foretrækker faktisk de skyggefulde forhold i sommerperioden. De bliver op til 25-30 cm høje.

Lungeurtens blade er et kapitel for sig. Det er dem, der har givet planten navn både på dansk og latin. Pulmo betyder nemlig lunge på latin. Navnet skyldes, at flere arter har blade med hvide eller sølvfarvede tegninger, der efter sigende kan minde om lungevæv. Det anså man tidligere som et tegn på, at planten kunne bruges som medicin mod alt fra hoste og hæshed til tuberkulose. I dag er det klogere at ty til apotekets hostesaft og lægens gode råd, men lungeurten har alligevel sin plads i haven. Den breder sig takket være krybende jordstængler, og de stærkt behårede, aflange blade dækker jorden godt. Derfor er lungeurt en både effektiv og dekorativ bunddækkeplante, der holder ukrudtet godt i skak sommeren igennem.


Udvalgte artikler
Forebyg / Bekæmp larver
Tag larver og skadedyr op med hånden, når du sår grøntsager eller planter i haven. Put dem i sæbevand, og del dem med en skovl eller læg dem ud til fuglene som en snack.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Gåsebillen
Gåsebillen (Phyllopertha horticola) er i familie med oldenborren. Den er dog primært et skadedyr på græsarealer og forekommer hyppigst i Jylland og Fyn på sandede arealer. Den voksne gåsebille er ca. 10 mm lang, rødbrun på bagkroppen og blågrøn metallisk på hoved og bryst.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Hyld
Hyld er en middelhøj busk eller et lille træ, som sjældent bliver over 6-8 m. Den er ofte fler-stammet med oprette grene. Unge skud er grønne og glatte med barkporer. Senere bliver barken gråbrun og ældre bark er gullig og korkagtigt furet.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Skadeanmeldelser
Nedenstående tekster er udpluk af nogle af de skadesanmeldelser, som folk har sendt ind til forsikringsselskaberne i tidens løb...
Artikel kategori: Nyttig viden