Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Klatrehortensia
Klatrehortensia
Klatrehortensia, Hydrangea anomala ssp. petiolaris, er en spændende, skulpturel klatreplante, der aldrig rigtig mister sin glans uanset årstiden. Den har selvfølgelig sine højdepunkter: Når bladene folder sig ud og dækker muren eller væggen som en frodig, grøn gobelin. Eller når blomsterskærmene midt på sommeren giver opvisning i lethed og ynde. Men klatrehortensia er dejlig året rundt.

Når bladene falder, træder et arkitektonisk smukt gitterværk af rustbrune grene frem. Den let afskallende bark giver grenene deres egenart, og de tørrede blomsterstande med papiragtige randblomster sidder tilbage som et dekorativt minde om den svundne sommer. Dog bliver det ikke ved minderne. Klatrehortensia står med store, svulmende knopper i lysegrønt, der lyser op mod de rustbrune grene hele vinteren med løfter om, at en ny sommer venter.

Klatrehortensia er en klatreplante, der, hvis den får lov, kan kravle 4-7 meter til vejrs ved hjælp af sine specialiserede klatrerødder. Mure, hegn og gamle træer forcerer den uden problemer, og resultatet er flotte, frodige vægge. Bliver den for stor, lider den ingen skade ved beskæring. Klatrehortensia kan faktisk også bruges som en bunddækkende plante, hvis den udplantes frit. De lange, forveddede ranker breder sig vandret langs jorden som et flot og fyldigt tæppe.

I juni-juli er klatrehortensia en oplevelse, uanset hvor og hvordan den vokser. Da springer de cremefarvede blomster ud i store skærme. De er så lette og elegante, at det næsten ser ud som om de svæver omkring busken. Skærmene har et væld af små bitte, nektarfyldte blomster i midten og store, smukke, men golde, randblomster langs kanten. Blomsterstanden bevarer sin skønhed langt hen på vinteren. Den tørrer, men randblomsterne falder ikke af. De sidder tilbage som papirblomster og er dekorative både på busken i det fri og i blomsterarrangementer til indendørs brug.

Klatrehortensia trives bedst på en muldrig, porøs jord, der holder godt på fugtigheden, for som andre hortensia, bryder den sig ikke om udtørring. Den tåler ganske meget skygge og udvikler sig smukt og blomstrer godt selv på en nordvendt væg. Det betyder, at Månedens Plante i marts er et godt bud, hvis et kedeligt indgangsparti, en nordvendt gavl eller måske en skyggefuld havegang trænger til forandring. Klatrehortensia klæder hus og have på. Og den klæder begge dele godt.


Udvalgte artikler
Dunet Gedeblad
Den blomstrer i maj-juni. Blomsterne sidder parvis i bladhjørnerne. De har samme form som Kaprifolie-blomster, og de er gulhvide og uden duft. Frugterne er klare, røde bær. Frøene spirer villigt.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Kødædende planter
Kødædende planter findes i mange forskellige udgaver, hvoraf nogle endda har smukke blomster.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Bøg
Bøg bliver op til 40 meter højt, men de fleste steder er 25 til 30 meter normalt. Stammediameteren kan blive op til to meter. Bøgetræets form er afhængig af, hvordan det er blevet dyrket. Står et bø-getræ frit, vil det få masser af lys.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Beskæring af fyr
Vækstpunkterne i fyr sidder for enden af skuddene og kaldes for knopper. Det er disse knopper, der om foråret strækker sig til lange ”lys” og efter nogle uger får mørkegrønne nåle, som danner de nye skud. Afhængigt af, hvilken art og sort man har valgt af fyr, vil længden af disse lys være korte eller lange.
Artikel kategori: Beskæring