Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Klatrehortensia
Klatrehortensia
Klatrehortensia, Hydrangea anomala ssp. petiolaris, er en spændende, skulpturel klatreplante, der aldrig rigtig mister sin glans uanset årstiden. Den har selvfølgelig sine højdepunkter: Når bladene folder sig ud og dækker muren eller væggen som en frodig, grøn gobelin. Eller når blomsterskærmene midt på sommeren giver opvisning i lethed og ynde. Men klatrehortensia er dejlig året rundt.

Når bladene falder, træder et arkitektonisk smukt gitterværk af rustbrune grene frem. Den let afskallende bark giver grenene deres egenart, og de tørrede blomsterstande med papiragtige randblomster sidder tilbage som et dekorativt minde om den svundne sommer. Dog bliver det ikke ved minderne. Klatrehortensia står med store, svulmende knopper i lysegrønt, der lyser op mod de rustbrune grene hele vinteren med løfter om, at en ny sommer venter.

Klatrehortensia er en klatreplante, der, hvis den får lov, kan kravle 4-7 meter til vejrs ved hjælp af sine specialiserede klatrerødder. Mure, hegn og gamle træer forcerer den uden problemer, og resultatet er flotte, frodige vægge. Bliver den for stor, lider den ingen skade ved beskæring. Klatrehortensia kan faktisk også bruges som en bunddækkende plante, hvis den udplantes frit. De lange, forveddede ranker breder sig vandret langs jorden som et flot og fyldigt tæppe.

I juni-juli er klatrehortensia en oplevelse, uanset hvor og hvordan den vokser. Da springer de cremefarvede blomster ud i store skærme. De er så lette og elegante, at det næsten ser ud som om de svæver omkring busken. Skærmene har et væld af små bitte, nektarfyldte blomster i midten og store, smukke, men golde, randblomster langs kanten. Blomsterstanden bevarer sin skønhed langt hen på vinteren. Den tørrer, men randblomsterne falder ikke af. De sidder tilbage som papirblomster og er dekorative både på busken i det fri og i blomsterarrangementer til indendørs brug.

Klatrehortensia trives bedst på en muldrig, porøs jord, der holder godt på fugtigheden, for som andre hortensia, bryder den sig ikke om udtørring. Den tåler ganske meget skygge og udvikler sig smukt og blomstrer godt selv på en nordvendt væg. Det betyder, at Månedens Plante i marts er et godt bud, hvis et kedeligt indgangsparti, en nordvendt gavl eller måske en skyggefuld havegang trænger til forandring. Klatrehortensia klæder hus og have på. Og den klæder begge dele godt.


Udvalgte artikler
Buketbedet
Nogle blomster producerer flere og flere blomster, jo flere du plukker. Det gælder f.eks. morgenfruer og andre sommerblomster, der breder sig efter beskæring.
Artikel kategori: Planer og tegninger
Udvalgte artikler
PARADOKSALE SPØRGSMÅL
Hvad gør man, hvis man ser et udrydningstruet dyr, som spiser en giftig udrydningstruet plante?
Artikel kategori: Sjove ting
Udvalgte artikler
Vejen til din drømmehave
Luk øjnene, og tænk på din yndlingshave. Der dukker straks frodige og grønne billeder op, fordi du nemt forestiller dig din helt personlige drømmehave, når du tager din hukommelse og dine sanser i brug.
Artikel kategori: Boganmeldelser
Udvalgte artikler
Hyacinter
Navnet "hyacint" stammer fra det græske 'Hycinthus', guden for alt, der gror. Denne løgplante stammer fra middelhavslandene og var kendt som Hyacinthus orientalis. Det er navnet på liljefamilien og en del af navnet på andre arter af samme familie, for eksempel skilla og sågar Eichhornia crassipes (vandhyacint).
Artikel kategori: Plantebeskrivelser