Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Jordbær
Jordbær
Jordbær


Hvis du planter rækker af løg mellem dine jordbær, er det langt mindre sandsynligt at du bliver plaget af gråskimmel. Hvidløg har en lignende effekt. Plant løgene i marts, skiftevis rækker af løg og rækker af jordbær. Andre nyttige planter, der kan kombineres med jordbær er hjulkrone (meget effektiv), salat, spinat og krybbønner. Kål, på den anden side, er ikke nogen god afgrøde at kombinere med jordbær. Hvis du spreder grannåle (Picea og Pinus) mellem jordbærrene, kommer de til at dufte mere. Tilfældig plantning af rosenkrave mellem jordbærplanterne fungerer lidt ligesom en influenzaindsprøjtning, da den forebygger forskellige sygdomme.

Ørentviste kan også godt lide jordbær. Du kan fange ørentviste ved at fylde blomsterpotter med træflis og hænge dem med bunden i vejret på bambusrør mellem jordbærrene. Ørentviste kravler ind i potterne og gemmer sig om dagen, hvorved du forsigtigt kan flytte potterne til steder, hvor due r plaget af hønsemider eller bladlus. Ørentviste elsker at spise disse skadedyr, så det er en effektiv måde at bekæmpe en plage på.

Endelig bør man ikke efterlade jordbær på det samme sted i mere end tre år. Start på et nyt sted med friske planter. Du kan selv ‘lave’ nye planter. Om sommeren producerer jordbær udløbere, hvorpå der udvikler sig nye planter. Fastgør nogle af udløberne fra de bedste (mest udviklende) planter til jorden med et stykke ståltråd eller en teltpløk. Efter seks uger vil de nye planter have udviklet tilstrækkeligt lange rødder til at kunne overleve uafhængigt af moderplanten. Derefter kan du så klippe udløberen af og du har således en ny jordbærplante. Der er bedst kun at lade en udløber pr. plante udvikle sig sådan, da al energien så vil blive koncentreret i en ny plante.

Hvis du imidlertid ikke ønsker at skabe nye jordbærplanter, skal du fjerne udløberne, da de ellers vil konsumere for meget af plantens energi. Den kan bedre bruges til at producere store, kraftige jordbær! Planter er ligesom mennesker. De kan ikke klare det hele på en gang.

Jordbær er sommerens mest populære frugter. De er velsmagende og nemme at dyrke, selv i potter på balkonen eller terrassen. Børn synes det er fascinerende at se, hvordan de hvide blomster langsomt ændrer sig til saftige røde jordbær.

Oprindelse

Mennesket har spist jordbær fra tidernes morgen. I forhistorisk tid samlede man jordbær i skoven, og i den mørke middelalder begyndte man at dyrke jordbær. I det 17. århundrede krydsede man de vildtvoksende amerikanske skovjordbær med de chilenske sorter, og langsom udvikledes de jordbærsorter, som vi kender i dag.

Vejen til et rigt udbytte

Jordbær trives i en let sur og veldrænet jord. Særligt om vinteren må rødderne ikke være fugtige, da de nemt rådner.
Hvis man dyrker jordbær i køkkenhaven, kan man dyrke dem i højbede. Del planterne og plant de yngste dele i nye bede hvert år for at forebygge sygdomme.
Jordbærbedene skal gødes godt for at bære godt. Brug frisk gødning eller tørret granuleret kogødning om efteråret.
Planterne skal plantes i rækker og med en indbyrdes afstand af ca. 25 cm.
Det bedste tidspunkt at klargøre og tilplante et nyt bed på er august.
Det er vigtigt, at plantens midte (plantens tykkere, træagtige del under den del, hvor stænglerne kommer frem) plantes lige over jorden.
Når man planter jordbær, skal de presses godt ned og vandes godt igennem. Når solen skinner, kan de unge planter beskyttes med avispapir. Papiret skal fjernes igen om aftenen, da planterne ellers vil tørre ud.
Om vinteren kan planterne f.eks. beskyttes med halm.
Om foråret kan man fjerne de blade, der er blevet brune.
Man kan fremskynde blomster- og dermed også frugtudviklingen ved at dække planterne med perforeret folie nogle uger i marts eller april. Dermed bliver jorden hurtigere varm, så planternes udvikling fremskyndes.
Når planterne begynder at blomstre, skal de vandes regelmæssigt. Man kan også give dem en opløselig gødning med ekstra kalium.
Når frugterne modnes, kan man lægge et lag halm under dem, så de holder sig rene.
Der er måske nogen, som synes det er uskønt, men stadig flere anvender sort plantefolie. Når et nyt bed klargøres, dækkes jorden med et stykke folie, der fastgøres med en pløk her og der. Skær et kryds i folien med 25 cm mellemrum, og plant så de unge planter i disse åbninger. Kontroller regelmæssigt, om jorden under folien stadig er fugtig nok. Fordelene ved den sorte folie er, at der ikke kan vokse ukrudt mellem planterne, og at jorden bliver tidligere varm. Jordbærrene holder sig også rene på denne måde.

Jordbær i potter

Jordbær egner sig godt til dyrkning i potter eller krukker, og her gælder samme gode råd. Man kan dyrke almindelige jordbær, men især på terrassen eller balkonen er hængende jordbær (f.eks. 'Guirlande', en sort med udløbere og store frugter) mere anbefalelsesværdige. Det er vigtigt at holde sig følgende for øje:
Potterne skal have et godt dræn.
Brug pottemuld af en god kvalitet. Man kan endda købe specialkompost til jordbær.
Vand hver dag, navnlig i blomstringstiden. Når vejret er varmt, kan potterne tørre ud på én dag!
Stil potterne solrigt og i læ.
Potterne skal tages ind om vinteren.

Tidlige, stedsebærende og sene sorter

Hvis man gerne vil plukke jordbær i haven fra tidlig sommer til ud på efteråret, kan man prøve at plante nogle sorter, der bærer frugt på forskellige tidspunkter. De tidligste jordbær kommer fra 'Karina', efterfulgt af 'Red Gauntlet', 'Senga Gigagana', 'Senga Sengana', og de seneste kommer fra 'Tago'.
Sorterne 'Ostara' og 'Rabunda' bærer frugt hele sommeren igennem. Selvom frugterne er lidt mindre, end dem vi nævnte før, er de saftige og faste.
Disse frugter egner sig også godt til nedfrysning.

Høsttid

Afhængig af sorten, kan man plukke jordbær fra slutningen af juni til midten af august. Dette er i særdeleshed sikkert med de stedsebærende sorter.
Pluk først de modne jordbær, når de er helt røde, og pluk dem forsigtigt af planten. Pluk altid jordbærret med kronbladene. Dette forebygger sygdomme i planten, og jordbærret holder sig længere. Hvis det da får chancen. For hvem kan modstå fristelsen til at spise denne dejligt saftige og velduftende frugt med det samme?

Udvalgte artikler
Såning og dyrkning af sommerblomster
De fleste sorter kan med fordel sås i spirekasser eller potter, og senere plantes ud, når faren for frost er ovre. Hvis De sår i vindueskarmen, bør De ikke så før 4-6 uger inden udplantning. I drivhus eller havestue kan De så 8-10 uger før.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Trompetblomst
Trompetblomst er en kraftigtvoksende, løvfældende klatreplante. Den klatrer ved hjælp af særlige luftrødder, men er ikke så god til at holde sig fast, når planten bliver stor.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Gemserod
Gemserod er en af vore tidligst blomstrende stauder. Allerede i april viser de første gule kurvblomster sig. Den findes vildtvoksende i store mængder i Alpernes og Balkanbjergenes dale, og i Danmark træffes den af og til vildtvoksende i og omkring herregårdshaver.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Ordforklaring

Artikel kategori: Alt om Haven