Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Hassel
Hassel
Hassel - Corylus avellana

Hassel er vidt udbredt I det meste af Europa, fra Spanien til Ural-bjergene. Den findes også i Marokko, Algeriet, Tyrkiet, Iran og Kaukasus. Pollen undersøgelser har vist at Hassel har spredt sig hurtigt, og at man mener at menneskene har bragt den med sig vidt omkring.

Udseende
Hassel er en stor mangestammet busk, der kan blive op til 12 meter høj. Knoppen er ægformet og jævn. Barken er glat med lyse porer.

Hassel kan blive op mod 100 år gammel, men hvis den stævnes, kan de blive meget ældre.

Blad
Bladene er glatte, hjerteformede til rundagtige og svagt skæve.

Blomst
I naturlige hasselbestande kan man finde blomstrende hasler fra februar til april måned. Hassel er vindbestøvet.

Frugt
Buskene begynder at sætte nødder fra de er 6-7 år gammel. Nødderne modnes i august/september måned og bliver 1,5 til 2,5 cm lange.

Voksested
Hassel findes på fugtig og mineralrig jordbund, hvor den danner krat, skovbryn og underskov i frodige ege-blandingsskove. Den findes ofte i stævningsskove og tåler fint beskæring. Bladene omsættes hurtigt på jordbunden. Den tåler skygge, er medium vindstærk og tålsom overfor vårfrost.

Anvendelse
Hassel er en af de mest eftertragtede danske buskarter gennem historien. Arten indvandrede til Danmark for ca. 7000 år siden. Den anven des ofte i læhegn og skovbryn, hvor den giver god dækning og skygge. Den er også meget anvendelig som underplantning og indblanding i lyse løvskove. Hasselnødder er eftertragtet af fugle, dyr og insekter såvel som af mennesker, og hasselkæppe har været brugt til gærdsel og brændsel.

Man bør være opmærksom på at undgå anven¬delsen af sydeuropæiske frøkilder samt sydeuropæiske arter, f.eks. storfrugtet hassel (Corylus maxima) og tyrkisk hassel (Corylus colurna) i landskabet

Udvalgte artikler
Stedsegrønne
Stedsegrønne beholder nåle eller blade, dog ikke for evigt. Der er en løbende udskiftning, hvor de ældste blade eller nåle droppes pø om pø.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Camillas havebog
Bogen er beregnet som en praktisk guide til den glade nybegynder, men også for de mere trænede havefolk er der noget at hente. Camillas havebog handler om de grundlæggende principper i havedyrkningen: at det er jorden, vi dyrker, uden kemiske tæsk af nogen art.
Artikel kategori: Boganmeldelser
Udvalgte artikler
Gummitræ
Ficus trives godt i enhedsjord. Den vokser hurtigt, og vil man ikke plante den om hvert år, bør man give den gødningsvanding om sommeren.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Helårsbedet
For at et bed kan være pænt hele året, skal stedsegrønne planter danne stammen. Der findes mange at vælge imellem
Artikel kategori: Alt om Haven