Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Hassel
Hassel
Hassel - Corylus avellana

Hassel er vidt udbredt I det meste af Europa, fra Spanien til Ural-bjergene. Den findes også i Marokko, Algeriet, Tyrkiet, Iran og Kaukasus. Pollen undersøgelser har vist at Hassel har spredt sig hurtigt, og at man mener at menneskene har bragt den med sig vidt omkring.

Udseende
Hassel er en stor mangestammet busk, der kan blive op til 12 meter høj. Knoppen er ægformet og jævn. Barken er glat med lyse porer.

Hassel kan blive op mod 100 år gammel, men hvis den stævnes, kan de blive meget ældre.

Blad
Bladene er glatte, hjerteformede til rundagtige og svagt skæve.

Blomst
I naturlige hasselbestande kan man finde blomstrende hasler fra februar til april måned. Hassel er vindbestøvet.

Frugt
Buskene begynder at sætte nødder fra de er 6-7 år gammel. Nødderne modnes i august/september måned og bliver 1,5 til 2,5 cm lange.

Voksested
Hassel findes på fugtig og mineralrig jordbund, hvor den danner krat, skovbryn og underskov i frodige ege-blandingsskove. Den findes ofte i stævningsskove og tåler fint beskæring. Bladene omsættes hurtigt på jordbunden. Den tåler skygge, er medium vindstærk og tålsom overfor vårfrost.

Anvendelse
Hassel er en af de mest eftertragtede danske buskarter gennem historien. Arten indvandrede til Danmark for ca. 7000 år siden. Den anven des ofte i læhegn og skovbryn, hvor den giver god dækning og skygge. Den er også meget anvendelig som underplantning og indblanding i lyse løvskove. Hasselnødder er eftertragtet af fugle, dyr og insekter såvel som af mennesker, og hasselkæppe har været brugt til gærdsel og brændsel.

Man bør være opmærksom på at undgå anven¬delsen af sydeuropæiske frøkilder samt sydeuropæiske arter, f.eks. storfrugtet hassel (Corylus maxima) og tyrkisk hassel (Corylus colurna) i landskabet

Udvalgte artikler
Sortgran
Denne nordamerikanske gran ligner mest Hvid- gran men den er spinklere i sin vækstform og danner et for slægten forholdsvis lille træ, sjældent mere end 10 m højt.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Orkideer
Orkideer bryder sig ikke om tør og varm luft. De trives bedst ved 25 grader om dagen og 18 grader om natten. Undgå varmeapparater. De bør stilles lyst i et øst- eller vestvendt, vindue. Om vinteren kan et sydvendt vindue anvendes, men man skal passe på den brændende forårssol.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Sneboldbusk / Snebolle
Viburnum opulus 'Roseum' - Sneboldebusk eller almindelig kvalkved er en rigtig flot busk med mange hvide hortensiaagtige blomster i maj.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Barkflis
De to barktyper, Pyntebark og Dækbark, har begge en god effekt mod ukrudt og vandfordampning.
Artikel kategori: Alt om Haven