Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Hassel
Hassel
Hassel - Corylus avellana

Hassel er vidt udbredt I det meste af Europa, fra Spanien til Ural-bjergene. Den findes også i Marokko, Algeriet, Tyrkiet, Iran og Kaukasus. Pollen undersøgelser har vist at Hassel har spredt sig hurtigt, og at man mener at menneskene har bragt den med sig vidt omkring.

Udseende
Hassel er en stor mangestammet busk, der kan blive op til 12 meter høj. Knoppen er ægformet og jævn. Barken er glat med lyse porer.

Hassel kan blive op mod 100 år gammel, men hvis den stævnes, kan de blive meget ældre.

Blad
Bladene er glatte, hjerteformede til rundagtige og svagt skæve.

Blomst
I naturlige hasselbestande kan man finde blomstrende hasler fra februar til april måned. Hassel er vindbestøvet.

Frugt
Buskene begynder at sætte nødder fra de er 6-7 år gammel. Nødderne modnes i august/september måned og bliver 1,5 til 2,5 cm lange.

Voksested
Hassel findes på fugtig og mineralrig jordbund, hvor den danner krat, skovbryn og underskov i frodige ege-blandingsskove. Den findes ofte i stævningsskove og tåler fint beskæring. Bladene omsættes hurtigt på jordbunden. Den tåler skygge, er medium vindstærk og tålsom overfor vårfrost.

Anvendelse
Hassel er en af de mest eftertragtede danske buskarter gennem historien. Arten indvandrede til Danmark for ca. 7000 år siden. Den anven des ofte i læhegn og skovbryn, hvor den giver god dækning og skygge. Den er også meget anvendelig som underplantning og indblanding i lyse løvskove. Hasselnødder er eftertragtet af fugle, dyr og insekter såvel som af mennesker, og hasselkæppe har været brugt til gærdsel og brændsel.

Man bør være opmærksom på at undgå anven¬delsen af sydeuropæiske frøkilder samt sydeuropæiske arter, f.eks. storfrugtet hassel (Corylus maxima) og tyrkisk hassel (Corylus colurna) i landskabet

Udvalgte artikler
Staudepleje
En af de store fordele ved stauder er, at de ikke behøver megen pleje - især ikke hvis man gjort nogle forberedelser.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Skønhedsøje
Skønhedsøje er en af de klassiske stauder, bl.a. fordi den egner sig godt til afskæring. I forsommeren danner den et blødt grønt tæppe med sine næsten nåleformede blade, og fra juli måned hvor blomstringen begynder
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Den spændende og udfordrende have
Her følger der en tegning og en plantebeskrivelse over en have som kræver ekstra arbejde, udformning og pasning. Nogle planter skal beskæres på bestemte måder, andre skal dækkes godt imod frosten.
Artikel kategori: Planer og tegninger
Udvalgte artikler
Mandel
Allerede før løvspring iklædes Mandeltræet et slør af de skønneste, store blegrosa blomster. Også det blanke, grønne løv er smukt.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser