Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Introdiktion
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Hassel
Hassel
Hassel - Corylus avellana

Hassel er vidt udbredt I det meste af Europa, fra Spanien til Ural-bjergene. Den findes også i Marokko, Algeriet, Tyrkiet, Iran og Kaukasus. Pollen undersøgelser har vist at Hassel har spredt sig hurtigt, og at man mener at menneskene har bragt den med sig vidt omkring.

Udseende
Hassel er en stor mangestammet busk, der kan blive op til 12 meter høj. Knoppen er ægformet og jævn. Barken er glat med lyse porer.

Hassel kan blive op mod 100 år gammel, men hvis den stævnes, kan de blive meget ældre.

Blad
Bladene er glatte, hjerteformede til rundagtige og svagt skæve.

Blomst
I naturlige hasselbestande kan man finde blomstrende hasler fra februar til april måned. Hassel er vindbestøvet.

Frugt
Buskene begynder at sætte nødder fra de er 6-7 år gammel. Nødderne modnes i august/september måned og bliver 1,5 til 2,5 cm lange.

Voksested
Hassel findes på fugtig og mineralrig jordbund, hvor den danner krat, skovbryn og underskov i frodige ege-blandingsskove. Den findes ofte i stævningsskove og tåler fint beskæring. Bladene omsættes hurtigt på jordbunden. Den tåler skygge, er medium vindstærk og tålsom overfor vårfrost.

Anvendelse
Hassel er en af de mest eftertragtede danske buskarter gennem historien. Arten indvandrede til Danmark for ca. 7000 år siden. Den anven des ofte i læhegn og skovbryn, hvor den giver god dækning og skygge. Den er også meget anvendelig som underplantning og indblanding i lyse løvskove. Hasselnødder er eftertragtet af fugle, dyr og insekter såvel som af mennesker, og hasselkæppe har været brugt til gærdsel og brændsel.

Man bør være opmærksom på at undgå anven¬delsen af sydeuropæiske frøkilder samt sydeuropæiske arter, f.eks. storfrugtet hassel (Corylus maxima) og tyrkisk hassel (Corylus colurna) i landskabet

Udvalgte artikler
Orangeri
Et orangeri bruges til planter og træer, der ikke kan tåle kulde. Orangerier hører i folks bevidsthed til tidlige tiders slotte og herregårde, men i dag etablerer flere og flere boligejere orangerier.
Artikel kategori: Drivhuset
Udvalgte artikler
Beskæring af et løvfældende træ
Uanset om et løvfældende træ er stort eller lille, er der nogle grundlæggende beskæringsprincipper, der sikrer, at træet får så smuk en form som muligt, og at træet ikke flækker eller brækker, når det vokser til.
Artikel kategori: Beskæring
Udvalgte artikler
Krydderurter
Krydderurter er herlige at kunne plukke løs af og bruge i madlavningen, at kunne nyde duften af, og ikke mindst en fryd for øjet, når de står fulde af dejlige blomster eller frøstande. I de senere år har de igen vundet indpas i den daglige husholdning.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Pasningsråd
Gode råd om pasning af vanddamme og mindre vandpartier
Artikel kategori: Havedammen