Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Geranium
Geranium
Her er der tale om de robuste geranier, også kaldet storkenæb, ikke pelargonier, der er en potteplante, der også går under betegnelsen geranium. Geranier er robuste flerårige planter, hvoraf der findes ca. 300 forskellige varianter. Navnet geranium stammer fra det græske navn 'Geranion', der betyder almindelig trane. Det henviser til, at plantens frugt ligner tranens hoved og næb - deraf også navnet storkenæb.
Geranier er meget nemme at dyrke. Plant dem et sted med let skygge og vand dem regelmæssigt. Planten er nem at dele.

Storrodet storkenæb er meget populær for tiden. Den findes i forskellige varianter, der har smukke, klart grønne blade, som normalt ikke tabes om vinteren og bliver smukt rødlige efter den første frost. Planten blomstrer fra april til august med hvide, lyserøde eller endog dybt røde blomster (Bevans variant). Plantens duftende løv blev tidligere anvendt til fremstilling af geraniumolie.

Geranium pheam (eller mørk storkenæb) har et meget specielt udseende med sine mørkt lilla, næsten sorte blomster, der blomstrer fra maj til august. Det har ofte et betagende rødt og violet prikket løv. Planten bliver op til 60 - 80 cm høj og fortrækker et skyggefuldt sted. Der er også den hvide variant: 'Album'.

Geranium platypetalum, der stammer fra Kaukasus, er meget nem at dyrke og en robust plante. Den har violette til lilla blomster, dækket af mørkere årer. Bladene er ret store og hårede. Denne variant bliver op til 50 cm høj. Planten spreder sig selv og er meget velegnet til naturlige haver.

I sten- eller væghaver er Geranium sanguineum (eller blodrød storkenæb) flot. Denne lave og langsomt voksende plante blomstrer hele sommeren igennem med purpurrøde blomster. Det er en meget solelskende plante.

Dette er blot nogle få eksempler på geranier. Det er ikke svært at finde en variant, der passer til din have

Udvalgte artikler
Tatarisk Gedeblad
Mellemhøj, løvfældende busk, som bliver 2-4 m høj og 2-3 m bred. Blomstrer i juli-september måned. Små mørkerøde blomster.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Ukrudtsråd
Fjern ukrudtet med et hakkejern, skuffejern eller lugejern. Jo tidligere det fjernes - jo nemmere
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Løven 24/7 - 23/8

Artikel kategori: Stjernetegn
Udvalgte artikler
Skarntyde
Den er indført i Danmark i middelalderen som udvortes lægemiddel og forekommer hist og her langs veje, på tangvolde etc
Artikel kategori: Plantebeskrivelser