Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Introdiktion
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Geranium
Geranium
Her er der tale om de robuste geranier, også kaldet storkenæb, ikke pelargonier, der er en potteplante, der også går under betegnelsen geranium. Geranier er robuste flerårige planter, hvoraf der findes ca. 300 forskellige varianter. Navnet geranium stammer fra det græske navn 'Geranion', der betyder almindelig trane. Det henviser til, at plantens frugt ligner tranens hoved og næb - deraf også navnet storkenæb.
Geranier er meget nemme at dyrke. Plant dem et sted med let skygge og vand dem regelmæssigt. Planten er nem at dele.

Storrodet storkenæb er meget populær for tiden. Den findes i forskellige varianter, der har smukke, klart grønne blade, som normalt ikke tabes om vinteren og bliver smukt rødlige efter den første frost. Planten blomstrer fra april til august med hvide, lyserøde eller endog dybt røde blomster (Bevans variant). Plantens duftende løv blev tidligere anvendt til fremstilling af geraniumolie.

Geranium pheam (eller mørk storkenæb) har et meget specielt udseende med sine mørkt lilla, næsten sorte blomster, der blomstrer fra maj til august. Det har ofte et betagende rødt og violet prikket løv. Planten bliver op til 60 - 80 cm høj og fortrækker et skyggefuldt sted. Der er også den hvide variant: 'Album'.

Geranium platypetalum, der stammer fra Kaukasus, er meget nem at dyrke og en robust plante. Den har violette til lilla blomster, dækket af mørkere årer. Bladene er ret store og hårede. Denne variant bliver op til 50 cm høj. Planten spreder sig selv og er meget velegnet til naturlige haver.

I sten- eller væghaver er Geranium sanguineum (eller blodrød storkenæb) flot. Denne lave og langsomt voksende plante blomstrer hele sommeren igennem med purpurrøde blomster. Det er en meget solelskende plante.

Dette er blot nogle få eksempler på geranier. Det er ikke svært at finde en variant, der passer til din have

Udvalgte artikler
Lys og daglængde.
Lyset i vore huse er betydeligt dårligere end udendørs og i drivhuse, men for størstedelen af planter rækker det endda, i hvert fald i sommertiden.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Spis vilde planter
I bogen Danmarks natur - Spis vilde planter gennemgås 52 arter med hensyn til udbredelse, hvornår de høstes,
Artikel kategori: Boganmeldelser
Udvalgte artikler
Plantning og pleje af stauder
Alle stauder skal normalt omplantes hvert 3.-5. år. Undtagelsen er pæoner eller bonderoser der ikke må omplantes, da der ved en omplantning let kan gå op til 10 år før de blomstrer igen.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Den spændende og udfordrende have
Her følger der en tegning og en plantebeskrivelse over en have som kræver ekstra arbejde, udformning og pasning. Nogle planter skal beskæres på bestemte måder, andre skal dækkes godt imod frosten.
Artikel kategori: Planer og tegninger