Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Geranium
Geranium
Her er der tale om de robuste geranier, også kaldet storkenæb, ikke pelargonier, der er en potteplante, der også går under betegnelsen geranium. Geranier er robuste flerårige planter, hvoraf der findes ca. 300 forskellige varianter. Navnet geranium stammer fra det græske navn 'Geranion', der betyder almindelig trane. Det henviser til, at plantens frugt ligner tranens hoved og næb - deraf også navnet storkenæb.
Geranier er meget nemme at dyrke. Plant dem et sted med let skygge og vand dem regelmæssigt. Planten er nem at dele.

Storrodet storkenæb er meget populær for tiden. Den findes i forskellige varianter, der har smukke, klart grønne blade, som normalt ikke tabes om vinteren og bliver smukt rødlige efter den første frost. Planten blomstrer fra april til august med hvide, lyserøde eller endog dybt røde blomster (Bevans variant). Plantens duftende løv blev tidligere anvendt til fremstilling af geraniumolie.

Geranium pheam (eller mørk storkenæb) har et meget specielt udseende med sine mørkt lilla, næsten sorte blomster, der blomstrer fra maj til august. Det har ofte et betagende rødt og violet prikket løv. Planten bliver op til 60 - 80 cm høj og fortrækker et skyggefuldt sted. Der er også den hvide variant: 'Album'.

Geranium platypetalum, der stammer fra Kaukasus, er meget nem at dyrke og en robust plante. Den har violette til lilla blomster, dækket af mørkere årer. Bladene er ret store og hårede. Denne variant bliver op til 50 cm høj. Planten spreder sig selv og er meget velegnet til naturlige haver.

I sten- eller væghaver er Geranium sanguineum (eller blodrød storkenæb) flot. Denne lave og langsomt voksende plante blomstrer hele sommeren igennem med purpurrøde blomster. Det er en meget solelskende plante.

Dette er blot nogle få eksempler på geranier. Det er ikke svært at finde en variant, der passer til din have

Udvalgte artikler
Gladiolus
Gladiolus har glimrende egenskaber som afskæringsblomst; den er både frodig, farverig og stivstilket. Det er bedst at afskære blomsten, så snart de første, nederste blomster er sprunget ud.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Såjord / Plantejord
Plantejord er fællesnavn for flere produkter med det fælles, at de alle er egnede som plantejord enten ublandet eller blandet.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Børns udtalelser om mødre.
Hjemme hos os bestemmer mor, og når hun ikke er hjemme, får far lov
Artikel kategori: Sjove ting
Udvalgte artikler
Engletrompet
En bemærkelsesværdig krukkeplante på mange måder. Den er imponerende med sine 25 cm lange blomsterhoveder og har endnu en fordel: duften! Navnlig på varme, stille aftener spreder den en utrolig sød og tung duft.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser