Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Introdiktion
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Georginer
Georginer
Knoldplante

Georginer hedder på latinsk Dahlia og er en mexicansk plante, som i 1700 tallet blev opdaget af den svenske botaniker Anders Dahl. Georginer danner frø, som kan sås til nye planter, men planten danner også knolde. Knolde, som ikke tåler frost. Knolde, som den overjordiske plante har produceret en masse næringsstoffer til. Gemmer man knoldene fra år til år, får man de samme georginer frem hvert år. Sår man geroginefrø, vil planterne være forskellige, når de spirer frem.

Forårets georginearbejde

De overvintrede knolde fra sidste års georginer hentes frem fra redskabsskuret, udhuset eller kælderen. De har stået nogenlunde frostfrit og tørt gennem hele vinteren. Nu er tiden kommet, hvor de skal vækkes. Læg dem i kasser med fugtigt spagnum over, pot dem i store potter med fugtigt spagnum i, eller plant dem direkte ud i haven, når risikoen for nattefrost er ovre. Knolde, som købes i dit havecenter har været opbevaret tørt og køligt og er lige klar til at forkultivere eller lægge direkte i havens jord.

Georginebedet

Der er stor forskel på, hvor høje georginer bliver. De fleste bliver omkring 1,5 m høje og kan derfor være svære at styre i en krukke. Vælg derfor lave sorter til krukkerne. De ret stive stængler gør opbindingen overflødig. Har sorterne meget store blomster, kan de få stænglerne til at knække, når de fyldes med regnvand, men generelt kan georginer sagtens vokse uden hjælp af opbinding.

Plant dem med ca. 0,5 m mellemrum – altså 2 planter pr. kvadratmeter. Afmærk gerne stedet, hvor de skal bryde frem med en lille pind.

Knoldens brydningsknopper

Fra knolden bryder de første skud hurtigt frem, når varme og fugt vækker den. Knolden skal lægges, så de øverste brydningspunkter er lige i overfladen af jorden. Den skal altså ikke kæmpe sig flere cm frem inden, den kan starte produktionen af grønkorn og dermed næring til de næste processer. Dette gælder både forkultivering og direkte lægning i havens bede.

Den videre pasning

Når blot du sørger for at høste mange flotte buketter fra dine georgineplante, er der ikke mere at gøre. Nænner du ikke at klippe i dem, skal du fjerne de visne blomster ved at klippe stænglen tilbage til basis på grenen. Når du "beskærer" georginen, vil den automatisk sende to nye skud op med nye blomsterknopper.

Da georginer vokser meget kraftigt, skal du sørge for at plante dem i en god næringsrig jord eller gøde godt den første måned efter udplantning – derefter bruger planten ikke særlig meget gødning.

Sommerpleje af dahliaer

Dahlia anses i dag ofte som en sjov gammeldags blomst. Men afhængig af hvor dahlia plantes, og hvilke andre planter de kombineres med, kan de også sagtens pifte en moderne have op. Med 16 forskellige sorter i næsten alle farver (undtagen blå), forskellige højder og blomsterstørrelser er der noget for enhver smag.

Dahlia blomstrer frodigt fra højsommeren, indtil frosten sætter ind, og trives i sol og næringsrig, veldrænet jord. Husker du følgende tips vil du få endnu større glæde af dine dahlia.

Når de begynder at skyde, skal nogle af skuddene tyndes ud (skæres eller brækkes af), så de resterende skud kan sætte større og mere fyldige blomster.

Sideskuddene kan knibes af med fingrene, så snart topskuddet begynder at ændre farve. Sidegrenene, der vokser lige under topskuddet, kan også fjernes. Når topskuddet er afblomstret, vil planten sætte nye sideskud med blomster.

Når planten har 3-4 blade, knibes toppen af, så planten ikke bliver ranglet.

Læg et lag kompost omkring planten for at holde jorden fugtig og ukrudtet nede. Ukrudt, der alligevel kommer op, skal fjernes manuelt, så rødderne ikke tager skade.

Giv gødning, når du planter dine dahlia og endnu en gang i løbet af sommeren. Dahlia skal bruge masser af energi på at danne sit væld af blomster.

Dahlia, der bliver højere end 80 cm, skal have en blomsterpind. De fleste færdiglavede blomsterpinde egner sig godt til dette formål. Sæt plantepindene i jorden samtidig med, at du planter dine dahlia. Gør du det senere, risikerer du at beskadige knoldene. Stænglerne kan så bindes til pindene.

Fjern skadedyr såsom snegle, ørentvister og bladlus med hånden, og kontrollér, at planten får nok frisk luft. Dette reducerer risikoen for meldug. Hvis planten angribes af sygdom, skal de angrebne blade fjernes og destrueres, så sygdommen ikke breder sig.

Hvis du vil bruge dine dahlia som afskårne blomster, skal stænglerne dyppes i kogende vand i et par sekunder eller svides over en flamme - så holder blomsterne sig friske længere.

Om efteråret, når dahliaerne er afblomstrede, kan knoldene tages op og gemmes til næste år. Tag dem forsigtigt op og lad dem tørre i et par timer. Anbring dem så i en kasse med savsmuld eller tørt sand og opbevar dem køligt og frostfrit.


Udvalgte artikler
Syrisk Rose
Den Syriske Rose kommer oprindeligt fra prærielignende omgivelser, som du skal have med i overvejelserne, når du vælger plantested i haven. Den Syriske Rose trives i solen, men ikke i vinden.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Græsplænens årskalender

Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Solsikke
Alle kender den gigantiske 1-årige plante med dens enorme blomster og varme farver. Men solsikkefamilien er større end de fleste tror, og de mindre velkendte og lavere solsikker (Helianthus) ser noget anderledes ud. Solsikker dyrkes i stor stil pga. olien, der presses ud af frøene. Planten stammer fra Amerika, hvor indianerne tilskrev planten overnaturlige evner.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Kvæde
Kvædetræet er forholdsvis langsomvoksende og stiller ikke store krav til jorden, dog må den ikke mangle dræn.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser