Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Bekendtgørelse af l...
Efter vinteren
Lidt om beskæring
24 brandgode juleråd
Kompost tips
Undgå sprøjtegift
Havens dyr - Pasning
forskelligt om købe...
2. november 2013
Græskar høstning
Melonagurk
Squash og græskar
Insektinvasion
Vinterklargøring - ...
8. september 2013
Udvalgte artikler
Vinterdæk - Skift selv vinterdæk og gør bilen vinterklar
Hvert år sker tusindvis af ulykker pga. af glat og usikkert føre og derfor er det vigtigt at have bilens udstyr i orden. Det er jo her at du netop selv, kan gøre en forskel. Et område, hvor mange uheld kunne have være undgået, er bilens dæk. Gode vinterdæk kan i mange tilfælde forkorte din bremselængde og gøre bilens skred langt mere kontrolbart.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Gulblomstret Klokkebusk
Opret busk med overhængende grene. 2-3 m høj og bred og mørkerøde klokkeformede blomster i juli-oktober. Placering i sol - halvskygge
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Zinnia / frøkenhat
Frøkenhat – eller Zinnia, som den ofte benævnes ved brug af dens latinske navn – er en virkelig skøn sommerblomst, der flittigt producerer blomster over flere måneder fra juni til oktober.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Georginer
Georginer
Knoldplante

Georginer hedder på latinsk Dahlia og er en mexicansk plante, som i 1700 tallet blev opdaget af den svenske botaniker Anders Dahl. Georginer danner frø, som kan sås til nye planter, men planten danner også knolde. Knolde, som ikke tåler frost. Knolde, som den overjordiske plante har produceret en masse næringsstoffer til. Gemmer man knoldene fra år til år, får man de samme georginer frem hvert år. Sår man geroginefrø, vil planterne være forskellige, når de spirer frem.

Forårets georginearbejde

De overvintrede knolde fra sidste års georginer hentes frem fra redskabsskuret, udhuset eller kælderen. De har stået nogenlunde frostfrit og tørt gennem hele vinteren. Nu er tiden kommet, hvor de skal vækkes. Læg dem i kasser med fugtigt spagnum over, pot dem i store potter med fugtigt spagnum i, eller plant dem direkte ud i haven, når risikoen for nattefrost er ovre. Knolde, som købes i dit havecenter har været opbevaret tørt og køligt og er lige klar til at forkultivere eller lægge direkte i havens jord.

Georginebedet

Der er stor forskel på, hvor høje georginer bliver. De fleste bliver omkring 1,5 m høje og kan derfor være svære at styre i en krukke. Vælg derfor lave sorter til krukkerne. De ret stive stængler gør opbindingen overflødig. Har sorterne meget store blomster, kan de få stænglerne til at knække, når de fyldes med regnvand, men generelt kan georginer sagtens vokse uden hjælp af opbinding.

Plant dem med ca. 0,5 m mellemrum – altså 2 planter pr. kvadratmeter. Afmærk gerne stedet, hvor de skal bryde frem med en lille pind.

Knoldens brydningsknopper

Fra knolden bryder de første skud hurtigt frem, når varme og fugt vækker den. Knolden skal lægges, så de øverste brydningspunkter er lige i overfladen af jorden. Den skal altså ikke kæmpe sig flere cm frem inden, den kan starte produktionen af grønkorn og dermed næring til de næste processer. Dette gælder både forkultivering og direkte lægning i havens bede.

Den videre pasning

Når blot du sørger for at høste mange flotte buketter fra dine georgineplante, er der ikke mere at gøre. Nænner du ikke at klippe i dem, skal du fjerne de visne blomster ved at klippe stænglen tilbage til basis på grenen. Når du "beskærer" georginen, vil den automatisk sende to nye skud op med nye blomsterknopper.

Da georginer vokser meget kraftigt, skal du sørge for at plante dem i en god næringsrig jord eller gøde godt den første måned efter udplantning – derefter bruger planten ikke særlig meget gødning.

Sommerpleje af dahliaer

Dahlia anses i dag ofte som en sjov gammeldags blomst. Men afhængig af hvor dahlia plantes, og hvilke andre planter de kombineres med, kan de også sagtens pifte en moderne have op. Med 16 forskellige sorter i næsten alle farver (undtagen blå), forskellige højder og blomsterstørrelser er der noget for enhver smag.

Dahlia blomstrer frodigt fra højsommeren, indtil frosten sætter ind, og trives i sol og næringsrig, veldrænet jord. Husker du følgende tips vil du få endnu større glæde af dine dahlia.

Når de begynder at skyde, skal nogle af skuddene tyndes ud (skæres eller brækkes af), så de resterende skud kan sætte større og mere fyldige blomster.

Sideskuddene kan knibes af med fingrene, så snart topskuddet begynder at ændre farve. Sidegrenene, der vokser lige under topskuddet, kan også fjernes. Når topskuddet er afblomstret, vil planten sætte nye sideskud med blomster.

Når planten har 3-4 blade, knibes toppen af, så planten ikke bliver ranglet.

Læg et lag kompost omkring planten for at holde jorden fugtig og ukrudtet nede. Ukrudt, der alligevel kommer op, skal fjernes manuelt, så rødderne ikke tager skade.

Giv gødning, når du planter dine dahlia og endnu en gang i løbet af sommeren. Dahlia skal bruge masser af energi på at danne sit væld af blomster.

Dahlia, der bliver højere end 80 cm, skal have en blomsterpind. De fleste færdiglavede blomsterpinde egner sig godt til dette formål. Sæt plantepindene i jorden samtidig med, at du planter dine dahlia. Gør du det senere, risikerer du at beskadige knoldene. Stænglerne kan så bindes til pindene.

Fjern skadedyr såsom snegle, ørentvister og bladlus med hånden, og kontrollér, at planten får nok frisk luft. Dette reducerer risikoen for meldug. Hvis planten angribes af sygdom, skal de angrebne blade fjernes og destrueres, så sygdommen ikke breder sig.

Hvis du vil bruge dine dahlia som afskårne blomster, skal stænglerne dyppes i kogende vand i et par sekunder eller svides over en flamme - så holder blomsterne sig friske længere.

Om efteråret, når dahliaerne er afblomstrede, kan knoldene tages op og gemmes til næste år. Tag dem forsigtigt op og lad dem tørre i et par timer. Anbring dem så i en kasse med savsmuld eller tørt sand og opbevar dem køligt og frostfrit.


Udvalgte artikler
Overtro
Her er en samling af forskellige overtre og ordsprog
Artikel kategori: Nyttig viden
Udvalgte artikler
Spirea Bumalda
Mellemhøj, løvfældende busk, som bliver 0,5-1 m høj og 0,9-1,2 m bred. Blomstrer i juli-september måned. Små mørkerøde blomster
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Nøgleblomstret Klokke
Nøgle-Klokke er meget velegnet til at plante imellem træer eller buske. På grund af dens rødder der skyder er den velegner til den ‘vilde’ have.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Vortebirk
Vorte-Birk bliver et 25-30 meter højt træ med for slægten Birk karakteristisk hvid bark. Grensystemerne er i reglen tydeligt hængende til forskel fra den ret lignende Dun-Birk.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Rabarber
Rabarberplanten stammer fra arter, der vokser i Asien, bl.a. Mongoliet. Rabarber har været dyrket i Kina så langt tilbage som for 5000 år siden, men de typer vi kender i dag, blev først fremavlet i 1800–1900. Rabarber kom til Danmark omkring 1835, men først i slutningen af 1800 tallet begyndte man at bruge den i desserter og kager. Rabarber var tidligere en meget vigtig afgrøde i køkkenhaven, da man netop i det tidlige forår manglede frisk grønt.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Børn om Forelskelse
I gamle dage sagde man "Jeg elsker dig" til folk. Nu behøver man heldigvis ikke at anstrenge sig så forfærdelig meget længere. Jeg tror, at det er nok at sige "Kom her!"
Artikel kategori: Sjove ting
Udvalgte artikler
Herkulesmyren
Herkulesmyren (Camponotus herculeanus) er Danmarks største myre. Den er knyttet til nåleskove og findes kun i Nordsjælland og Nordjylland. Herkulesmyrens dronning bliver knap 2 cm lang, og arbejderne fra 5 mm til 14 mm.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr