Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Fuchsia
Fuchsia
Fuchsia er nem at dyrke. En smule kærlig pleje belønnes med mange måneders frodig blomstring.

At samle på fuchsia

Ægte fuchsiafanatikere samler så mange forskellige fuchsia, som de kan få fingre i, og nogle rydder hver cm i haven til deres yndlingsplanter. Der er ca. 3500 forskellige sorter af disse fascinerende planter med den lange blomstringstid. Hver sort forsynes med et navneskilt, fordi det er helt umuligt at kende forskel på dem alle. Der er specielle fuchsiaforeninger, hvor man udveksler erfaringer, men praktisk erfaring er endnu bedre.
Der er naturligvis generelle retningslinier for pasning af fuchsia, men man kan også opnå fantastiske resultater med diverse personlige metoder. Nogle fuchsiafanatikere bruger 4 år gammel gødning eller skifter regelmæssigt mellem forskellige gødningsmidler. Det er vigtigt at holde godt øje med planterne for at kunne se præcis, hvad de mangler. Hvis planterne ikke blomstrer, skal de gødes med et middel med et højt indhold af fosfor. Ekstra kaliumcarbonat styrker planterne, mens kvælstof anvendes, når bladene er for blege.

Svævefluer er velkomne gæster

Fuchsiaer bliver ofte lidt slappe i varmt vejr. Det betyder ikke altid, at de skal have meget vand, for selvom de altid skal have fugtig jord, er det nemt at overvande dem. Vand planten moderat, også når den ser meget tørstig ud. Nogle sorter som f.eks. 'Bacon', 'Celia Smedley' og triphally-sorterne er praktisk taget uforgængelige. Der findes også en række sartere typer som f.eks. 'Leonhart von Fuchs', der er ret udsatte for svampeangreb. Fuchsiaer kan også angribes af bladlus eller mellus. Svævefluer kan løse dette problem, idet de spiser mellusenes larver, således at man ikke behøver at bruge et insektmiddel. Men hvis du bruger et, skader det ikke bierne, der kun besøger blomsterne.

Frostfrit i fryseren

For de ægte fuchsiafanatikere er det svært hvert år at skulle sige farvel til deres planter, når de sætter dem ind for vinteren. De står ofte stadig i fuld blomst, men man bør ikke løbe nogen risiko i form af nattefrost. Lad planterne blive stående i potterne og skær dem tilbage. De sarteste planter skal sættes ind i et frostfrit rum. Andre sorter kan overvintre i et uopvarmet drivhus eller haveskur. Der findes også en række hårdføre sorter, der kan blive i haven. Nogle bruger en gammel fryser som vinteropbevaringssted for deres fuchsia, da de har en god isolering og et låg, der kan åbnes, når det bliver for varmt. Om foråret skal planterne have lidt ny jord, og når de igen begynder at vokse, kan vi begynde at tage stiklinger og tage toppen af planten.

Topbeskæring, såning og stiklinger

Regelmæssig topbeskæring af planterne og fjernelse af skud holder planterne tætte og buskede. Fuchsia kan dyrkes fra frø, men det kræver en del tålmodighed, idet frøene bruger 3 - 4 uger på at spire (ved stuetemperatur). Stiklinger er en meget hurtigere måde at øge bestanden på og kan ske fra april til juli.

Enestående farver

Fuchsia vokser i regnskovene i Syd- og Centralamerika, hvor de ofte meterhøje planter bestøves af kolibrier. Tusindvis af sorter er blevet skabt ved krydsbestøvning. De hængende sorter kan anvendes som opstammede hængetræer og egner sig godt til ampler. Opretstående sorter kan beskæres som buske eller opstammes. Fuchsia findes i (kombinationer af) farverne violet, violetrød, rød, lyserød og hvid. Kron- og bægerbladene har ofte forskellige kontrastfarver. Blomsterne kan have enkelte, dobbelte eller halvdobbelte kronblade. Støvvejene og de lange yndefulde støvdragere sætter prikken over i'et.

Pleje

Fuchsia trives i en veldrænet jord. Rodklumpen bør aldrig tørre ud i vækstsæsonen. Når planten taber blade, knopper og blomster, er det normalt tegn på, at den mangler vand. Man kan bruge flydende gødning eller tørret granuleret kogødning en gang om ugen. For meget gødning giver masser af blade, men også større risiko for at planten tørrer ud, fordi der fordamper mere vand fra den. Fuchsiaer trives på et beskyttet sted i (halv)skygge og ikke for mørkt. De bryder sig ikke om blæst eller træk og vil under sådanne forhold ofte blive angrebet af bladlus. Mellus er også et almindeligt forekommende problem med fuchsia. Man kan tage planten indenfor og behandle den med et 'grønt' ukrudtsmiddel.

Beskæring og vinterklargøring

De fleste fuchsiaer er ikke hårdføre. Kun 'magellanica'-sorterne kan overvintre i haven, hvis de står på et beskyttet sted. Fra september bør planterne kun vandes sparsomt, så jorden gradvist bliver mere tør. Før den første frost bør planterne sættes indenfor. Planterne skal også beskæres. Beskæringen sker i 3 trin:
1. Vand planterne sparsomt fra september måned. De skal tages ind før den første frost.
2. Skær planterne ret hårdt tilbage, før de tages ind. De kan skæres tilbage til halv størrelse.
3. Fjern de sidste blade. Vand planterne hver 6. uge under vinteropholdet.

Hvis dette lyder til at indebære for meget arbejde, eller hvis du ikke har pladsen til det, er her en enklere og mindre pladskrævende metode:
Fyld en affaldspose med tørv, tag fuchsiaerne ud af potten og fjern bladene. Læg en eller flere planter i affaldsposen og luk for den. Posen kan f.eks. opbevares på loftet, hvor den kan ligge til foråret.

Til marts kan planterne pottes om. Fjern lidt af den gamle jord. Plant fuchsiaen i den nye pottemuld og vand den normalt. Planterne kan sættes ud i haven, når faren for nattefrost er fordi, og begynder hurtigt at danne nye blade.

Udvalgte artikler
Pas på med disse
Som småbørnsforældre kan det være smart at undersøge, hvilke planter som er giftige, og undgå disse så længe børnene er små. Her giver vi dig en oversigt over nogen af de giftige arter, som man kan støde på.
Artikel kategori: Giftige planter
Udvalgte artikler
Ophavsret

Artikel kategori: Information
Udvalgte artikler
Finansiering af: hus, lejlighed og sommerhus
Er du førstegangskøber, og har du nogle gange lidt svært ved at hitte rede i, hvordan en boligfinansiering strikkes sammen, så kommer der her en opskrift på den “typiske” model.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Såjord / Plantejord
Plantejord er fællesnavn for flere produkter med det fælles, at de alle er egnede som plantejord enten ublandet eller blandet.
Artikel kategori: Alt om Haven