Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Bekendtgørelse af l...
Efter vinteren
Lidt om beskæring
24 brandgode juleråd
Kompost tips
Undgå sprøjtegift
Havens dyr - Pasning
forskelligt om købe...
2. november 2013
Græskar høstning
Melonagurk
Squash og græskar
Insektinvasion
Vinterklargøring - ...
8. september 2013
Udvalgte artikler
Løvemund
Nem, livskraftig og vidunderlig sommerblomst. 40-70 cm høj med læbeformede blomster Blomstrer juli-september. Trives i sol. Kan forspires inde i marts-maj og udplantes i haven fra maj.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Spirea Bumalda
Mellemhøj, løvfældende busk, som bliver 0,5-1 m høj og 0,9-1,2 m bred. Blomstrer i juli-september måned. Små mørkerøde blomster
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Sitkagran
Sitkagran trives ikke på stiv elleralt for næringsrig jord. Snarere er det sådan, at den vokser bedst på mager sandjord.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Fuchsia
Fuchsia
Fuchsia er nem at dyrke. En smule kærlig pleje belønnes med mange måneders frodig blomstring.

At samle på fuchsia

Ægte fuchsiafanatikere samler så mange forskellige fuchsia, som de kan få fingre i, og nogle rydder hver cm i haven til deres yndlingsplanter. Der er ca. 3500 forskellige sorter af disse fascinerende planter med den lange blomstringstid. Hver sort forsynes med et navneskilt, fordi det er helt umuligt at kende forskel på dem alle. Der er specielle fuchsiaforeninger, hvor man udveksler erfaringer, men praktisk erfaring er endnu bedre.
Der er naturligvis generelle retningslinier for pasning af fuchsia, men man kan også opnå fantastiske resultater med diverse personlige metoder. Nogle fuchsiafanatikere bruger 4 år gammel gødning eller skifter regelmæssigt mellem forskellige gødningsmidler. Det er vigtigt at holde godt øje med planterne for at kunne se præcis, hvad de mangler. Hvis planterne ikke blomstrer, skal de gødes med et middel med et højt indhold af fosfor. Ekstra kaliumcarbonat styrker planterne, mens kvælstof anvendes, når bladene er for blege.

Svævefluer er velkomne gæster

Fuchsiaer bliver ofte lidt slappe i varmt vejr. Det betyder ikke altid, at de skal have meget vand, for selvom de altid skal have fugtig jord, er det nemt at overvande dem. Vand planten moderat, også når den ser meget tørstig ud. Nogle sorter som f.eks. 'Bacon', 'Celia Smedley' og triphally-sorterne er praktisk taget uforgængelige. Der findes også en række sartere typer som f.eks. 'Leonhart von Fuchs', der er ret udsatte for svampeangreb. Fuchsiaer kan også angribes af bladlus eller mellus. Svævefluer kan løse dette problem, idet de spiser mellusenes larver, således at man ikke behøver at bruge et insektmiddel. Men hvis du bruger et, skader det ikke bierne, der kun besøger blomsterne.

Frostfrit i fryseren

For de ægte fuchsiafanatikere er det svært hvert år at skulle sige farvel til deres planter, når de sætter dem ind for vinteren. De står ofte stadig i fuld blomst, men man bør ikke løbe nogen risiko i form af nattefrost. Lad planterne blive stående i potterne og skær dem tilbage. De sarteste planter skal sættes ind i et frostfrit rum. Andre sorter kan overvintre i et uopvarmet drivhus eller haveskur. Der findes også en række hårdføre sorter, der kan blive i haven. Nogle bruger en gammel fryser som vinteropbevaringssted for deres fuchsia, da de har en god isolering og et låg, der kan åbnes, når det bliver for varmt. Om foråret skal planterne have lidt ny jord, og når de igen begynder at vokse, kan vi begynde at tage stiklinger og tage toppen af planten.

Topbeskæring, såning og stiklinger

Regelmæssig topbeskæring af planterne og fjernelse af skud holder planterne tætte og buskede. Fuchsia kan dyrkes fra frø, men det kræver en del tålmodighed, idet frøene bruger 3 - 4 uger på at spire (ved stuetemperatur). Stiklinger er en meget hurtigere måde at øge bestanden på og kan ske fra april til juli.

Enestående farver

Fuchsia vokser i regnskovene i Syd- og Centralamerika, hvor de ofte meterhøje planter bestøves af kolibrier. Tusindvis af sorter er blevet skabt ved krydsbestøvning. De hængende sorter kan anvendes som opstammede hængetræer og egner sig godt til ampler. Opretstående sorter kan beskæres som buske eller opstammes. Fuchsia findes i (kombinationer af) farverne violet, violetrød, rød, lyserød og hvid. Kron- og bægerbladene har ofte forskellige kontrastfarver. Blomsterne kan have enkelte, dobbelte eller halvdobbelte kronblade. Støvvejene og de lange yndefulde støvdragere sætter prikken over i'et.

Pleje

Fuchsia trives i en veldrænet jord. Rodklumpen bør aldrig tørre ud i vækstsæsonen. Når planten taber blade, knopper og blomster, er det normalt tegn på, at den mangler vand. Man kan bruge flydende gødning eller tørret granuleret kogødning en gang om ugen. For meget gødning giver masser af blade, men også større risiko for at planten tørrer ud, fordi der fordamper mere vand fra den. Fuchsiaer trives på et beskyttet sted i (halv)skygge og ikke for mørkt. De bryder sig ikke om blæst eller træk og vil under sådanne forhold ofte blive angrebet af bladlus. Mellus er også et almindeligt forekommende problem med fuchsia. Man kan tage planten indenfor og behandle den med et 'grønt' ukrudtsmiddel.

Beskæring og vinterklargøring

De fleste fuchsiaer er ikke hårdføre. Kun 'magellanica'-sorterne kan overvintre i haven, hvis de står på et beskyttet sted. Fra september bør planterne kun vandes sparsomt, så jorden gradvist bliver mere tør. Før den første frost bør planterne sættes indenfor. Planterne skal også beskæres. Beskæringen sker i 3 trin:
1. Vand planterne sparsomt fra september måned. De skal tages ind før den første frost.
2. Skær planterne ret hårdt tilbage, før de tages ind. De kan skæres tilbage til halv størrelse.
3. Fjern de sidste blade. Vand planterne hver 6. uge under vinteropholdet.

Hvis dette lyder til at indebære for meget arbejde, eller hvis du ikke har pladsen til det, er her en enklere og mindre pladskrævende metode:
Fyld en affaldspose med tørv, tag fuchsiaerne ud af potten og fjern bladene. Læg en eller flere planter i affaldsposen og luk for den. Posen kan f.eks. opbevares på loftet, hvor den kan ligge til foråret.

Til marts kan planterne pottes om. Fjern lidt af den gamle jord. Plant fuchsiaen i den nye pottemuld og vand den normalt. Planterne kan sættes ud i haven, når faren for nattefrost er fordi, og begynder hurtigt at danne nye blade.

Udvalgte artikler
Hvorfor opbygger jeg en Network Marketing forretning?
Hvorfor, er helt klart for mig! Jeg har været på arbejdsmarkedet i lidt mere end 30 år, og når jeg når den alder, hvor jeg kan komme på efterløn (hvis det findes til den tid), og senere på pension, vil jeg stadig have MANGE år tilbage at leve i.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Røn
Røn er en vidt udbredt planteslægt på den nordlige halvkugles tempererede område. Den almindelige røn er udbredt i hele Europa med undtagelse af de varme middelhavsregioner og Arktis. Den findes forvildet i Nordamerika. I Danmark ses almindelig røn i alle områder, og findes også helt ude mod Nordsøen.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Såjord / Plantejord
Plantejord er fællesnavn for flere produkter med det fælles, at de alle er egnede som plantejord enten ublandet eller blandet.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Græsplænens anlæggelse.
Undergrunden: hvis det er en leret eller sammenkørt grund, kan det være nødvendigt at løsne jorden (grubbe jorden) et godt stykke ned.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Knold-Selleri
Sellerien er en meget gammel kulturplante, der vokser vildt næsten i hele verden. Den udvikles langsomt, men når alligevel - ved forkultivering - en god udvikling.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Japansk løn
I april folder den japanske løn sine kønne blade ud og byder velkommen til en dejlig, ny havesæ-son. Det lille, søde træ bliver aldrig for stort og er fra naturens hånd smukt og harmonisk bygget, så det nærmest er en skam at gribe forstyrrende ind med beskæresaksen.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Vinterskader
De fleste kuldeskader på havens planter er ikke forårsaget af selve kulden om vinteren, men af lave temperaturer i de frostnætter, der som regel følger efter tidlige, solrige forårsdage. Solen og varmen lokker planterne til at vokse.
Artikel kategori: Alt om Haven