Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Boganmeldelser » Camillas havebog
Camillas havebog
Camillas Havebog

Camilla Plums nye havebog er en personlig, inspirerende no nonsense havebog om glæden, uforudsigeligheden og oplevelserne, der følger med, når man dyrker sin have. Hvordan man kan nyde egne grøntsager, bær, frugter, salater, kartofler, drivhuset med en overflod af tomater, basilikum og chili, skønne buketter og frodige potter. Bogen er beregnet som en praktisk guide til den glade nybegynder, men også for de mere trænede havefolk er der noget at hente. Camillas havebog handler om de grundlæggende principper i havedyrkningen: at det er jorden, vi dyrker, uden kemiske tæsk af nogen art. Om gamle sorter, som kan klare sig uden kemiske krykker, og smager bedre end moderne sorter, som jager udbytte frem for smag. Den handler om mangfoldighed og overflod, om at en have, der bugner af alverdens forskellige planter i skøn (u)orden, er bedre for planterne indbyrdes, for jorden, for dyrene og for fremtiden.

De mange fotos, som er taget af fotograf Anne-Li Engström, er som teksten en oplevelse i sig selv og herligt udogmatiske i forhold til mange andre havebøgers. Den bedste anbefaling er dog selv at læse bogen og bruge den, som Søren Ryge Petersen skriver i sit forord, hvoraf nedenstående er et udpluk:

" Af de hundredvis af havebøger, jeg har stående, er det kun ganske få, der bliver brugt mere end første gang, de uundværlige leksika, samt Camillas gode håndfuld store, smukke bøger. De kommer jævnligt frem, for hvad var det nu, hun skrev om purløg eller georginer? Ikke fordi jeg har brug for at vide mere – har trods alt dyrket dem og alt muligt andet meget længere end Camilla – men fordi jeg lige skal have repeteret hendes OPLEVELSE af planterne og arbejdet med dem, hvorpå vi er tilbage ved enhver bogs fundament: sproget! Alle de små sidespring, frække bemærkninger og spøjse formuleringer kommer med. At hun på den ene side er en efterhånden dybt erfaren havekvinde, men at hun – når hun skriver - har bevaret sin menneskelighed med alt hvad det indeholder af glæder og skuffelser, hemmeligheder og uforudsigeligheder, humor og ironi og nysgerrighed og lader det indgå i sproget som et helt afgørende krydderi.

Sagt på en anden måde: Hvor ofte smiler man, når man læser i en havebog? Aldrig! I selskab med Camilla gør man det næsten hele tiden. Camilla har valgt alt det, der er vigtigt for hende. Græsplænen og roserne og meget andet glimrer smukt ved sit fravær. Det spiselige og det smukke får hele armen. Tillykke med bogen Camilla. Og til alle de danske haveejere, der forhåbentlig får taget sig sammen til at købe en ordentlig havebog, som er værd at læse. I dén grad."

Camillas havebog
Tekst: Camilla Plum
Fotos: Anne-Li Engström
Omfang: 320 sider
Pris: 300,- (vejl.)

Politikens Forlag: http://www.politikensforlag.dk

Udvalgte artikler
Stikkelsbær
Er en alsidig bærart; nogle sorter er meget lækre som frisk frugt direkte fra busken; andre er pivende sure som friske, men kan give nogle fine produkter i husholdningen.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Plant og beskær frugttræer
Mange typer frugt er modne og skal høstes omkring feriesæsonen. Høstens varighed er også en tidsfaktor. Nogle sorter skal plukkes inden for 14 dage, hos andre strækker høsten sig over en hel måned.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Høstfloks
Høstfloks, Phlox paniculata, var før i tiden meget modtagelige over for sygdomme som eksempelvis meldug, men i dag er der kommet nye og mere robuste sorter i handlen, så floksen er klar til atter at blive plantet i haven.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Plant stauder
De stærke stauder er nemme at dyrke og kræver et minimum af vedligeholdelse. De dækker jordbunden godt og hjælper med at holde ukrudtet i ave
Artikel kategori: Alt om Haven