Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Bekendtgørelse af l...
Efter vinteren
Lidt om beskæring
24 brandgode juleråd
Kompost tips
Undgå sprøjtegift
Havens dyr - Pasning
forskelligt om købe...
2. november 2013
Græskar høstning
Melonagurk
Squash og græskar
Insektinvasion
Vinterklargøring - ...
8. september 2013
Udvalgte artikler
Træriste
Den ideelle udeplads er direkte tilsluttet huset. Man behøver derfor kun at gå gennem en dør for at komme ud i haven.
Artikel kategori: Sten og fliser.
Udvalgte artikler
Blodhassel
En større busk eller lille løvfældende træ ind til 10 m høj med mørke purpurrøde blade. Har velsmagende frugter i rørformet hase med uregelmæssigt fliget munding.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Tyrkisk Hassel
Tyrkisk Hassel (Corylus colurna) er et stort, løvfældende træ med en kegleformet krone. Nødderne er spiselige og smager tilmed meget godt
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Boganmeldelser » Camillas havebog
Camillas havebog
Camillas Havebog

Camilla Plums nye havebog er en personlig, inspirerende no nonsense havebog om glæden, uforudsigeligheden og oplevelserne, der følger med, når man dyrker sin have. Hvordan man kan nyde egne grøntsager, bær, frugter, salater, kartofler, drivhuset med en overflod af tomater, basilikum og chili, skønne buketter og frodige potter. Bogen er beregnet som en praktisk guide til den glade nybegynder, men også for de mere trænede havefolk er der noget at hente. Camillas havebog handler om de grundlæggende principper i havedyrkningen: at det er jorden, vi dyrker, uden kemiske tæsk af nogen art. Om gamle sorter, som kan klare sig uden kemiske krykker, og smager bedre end moderne sorter, som jager udbytte frem for smag. Den handler om mangfoldighed og overflod, om at en have, der bugner af alverdens forskellige planter i skøn (u)orden, er bedre for planterne indbyrdes, for jorden, for dyrene og for fremtiden.

De mange fotos, som er taget af fotograf Anne-Li Engström, er som teksten en oplevelse i sig selv og herligt udogmatiske i forhold til mange andre havebøgers. Den bedste anbefaling er dog selv at læse bogen og bruge den, som Søren Ryge Petersen skriver i sit forord, hvoraf nedenstående er et udpluk:

" Af de hundredvis af havebøger, jeg har stående, er det kun ganske få, der bliver brugt mere end første gang, de uundværlige leksika, samt Camillas gode håndfuld store, smukke bøger. De kommer jævnligt frem, for hvad var det nu, hun skrev om purløg eller georginer? Ikke fordi jeg har brug for at vide mere – har trods alt dyrket dem og alt muligt andet meget længere end Camilla – men fordi jeg lige skal have repeteret hendes OPLEVELSE af planterne og arbejdet med dem, hvorpå vi er tilbage ved enhver bogs fundament: sproget! Alle de små sidespring, frække bemærkninger og spøjse formuleringer kommer med. At hun på den ene side er en efterhånden dybt erfaren havekvinde, men at hun – når hun skriver - har bevaret sin menneskelighed med alt hvad det indeholder af glæder og skuffelser, hemmeligheder og uforudsigeligheder, humor og ironi og nysgerrighed og lader det indgå i sproget som et helt afgørende krydderi.

Sagt på en anden måde: Hvor ofte smiler man, når man læser i en havebog? Aldrig! I selskab med Camilla gør man det næsten hele tiden. Camilla har valgt alt det, der er vigtigt for hende. Græsplænen og roserne og meget andet glimrer smukt ved sit fravær. Det spiselige og det smukke får hele armen. Tillykke med bogen Camilla. Og til alle de danske haveejere, der forhåbentlig får taget sig sammen til at købe en ordentlig havebog, som er værd at læse. I dén grad."

Camillas havebog
Tekst: Camilla Plum
Fotos: Anne-Li Engström
Omfang: 320 sider
Pris: 300,- (vejl.)

Politikens Forlag: http://www.politikensforlag.dk

Udvalgte artikler
Jerusalemkoralbær/kirsebær
Denne plante af natskyggefamilien regnes ofte som en engangsplante, men selvom den mest dyrkes som enårig, er den egentlig flerårig og kan overvintres fra år til år.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Sølvpil
Stort letløvet træ, som kan blive op til 12-15 m højt. Det tager dog mange år før træet er fuldt udvokset og træet kan beskæres.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Brug af barkflis
Alle drømmer om en smuk have, hvor man ikke bliver begravet i arbejde, for at holde den flot og pæn.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Moskus-Katost
Moskus-Katost (Malva moschata) er en 30-80 cm høj urt, der i Danmark vokser vildt på f.eks. vejskrænter og nær bebyggelse
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Børns udtalelser om Danmark
Danmark er et dejligt land, fordi der er så meget vand og ingen krig
Artikel kategori: Sjove ting
Udvalgte artikler
Indlæg fra læser - store kiwier
Jeg var lige inde og læse om mini kiwi, og der læste jeg, at det er meget svært at få de store kiwi planter til at blive store og bære frugt her i danmark. Nu er jeg så heldig at min er så stor og bærer frugt i stor stil.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Diktam
På en stille og varm højsommeraften kan den flygtige olie, der omgiver de halvmodne frøstande, antændes til en hurtigt opblussende flamme. Der er altså virkelig grundlag for navnet brændende busk, som planten kaldes af og til.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser