Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Bekendtgørelse af l...
Efter vinteren
Lidt om beskæring
24 brandgode juleråd
Kompost tips
Undgå sprøjtegift
Havens dyr - Pasning
forskelligt om købe...
2. november 2013
Græskar høstning
Melonagurk
Squash og græskar
Insektinvasion
Vinterklargøring - ...
8. september 2013
Udvalgte artikler
Giftfri have
Den giftfrie have – hvilke midler kan man anvende med god samvittighed
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Bødetakster fodgængere
Bødetaksterne er gældende fra den 1, januar 2012
Artikel kategori: Nyttig viden
Udvalgte artikler
Blåskæg
Når havens buske og træer begynder at iklæde sig efterårsdragten, springer blåskæg ud med muntre, lavendelblå blomster, der trækker sommeren i et dejligt langdrag.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Erantis
Erantis
Erantis

En af årets første blomster i haven er erantis. De buttede blomster kan brede sig som et gult tæppe under buskene, hvis de ellers har det fugtigt og ikke bliver forstyret. Vidste du i øvrigt, at der også findes dobbelte, gule erantis og sågar hvide erantis.

Erantis hører til ranunkelfamilien og alt efter hvor man slår op, så findes der 7-8 erantisarter i verden. Nogle hjemhørende i Europa og Mellemøsten, andre i Himalaya og Japan. Her til lands har vi kun én, nemlig Eranthis heymalis - have-erantis.

Allerede i januar bryder erantis op gennem den kolde jord med knejsende nakke. Først når den har blomsten fri af jorden, løfter den hovedet og lader sin lille, gule sol skinne midt i alt det vintergrå. Erantis kaldes meget passende for vårblomme og nektarsamlende insekter henter årets første tår hos de gule blomster.

Erantis bryder sig ikke om at blive flyttet i tide og utide. Og selvom det kunne synes som en god ide med erantis i græsplænen, så er det slet ikke stedet for dem, medmindre vi da snakker om et mosdækket og skyggefuldt hjørne af plænen. For erantis kan ikke fordrage at have det tørt og de skal have lov til selv at visne ned (ligesom så mange andre af de forårsblomstrende løg- og knoldvækster), for at samle energi til næste års blomstring. Det er de som regel først færdig med hen i maj måned.

Det ideelle sted for erantis er derimod inde mellem havens løvfældende buske, hvor et lag visne blade holder på fugten året rundt. Med deres tidlige blomstring når de at få nytte af solen, før buskenes blade igen danner dyb skygge. Det er til gengæld med til at sørge for en tilpas fugtig jord hele sommeren.

Hvide og dobbelte erantis
Vintergækker er hvide og erantis er gule. Både ja og nej, for der findes faktisk hvide erantis. Eranthis stellata og Eranthis pinnatifida får hvide blomster med gul midte og blå eller limegrønne støvdragere. De stammer fra Japan og området mellem Nordkorea og den russisk-kinesiske grænse. Løvet på dem er noget mindre og mere mørkt og mat end på vores hjemlige erantis.

En anden variant af erantis er den dobbeltblomstrede Eranthis hyemalis "Flora Plena". Her er vi så tilbage i den traditionelle farve. Denne kultiverede erantis er steril, så her kan man ikke opformere den via frø.

Formering
Have-erantis er nem at formere, hvis man gerne vil have sig et gult erantistæppe. Det tager dog nogle år, for der går almindeligvis fire år fra frø til den nye erantis selv blomstrer. Når blomstringen er forbi danner erantis nogle små, grønne bælge, der tilsammen danner en stjerne. Når frøene er modne, åbner de nu tørre, gullige bælge sig og de modne frø kommer til syne.

Frøene kan man sprede ud, hvor man ønsker de skal gro. Arbejd dem lidt ned i jorden med en rive, så fuglene ikke snupper dem. Eller man kan så dem i urtepotter, som stilles udendørs i skygge og holdes fugtige. Frøene har brug for en kuldeperiode for at spire, så derfor skal de endelig stå ude hele vinteren. Næste forår dukker der så nye, små erantisplanter op, som sidenhen kan plantes ud i haven.

Lidt hurtigere går det hvis man i stedet graver sine erantis op og fordeler knoldene over et større areal. Men de synes som sagt ikke om at blive flyttet, så de kan godt stå og tvære i det i et helt år efter sådan en flytning. Gør det lige efter blomstring, men mens de stadigvæk har grønt løv. Så få de bedre chance for at overvinde flytningen, inden de går i dvale.

Vær i øvrigt opmærksom på, at alle dele af erantis er giftige.

Udvalgte artikler
Bronzeblad / Kastanjebladet bronzeblad
Bronzeblad (Rodgersia) er en slægt med 5-6 arter, der er udbredt i det østlige Himalaya og i Kina. Det er store, flerårige urter med krybende,
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Havefliser, plantesten og havemursten
Havefliser der kan anvendes langs dine blomsterbede kaldes plænekantsten, mens dem der bruges til opbygning af egentlige blomsterbede kaldes plantesten og havemursten.
Artikel kategori: Sten og fliser.
Udvalgte artikler
Pyramideeg
Pyramideeg er et smalt søjleformet træ og har blade som den almindelige velkendte eg.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Smældere
Smældere (Elateridae) tilhører billefamilien. Oftest er det larvestadiet, der ses i jorden, når man graver i f.eks. køkkenhaven eller græsplænen.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Druehyld
Busken klarer sig godt under magre og tørre forhold. Den er særlig velegnet at plante i haveskel, på skråninger og i spalter mellem sten.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Bonsai beskæring
Når der skal fremtrylles et nyt Bonsai træ, er det vigtigt at vide, hvordan den naturlige vækstform er, og hvordan et fuldt udvokset eksemplar ser ud. Når du beskærer sine træer/planter efter Bonsia-metoden, tilstræber du at opnå træets oprindelige udseende – bare i miniformat.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Nektarin
Foruden beskæring, trænger et nektarintræ også til udtynding. Hvis der er alt for mange frugter, vil disse forblive små. Vitaliteten i træet vil også blive påvirket.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser