Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Introdiktion
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Engletrompet
Engletrompet
Engletrompet

En bemærkelsesværdig krukkeplante på mange måder. Den er imponerende med sine 25 cm lange blomsterhoveder og har endnu en fordel: duften! Navnlig på varme, stille aftener spreder den en utrolig sød og tung duft.

Tropisk

Man skulle måske tro, at en eksotisk plante som denne er meget vanskelig i betragtning af dens fantastiske blomsterskue. Intet er længere fra sandheden. Engletrompet (Brugmansia) er meget nem at passe. Trods dens eksotiske udseende og historie (de fleste Brugmansia stammer fra Sydamerika) kræver den ikke særligt høje temperaturer.

Allerede tilbage i det 17. århundrede var det en meget populær plante. Planterne overvintrede i orangerierne, eftersom engletrompet hverken dengang eller nu tåler frost. Minimumstemperaturen ligger mellem 4° og 12°C. Engletrompet kaldes på dansk også Datura, som var dens latinske navn indtil sidste århundrede, hvor den blev omdøbt til Brugmansia.

Kartoffelfamilien

Brugmansia tilhører natskyggefamilien (Solanaceae). Kartofler og tomater tilhører samme familie. De bedst kendte Brugmansia er: Brugmansia aurea, Brugmansia sanguinea og Brugmansia suaveolens. Alle har store blade og lange, trompetformede blomster.
B. aurea stammer fra bjergegnene i Colombia og Ecuador, og blomsterne kan blive 30 cm lange. Planten er blevet krydset med andre, så den bedre kan tåle vores klima, og den sælges under navnet B. aurea x suaveolens. De hvide blomster dufter især meget.
B. sanguinea har 15 cm lange, smalle orange til røde blomster uden duft og stammer fra Brasilien.
B. suaveolens er den mest populære og nok en af de smukkeste Brugmansia. Den har lange, kraftigt duftende blomster, der kan blive 30 cm lange. Om dagen hænger blomsterne ned, men om aftenen løfter de sig igen. De lyserøde sorter som f.eks. 'Rosa Traum' vokser overraskende hurtigt.
Vanding og gødning
Brugmansia blomstrer hele sommeren igennem. De kan alle plantes i fuld sold, selvom de vil blomstre længere i let skygge. For at sikre at planten sætter frodige blomster hele sommeren igennem, skal den have en stor potte med god kompost og ler (pelargoniekompost). Planterne skal vandes rigeligt - på varme dage op til 3 gange. Tilsæt lidt flydende gødning hver uge eller brug gødningsgranulat, der skal vandes godt til.
Afhængig af hvordan planten har overvintret, kommer blomsterne frem omkring juni, og planten fortsætter med at blomstre indtil den første frost. Nogle gange er planten dækket af mange blomster, mens der andre gange ikke er mange at se. Fjern straks de visne blomster, da disse store, slappe blomster ødelægger plantens skønhed.

Beskæring og overvintring

Om efteråret flyttes Brugmansia til et køligt sted indendørs. I et drivhus kan man plante planten direkte i jorden. Vand planten en gang om ugen. Efter vinteren tages planten op ad potten, og rødderne skæres lidt tilbage. Fyld potten med ny kompost blandet med lidt tungtopløslig organisk gødning, så planten får de næringsstoffer, den skal bruge. Efter ompotning kan du begynde at vande planten regelmæssigt igen.
Beskæring skal ske i midten af maj. Alt dødt træ samt kviste, der er for lange eller ranglede, skal fjernes.
De sorter, vi har nævnt her, bliver ca. 1,5 m høje og vil skabe en tropisk atmosfære i haven eller på terrassen i mange årtier.

Udvalgte artikler
Persille
Er en grøn, to-årig krydderurt, som er meget udbredt i europæisk, mellemøstlig og amerikansk madlavning og den er en af de mest brugte i dansk madlavning. Bladene anvendes på samme måde som koriander, men persille har en mildere smag.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Selvvandingskasser
Det er dejligt at kunne høste egne tomater og agurker. Mange er heldige at have et lille drivhus i haven, hvor man kan dyrke disse grøntsager.
Artikel kategori: Køkkenhaven
Udvalgte artikler
Gyldendals havebog
Uha for en bog: - virkelig en bog der kan bruges af enhver haveinteresseret. Bogen er flot indbundet, har et virkeligt godt og uddybende indhold og så indeholder den også mange utrolig flotte farvefotos.
Artikel kategori: Boganmeldelser
Udvalgte artikler
Plantning af løvfældende hæk
Det er ofte den første beslutning, som skal tages, når en ny have etableres. Er man i tvivl om, hvad man skal vælge, er det en god idé at se sig om i nabokvarteret for at blive inspireret og samtidig se, hvilke hække der trives bedst på lokaliteten.
Artikel kategori: Alt om Haven