Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Dronningebusk
Dronningebusk
Dronningebusk har kun været dyrket i danske haver i 50 år. Den stammer fra Kina og blev via England indført til Danmark af planteskoleejer Aksel Olsen i Kolding. Han gav den følgende ord med på vejen: »Dronningebusk fra Kina er en virkelig dronning blandt blomsterbuske, fuldendt skøn på alle måder, rigere blomstrende end andre buske, når den først er rodfæstet. I juni indhylles busken i skyer og kaskader af dunede klokkeblomster med åbne læber, lysrosa med røde penslinger og gult net, og hver blomst med foden i gråt pelsværk.«

Dronningebusk er en tæt forgrenet busk, der kan blive 4 m høj og lige så bred. Grenene er lange og elegant overhængende. Førsteårsskuddene er glatte og ugrenede og bærer kun blade. Det følgende år udvikles et filigran af tynde småkviste med et væld af blomster. Dens frugter er nødder, som er tæt besat med børster og hår, smukke i modlys, både når de om efteråret er fyldt med dugdråber og om vinteren med rimkrystaller.

Vækstkrav:

Nyplantede dronningebuske kan være lidt vanskelige at få i gang. De bør derfor købes som pottekultiverede baljeplanter fra planteskolen, men alligevel kan det vare et par år eller mere, før de rigtig vokser til. Først det fjerde år efter plantningen kan man regne med at få dem i blomst. Busken er ellers ikke særlig fordringsfuld og trives godt i både stiv lerjord og let sandmuld. Den er helt hårdfør, kræver ikke læ, men skal have en del sol for at blomstre rigt.

Pleje:

Dronningebusk formeres lettest ved stiklinger i drivbænk i juni. Ved behandling af stiklingerne med vækststoffer vil rodudviklingen vare 3-6 uger. Plantning og omplantning foretages bedst om foråret før løvspring. Dronningebusk kræver god plads, så man må sørge for rigelig afstand til nærmeste nabobusk. I årenes løb udvikles en masse grene helt fra buskens basis, hvorved busken bliver tæt og riset i væksten.

For at bibeholde buskens ellers elegante form må man derfor om vinteren foretage en kraftig udtynding ved dels at fjerne et par af de allerældste grene med den afflagende bark, dels at indskrænke antallet af nye skud til afløsning af de gamle grene. Derimod må dronningebusk aldrig beskæres ved tilbageskæring af de blomsterdannende grene. Fra snitsår på dem udvikles en mængde tætte, svage skud, som giver busken et riset og grimt udseende. Heller ikke ved nyplantning bør dronningebusken skæres tilbage i håb om dannelse af kraftig nyvækst fra bunden. Det vil blot sætte busken tilbage i væksten og forsinke dens udvikling. Dronningebusk er meget sund og kræver ingen form for sundhedspleje.

Anvendelse:

Dronningebusk kan anvendes som indslag i større blandede busketter, blot der er plads nok til alle sider. En plantning af udelukkende dronningebuske vil være en god løsning, især i offentlige parker. Som blomstrende hæk kan dronningebusk også anvendes, men der skal være så god plads til siderne, at enhver form for klipning undgås, dvs. at der skal reserveres 2-3 m i bredden til hækken. Allerbedst er dronningebusk dog som solitærplante, frit på en græsplæne eller en fliseplads, omgivet af ganske lave bundplanter. Ved en sådan placering kan den beundre s fra alle sider. Dronningebusk er en af de få prydbuske, som har værdi hele året rundt: om foråret i løvspring, i højsommeren med dens væld af blomster, om efteråret med de smukke rødlige høstfarver på bladene og om vinteren med den elegante pels af hårede frugter. Blomstrende grene er ikke holdbare som afskårne.

Udvalgte artikler
Lungeurt
Lungeurt, Pulmonaria, er en rigtig skovbundsplante. Der findes omkring en halv snes arter. En enkelt vokser vildt i danske skove, mens de øvrige hører naturligt hjemme rundt om i Europas skovområder. Mange af arterne har fundet vej til haverne takket være deres kønne, blå blomster, deres blomstringsvillighed og deres smukke løv.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Slankekur
Min slankekur har en overordnet rettesnor. Nemlig den amerikanske læge og ernæringsforsker Barry Sears. Hans bog, på dansk ”find din zone” på Borgen 1998, er nu udsolgt, men kan lånes på biblioteket. Han har flere hjemmesider, hvoraf den vigtigste er www.drsears.com.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Lyng
Lyng er en surbundsplante, og for at lykkes i haven skal du købe planteskolens forædlede sorter. Planter, du har samlet i naturen, vil ikke overleve i et havebed.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Året rundt i drivhuset
De fleste forbinder nok drivhuse med sol, forår og godt udendørsvejr. Men i virkeligheden er der altid noget at lave i drivhuset året rundt! Og med årene bliver du som drivhusejer bedre og bedre til at planlægge og forberede en drivhussæson. I det nedenstående illusterer vi, hvordan et typisk år i drivhuset kan se ud.
Artikel kategori: Drivhuset