Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Introdiktion
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Cigaretglød
Cigaretglød
Planteslægten Manettia har fået navn efter lægen Saverio Manetti (1723-85), som var leder af Firenzes botaniske have. Det er slyngende planter med lancetformede til elliptiske blade. Planterne er hjemmehørende i de fugtige, tropiske områder i Central- og Sydamerika, hvorfra de blev indført til England omkring midten af det 18. århundrede.

Arter: Manettia bicolor er stærkt forgrenet, med lancetformede blade og rørformede blomster med fire meget korte kronflige, der er stærkt gule, mens røret er skarlagenrødt. Blomsterne vokser frem fra bladhjørnerne. Den er hjemmehørende i Brasilien. Manettia inflata har blødhårede stængler og stilkede blade. Blomsten er gul og rød som hos Manettia bicolor, men den gule del er ikke så stor.

Kultur: Cigaretglød foretrækker en pottejord, som ikke er for kraftig, samt en lys, solrig placering med mulighed for luftning. For at opnå tilstrækkelig luftfugtighed kan potten anbringes i en omvendt skål, placeret i en større skål med vand. Der vandes meget, bedst med regnvand eller afkalke t ledningsvand. Om vinteren vandes moderat, men uden udtørring; der gives regelmæssigt næring med vandingsvandet i sommerhalvåret. Temperaturen holdes på 18-20°C, men om vinteren må den ikke komme under 12°C.

Cigaretglød (Manettia bicolor) skal have meget vand og stor luftfugtighed for at trives godt i vindueskarmen.

Formering: Formeringen sker ved hjælp af stiklinger, der stikkes i en jordblanding med iblandet sand. I rodslagningsperioden holdes jordtemperaturen på ca. 22°C. Man kan sætte et plastictelt omkring formeringskassen for at sikre tilstrækkelig luftfugtighed.

Skadedyr: Hvis planterne holdes i for høj temperatur eller der ikke luftes

tilstrækkeligt, angribes de let af thrips og bladlus, der suger på blade og blomster. De sorte, dråbeformede ekskrementer griser planterne til. Pudring med lindanmidler hjælper godt.

Udvalgte artikler
Peber
Peberfrugten stammer fra Mellem- og Sydamerika og kom til Europa med de opdagelsesrejsende og herfra videre til Afrika og Asien. Idag dyrkes der peberfrugter i det meste af verden.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Sove/hvilekasser til volierefugle
Vær god ved dine fugle, giv dem sove/hvilekasser


Artikel kategori: Ting til salg
Udvalgte artikler
Lavendel
Lavendlen er – og har vel altid været – en af de mest populære haveplanter, der findes. Blomsterne er kønne, duften dejlig, og planten har endda både en betydelig kulturhistorie bag sig og en god portion nytteværdi at byde på.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Buske
Buske i haven kan have stor effekt, de fylder i bredden og sætter farver på alle årstider.
Artikel kategori: Alt om Haven