Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Cigaretglød
Cigaretglød
Planteslægten Manettia har fået navn efter lægen Saverio Manetti (1723-85), som var leder af Firenzes botaniske have. Det er slyngende planter med lancetformede til elliptiske blade. Planterne er hjemmehørende i de fugtige, tropiske områder i Central- og Sydamerika, hvorfra de blev indført til England omkring midten af det 18. århundrede.

Arter: Manettia bicolor er stærkt forgrenet, med lancetformede blade og rørformede blomster med fire meget korte kronflige, der er stærkt gule, mens røret er skarlagenrødt. Blomsterne vokser frem fra bladhjørnerne. Den er hjemmehørende i Brasilien. Manettia inflata har blødhårede stængler og stilkede blade. Blomsten er gul og rød som hos Manettia bicolor, men den gule del er ikke så stor.

Kultur: Cigaretglød foretrækker en pottejord, som ikke er for kraftig, samt en lys, solrig placering med mulighed for luftning. For at opnå tilstrækkelig luftfugtighed kan potten anbringes i en omvendt skål, placeret i en større skål med vand. Der vandes meget, bedst med regnvand eller afkalke t ledningsvand. Om vinteren vandes moderat, men uden udtørring; der gives regelmæssigt næring med vandingsvandet i sommerhalvåret. Temperaturen holdes på 18-20°C, men om vinteren må den ikke komme under 12°C.

Cigaretglød (Manettia bicolor) skal have meget vand og stor luftfugtighed for at trives godt i vindueskarmen.

Formering: Formeringen sker ved hjælp af stiklinger, der stikkes i en jordblanding med iblandet sand. I rodslagningsperioden holdes jordtemperaturen på ca. 22°C. Man kan sætte et plastictelt omkring formeringskassen for at sikre tilstrækkelig luftfugtighed.

Skadedyr: Hvis planterne holdes i for høj temperatur eller der ikke luftes

tilstrækkeligt, angribes de let af thrips og bladlus, der suger på blade og blomster. De sorte, dråbeformede ekskrementer griser planterne til. Pudring med lindanmidler hjælper godt.

Udvalgte artikler
Agurk
Vidste du at en agurk egentlig er et bær? Det er jo ikke ligefrem det man tænker, når man tænker på agurker, men hvis en hanblomst får held med at bestøve en hunblomst. Ja så ændrer den lange slanke agurk faktisk form og kommer til at ligne et bær.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Humle
Humle er en gammel kulturplante, der bl.a. har været brugt som aromagiver i øl siden middelalderen. I 1446 blev det påbudt ved lov, at bønderne hvert år skulle plante et antal humleplanter i deres haver.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Bødetakster cykel
Bødetaksterne er gældende fra den 1, januar 2012
Artikel kategori: Nyttig viden
Udvalgte artikler
Enårig Oksetunge
Oksetunge er en etårig sommerblomst som danner et vidunderligt blomstrende tæppe af himmelblå blomster. Stråler i bedet eller i krukken på den gamle stentrappe.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser