Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Cigaretglød
Cigaretglød
Planteslægten Manettia har fået navn efter lægen Saverio Manetti (1723-85), som var leder af Firenzes botaniske have. Det er slyngende planter med lancetformede til elliptiske blade. Planterne er hjemmehørende i de fugtige, tropiske områder i Central- og Sydamerika, hvorfra de blev indført til England omkring midten af det 18. århundrede.

Arter: Manettia bicolor er stærkt forgrenet, med lancetformede blade og rørformede blomster med fire meget korte kronflige, der er stærkt gule, mens røret er skarlagenrødt. Blomsterne vokser frem fra bladhjørnerne. Den er hjemmehørende i Brasilien. Manettia inflata har blødhårede stængler og stilkede blade. Blomsten er gul og rød som hos Manettia bicolor, men den gule del er ikke så stor.

Kultur: Cigaretglød foretrækker en pottejord, som ikke er for kraftig, samt en lys, solrig placering med mulighed for luftning. For at opnå tilstrækkelig luftfugtighed kan potten anbringes i en omvendt skål, placeret i en større skål med vand. Der vandes meget, bedst med regnvand eller afkalke t ledningsvand. Om vinteren vandes moderat, men uden udtørring; der gives regelmæssigt næring med vandingsvandet i sommerhalvåret. Temperaturen holdes på 18-20°C, men om vinteren må den ikke komme under 12°C.

Cigaretglød (Manettia bicolor) skal have meget vand og stor luftfugtighed for at trives godt i vindueskarmen.

Formering: Formeringen sker ved hjælp af stiklinger, der stikkes i en jordblanding med iblandet sand. I rodslagningsperioden holdes jordtemperaturen på ca. 22°C. Man kan sætte et plastictelt omkring formeringskassen for at sikre tilstrækkelig luftfugtighed.

Skadedyr: Hvis planterne holdes i for høj temperatur eller der ikke luftes

tilstrækkeligt, angribes de let af thrips og bladlus, der suger på blade og blomster. De sorte, dråbeformede ekskrementer griser planterne til. Pudring med lindanmidler hjælper godt.

Udvalgte artikler
Planter på balkon eller
Nogle få store potter ser almindeligvis bedre og mere afbalanceret ud end en masse små potter. Der er et enormt udvalg af plastpotter, og tit og ofte er de ikke til at skelne fra ægte terrakotta eller zink.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Edderkoppe­plante
Edderkoppeplante er høj – op til en meter – med stive elegante stilke og meget dekorative, pink blomster. Den fylder godt i bredden og er velegnet i både bede og krukker
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Naboens træer
Mange nabokonflikter har udspring i uenighed om enkeltstående træer, som står på nabogrunden. Er der store træer i naboens have, som ligger syd eller vest for ens egen grund, føler mange sig generet af skygge, grene, der vokser ind over grunden, eller nedfaldne grene og blade.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Slankekur
Min slankekur har en overordnet rettesnor. Nemlig den amerikanske læge og ernæringsforsker Barry Sears. Hans bog, på dansk ”find din zone” på Borgen 1998, er nu udsolgt, men kan lånes på biblioteket. Han har flere hjemmesider, hvoraf den vigtigste er www.drsears.com.
Artikel kategori: Nyhedsartikler