Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Cigaretglød
Cigaretglød
Planteslægten Manettia har fået navn efter lægen Saverio Manetti (1723-85), som var leder af Firenzes botaniske have. Det er slyngende planter med lancetformede til elliptiske blade. Planterne er hjemmehørende i de fugtige, tropiske områder i Central- og Sydamerika, hvorfra de blev indført til England omkring midten af det 18. århundrede.

Arter: Manettia bicolor er stærkt forgrenet, med lancetformede blade og rørformede blomster med fire meget korte kronflige, der er stærkt gule, mens røret er skarlagenrødt. Blomsterne vokser frem fra bladhjørnerne. Den er hjemmehørende i Brasilien. Manettia inflata har blødhårede stængler og stilkede blade. Blomsten er gul og rød som hos Manettia bicolor, men den gule del er ikke så stor.

Kultur: Cigaretglød foretrækker en pottejord, som ikke er for kraftig, samt en lys, solrig placering med mulighed for luftning. For at opnå tilstrækkelig luftfugtighed kan potten anbringes i en omvendt skål, placeret i en større skål med vand. Der vandes meget, bedst med regnvand eller afkalke t ledningsvand. Om vinteren vandes moderat, men uden udtørring; der gives regelmæssigt næring med vandingsvandet i sommerhalvåret. Temperaturen holdes på 18-20°C, men om vinteren må den ikke komme under 12°C.

Cigaretglød (Manettia bicolor) skal have meget vand og stor luftfugtighed for at trives godt i vindueskarmen.

Formering: Formeringen sker ved hjælp af stiklinger, der stikkes i en jordblanding med iblandet sand. I rodslagningsperioden holdes jordtemperaturen på ca. 22°C. Man kan sætte et plastictelt omkring formeringskassen for at sikre tilstrækkelig luftfugtighed.

Skadedyr: Hvis planterne holdes i for høj temperatur eller der ikke luftes

tilstrækkeligt, angribes de let af thrips og bladlus, der suger på blade og blomster. De sorte, dråbeformede ekskrementer griser planterne til. Pudring med lindanmidler hjælper godt.

Udvalgte artikler
Pragtarve
Pragtarve kan fint dyrkes i bedet men kommer langt mere til sin ret, når man dyrker den i krukke eller ampel, hvor den flotte vækst kan få lov at vælte ud over kanten.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Jomfru i det grønne
Jomfru i det grønne (Nigella damascena) er en énårig plante med en opret, forgrenet vækst og endestillede, blå blomster.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Haveterapi
Haven (parken, skoven, naturen) er et terapeutisk sted, hvor vi får det bedre, og hvor vi holder op med at være stressede. Undersøgelser viser, at haveterapi er dobbelt så virksomt mod stress som almindelig terapi og meget bedre end piller, og mange mennesker har gennemlevet store livskriser ved at bruge haven aktivt.
Artikel kategori: Boganmeldelser
Udvalgte artikler
Den spændende og udfordrende have
Her følger der en tegning og en plantebeskrivelse over en have som kræver ekstra arbejde, udformning og pasning. Nogle planter skal beskæres på bestemte måder, andre skal dækkes godt imod frosten.
Artikel kategori: Planer og tegninger