Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Boganmeldelser » Huset & Haven i Hune
Huset & Haven i Hune
At forvandle en forblæst, sandet strandgrund til en blomstrende og arkitektonisk oase kræver mere end visioner og vilje. Det kræver også den æstetiske sans, der kan være hele forskellen på almindeligheder og det unikke.

Professor, designer og arkitekt MAA, Claus Bonderup, og blomsterkunstneren Anne Just har i Nordjylland skabt en unik symbiose mellem hans hus og hendes have. Hvis man kan tale om hans og hendes. For begge dele er resultat af to personligheders gensidige påvirkning og udvikling af hinandens tanker og ideer.

Haven i Hune besøges hvert år af over 20.000. Hans hovedværk - det arktiske center i Finland - har årligt omkring 100.000 gæster.
Bogen tegner et portræt af parret - af arkitekten og kunstneren. Af huset og haven - deres livsværk. Et nystiftet fond sikrer haven og huset for eftertiden

Tilsammen er det blevet et lille selvstændigt univers i landsbyen Hune – sidste stop før badebyen Blokhus og Vesterhavet.

De fleste havefreaks har hørt om Anne Just. Og om hendes vidunderlige have i Hune. Mange har besøgt haven, der myldrer med nysgerrige og videbegærlige haveturister.

Anne Just har i mange år dannet par med arkitekten Claus Bonderup. Sammen har de skabt det helt unikke univers i Hune. Ikke bare i haven – men også i huset – eller husene, der er placeret på grunden, så der opstår en formsikker arkitektur og en havekunst, vi ikke er forvænte med her i landet.

Nu har forfatteren Birthe Lauritsen skrevet en bog, der fortæller om de to personligheders tanker og meninger. Om arkitektur, haver, planter og livets tilskikkelser på godt og ondt. Endelig er der nogen der udtrykker hvad arkitektur og havekunst kan gøre for mennesker – og tør gør oprør mod mange almindeligt vedtagne normer om, hvordan vi bygger og lever.

Bogen bør blive en del af vores fælles lærdom. For her er vigtige pointer, der ville medføre en kvalitetsforøgelse i vores villakvarterer, som ville gøre hverdagen mere oplevelsesrig, og lade mennesker turde leve efter deres eget hoved i stedet for efter en på forhånd udrullet snor.

Et eksempel er parrets indretning af det symmetrisk opbyggede hus. Her er stuen placeret som husets centrale rum og ikke udelukkende indrettet med bløde møbler. Her er også et par arbejdsborde - en protest mod stuer, der kun bruges om aftenen.

Fra stuens store terrassedør vandrer blikket videre ud i Den olympiske have, som ikke er en stor terrasse men et lille symmetrisk anlæg med spejlbassin og et par siddepladser. Grønt, grønt, grønt trukket så tæt på stuen som muligt og helt anderledes end de store flisepladser, de fleste anlægger uden for stuen i nyere huse.

Der ligger andre huse i haven og deres synsakser fra døre og vinduer forlænges ud i haven, hvor de lange akser knækkes og krydses, så der hele tiden opstår nye rum, nye synsindtryk og nye muligheder for at plante rummene til med tematisk udvalgte og farveafstemte planter.

Bogen er ikke en plantebog med en masse plantenavne, men i stedet en indføring i de store linjer i husenes og havens arkitektur. En forudsætning for den gode have, der desværre ikke skrives og tales meget om i havekredse. Men nu er chancen her endelig. De mange flotte fotos illustrerer på smukkeste vis, hvordan det er løst ved huset og haven i Hune.

Huset & Haven i Hune
Forfatter: Birthe Lauritsen
190 sider
Pris 379 kr.
Puella's Edition

Udvalgte artikler
Hjertetræ
Hjertetræ. 8-10 højt pyramideformet, flerstammet træ. Hjerteformede blade, der er rødlige i udspring.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Sydbøg
Sydbøg er noget nær det perfekte træ til haven. Bladene er så små og kronen så luftig, at træet kun kaster en ganske let, flimrende skygge. Det giver mulighed for at plante helt tæt på stammen og dermed for at skabe et både smukt og spændende havemiljø.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Høstasters
Polulær høstasters, der passer perfekt til staudebedet og til beskæring.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Beskæring af prydgræsser
Der er flere årsager til at vente med at klippe prydgræsserne ned til om foråret. Især har det afgørende betydning for de store græsser, at de ikke klippes ned om efteråret. De kraftige stængler er ofte hule og vil ved nedklipning fyldes med vand, som i frostvejr vil sprænge stænglerne med risiko for at skade rodsystemet.
Artikel kategori: Beskæring