Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Introdiktion
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Blåskæg
Blåskæg
Blåskæg, Caryopteris

Når havens buske og træer begynder at iklæde sig efterårsdragten, springer blåskæg ud med muntre, lavendelblå blomster, der trækker sommeren i et dejligt langdrag.

Blåskæg, Caryopteris, er en herlig, lille busk, der burde findes i alle haver. Nok springer den sent ud om foråret, men sommeren igennem er den en smuk baggrund for blomstrende stauder og andre småbuske, og når først blomstringen sætter ind, er glæden stor.

Blåskæg begynder sin blomstring med septembers komme, når de fleste af sommerens blomster har fuldført deres mission for sæsonen. Men blåskægs lavendelblå kvaste af lette, små blomster blomstrer ufortrødent videre, til frosten sætter ind. Til glæde for haveejere og ikke mindst for bier og sommerfugle, der kan have svært ved at finde nektar på den årstid. Derfor er blåskæg ofte omsværmet af sommerfugle, der kun gør busken til et endnu dejligere skue.

Blåskæg er en fin, lille busk, der er plads til i de fleste haver. Den bliver omkring 1 meter høj og lige så bred. Bliver vinteren streng kan den fryse noget tilbage, men når sommeren kommer, kompenserer ivrig nyvækst hurtigt for det tabte. Busken er fingrenet med graciøs overhængende vækst og små, grågrønne blade, der udsender aromatiske dufte ved den letteste berøring.

Blåskægs naturlige oprindelsessted er de østasiatiske steppeegne, hvor klimaet er barskt men meget forskelligt fra det danske. Det afspejler sig i de krav, blåskæg stiller til vækstbetingelserne. Den trives godt på mager, veldrænet jord i masser af solskin. Men den bryder sig meget lidt om vinterfugt og våd, kold jord.

Samtidig er planten på sin nordgrænse i Danmark, så hvis der kan vælges en lun, beskyttet vokseplads, for eksempel på husets sydside, er det absolut en god ide. Til gengæld lider blåskæg ingen nød i tørkeperioder.

Plant for eksempel blåskæg langs sydsiden af huset, omkring terrassen, hvor både blomster og duft kommer til deres ret, eller dyrk den i store krukker, hvor den også udvikler sig smukt. Krukkerne bør dog opbevares under beskyttede forhold i vinterhalvåret.

Det grågrønne løv er smukt i kombination med for eksempel hvide og pastelfarvede blomster. Sommeren igennem fremhæver bladene naboplanternes bedste egenskaber, men når september kommer, er det blåskæg, der tiltrækker sig al opmærksomheden. På hele havens vegne siger den et flot farvel til sommeren med sæsonens sidste blomster.

Udvalgte artikler
Almindelig Benbræk
Benbræk er en flerårig urt med en grundstillet tue af linjeformede, grågrønne blade. De små, gule blomster sidder samlet i et aks for enden af en særlig stængel, der også bærer små, smalle blade.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Jagtbogmærker - jagtinspiration.dk
Der findes rigtig mange gode danske jagt sites, men det kan ind i mellem være svært at finde rundt imellem dem – og måske især at finde det relevante indhold hurtigt.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Tornblad
Tornblad er en glimrende vildtplante, hvis kraftige torne beskytt­ter småvildtet mod større rovvildt.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Solsikke
Enorm vækstkraft kendetegner denne inkafolkets symbol for solguden . Mest kendt er den stor- blomstrede type, som kan få indtil 50 cm brede blomsterkurve.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser