Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Blomsterkarse
Blomsterkarse
Blomsterkarse

Den almindelige blomsterkarse (Tropaeolum majus) er en af vore allermest yndede sommerblomster og kan anvendes på mange forskellige måder. Planten stammer fra Peru, hvor den bliver indtil 3 m høj og er klatrende. Det er fortrinsvis de mange hybridsorter, der dyrkes. Disse bliver 30-90 cm høje; blomsterne er store og har strålende farver. De store skjoldformede blade er ligesom de øvrige dele hos planten helt glatte. Blomsterne er ensymmetriske med en lang spore, og farven er enten gul, orange, rød eller flerfarvet i gult og orangerødt.

Sorter:

'Guldglimt' har guldgule, fyldte blomster, 'lndian Chief' har mørkt løv og skarlagen, fyldte blomster. Begge sorter er rankende.

'Golden Globe', guldgul, og 'Scarlet Globe', skarlagen, er begge ca. 30 cm høje og fyldtblomstrede.

Sommerfuglekarse (Tropaeolum peregrinum) er ligeledes vildtvoksende i Peru og enårig. Planten er klatrende og bliver indtil 4 m høj. Den er rigt forgrenet, stænglerne er ret spinkle, og både de ret små blade og blomster er fligede. Blomsterfarven er rent gul.

Tropaeolum tuberosum er flerårig og stammer fra Bolivia. Den har spiselige, 5-6 cm store knolde. Om sommeren hviler planten, og knoldene skal da holdes tørre. Planten er klatrende, og blomsterne er gule med orangerød spore. Anvendes i vinterhaven.

Vækstkrav:
De enårige planter trives bedst i ret mager jord, hvor bladene ikke bliver for kraftige og derved skjuler blomsterne. De bør vokse på et solrigt og varmt sted.

Pleje:
Frøet af den enårige blomsterkarse kan sås på blivestedet, hvor planterne tyndes ud til 35-40 cm's afstand. Ønskes en tidligere blomstrende og kraftigere kultur, bør frøet dog sås i april i hus eller bænk, hvorefter småplanterne udplantes i slutningen af maj.

Tropaeolum tuberosum's knolde plantes i august-september og anbringes

lyst og luftigt, fx i vinterhaven, hvor de bindes op til et espalier eller lignende.

Blomsterkarse indeholder skarptsmagende stoffer og angribes af de samme sommerfuglelarver, der lever af kål. Larverne æder grådigt af bladene, og planterne kan på kort tid blive ribbet for alt bladgrønt. Larverne bekæmpes ved sprøjtning med et derrismiddel, medens de endnu er små. Biologisk bekæmpelse ved hjælp af snyltehveps er også effektiv, men mere kompliceret.

Anvendelse:
Blomsterkarse er anvendelig på mange måder. De klatrende former er velegnede til espalier eller på terrasse; hvor man ønsker en beklædning med grønt og blomster, kan de vokse frit omkring. De kan dyrkes i potter og anvendes som hængeplante i vinduet eller i vinterhaven.

De lavere typer er velegnede på en solrig skråning eller som altanplanter

Udvalgte artikler
Pibeved, Uægte Jasmin

Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Pralbønne
Det danske navn hentyder til plantens iøjnefaldende højde i forhold til andre bønner og dens oftest røde, sjældnere hvide blomster. En populær slyngende bønnetype fra Mexico, der både kan dyrkes i pryd- og køkkenhaven.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Roser og andre buske
Rosenbedet giver haven farve, og det er let at anlægge. Men - roser trives ikke hvor som helst.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Ærter
Ærter er en af de allerældste afgrøder mennesker har dyrket. 10.000 år, et spand af tid så ubegribeligt langt at det er svært at fatte.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser