Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Plantebeskrivelser » Blomsterkarse
Blomsterkarse
Blomsterkarse

Den almindelige blomsterkarse (Tropaeolum majus) er en af vore allermest yndede sommerblomster og kan anvendes på mange forskellige måder. Planten stammer fra Peru, hvor den bliver indtil 3 m høj og er klatrende. Det er fortrinsvis de mange hybridsorter, der dyrkes. Disse bliver 30-90 cm høje; blomsterne er store og har strålende farver. De store skjoldformede blade er ligesom de øvrige dele hos planten helt glatte. Blomsterne er ensymmetriske med en lang spore, og farven er enten gul, orange, rød eller flerfarvet i gult og orangerødt.

Sorter:

'Guldglimt' har guldgule, fyldte blomster, 'lndian Chief' har mørkt løv og skarlagen, fyldte blomster. Begge sorter er rankende.

'Golden Globe', guldgul, og 'Scarlet Globe', skarlagen, er begge ca. 30 cm høje og fyldtblomstrede.

Sommerfuglekarse (Tropaeolum peregrinum) er ligeledes vildtvoksende i Peru og enårig. Planten er klatrende og bliver indtil 4 m høj. Den er rigt forgrenet, stænglerne er ret spinkle, og både de ret små blade og blomster er fligede. Blomsterfarven er rent gul.

Tropaeolum tuberosum er flerårig og stammer fra Bolivia. Den har spiselige, 5-6 cm store knolde. Om sommeren hviler planten, og knoldene skal da holdes tørre. Planten er klatrende, og blomsterne er gule med orangerød spore. Anvendes i vinterhaven.

Vækstkrav:
De enårige planter trives bedst i ret mager jord, hvor bladene ikke bliver for kraftige og derved skjuler blomsterne. De bør vokse på et solrigt og varmt sted.

Pleje:
Frøet af den enårige blomsterkarse kan sås på blivestedet, hvor planterne tyndes ud til 35-40 cm's afstand. Ønskes en tidligere blomstrende og kraftigere kultur, bør frøet dog sås i april i hus eller bænk, hvorefter småplanterne udplantes i slutningen af maj.

Tropaeolum tuberosum's knolde plantes i august-september og anbringes

lyst og luftigt, fx i vinterhaven, hvor de bindes op til et espalier eller lignende.

Blomsterkarse indeholder skarptsmagende stoffer og angribes af de samme sommerfuglelarver, der lever af kål. Larverne æder grådigt af bladene, og planterne kan på kort tid blive ribbet for alt bladgrønt. Larverne bekæmpes ved sprøjtning med et derrismiddel, medens de endnu er små. Biologisk bekæmpelse ved hjælp af snyltehveps er også effektiv, men mere kompliceret.

Anvendelse:
Blomsterkarse er anvendelig på mange måder. De klatrende former er velegnede til espalier eller på terrasse; hvor man ønsker en beklædning med grønt og blomster, kan de vokse frit omkring. De kan dyrkes i potter og anvendes som hængeplante i vinduet eller i vinterhaven.

De lavere typer er velegnede på en solrig skråning eller som altanplanter

Udvalgte artikler
Glæden ved at have sin egen vejrstation
Der er flere måder at følge vejret på. Man kan gå ind på forskellige web sider med vejr/vejrudsigter. Aviser har også vejr/vejrudsigter, men de lider af, at være for "gamle" i forhold til web siderne. Disse web sider giver en grov vejrudsigt dækkende en landsdel eller et større område.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Honningbien
Deres betydning som blomsterbestøvere har man længe været klar over, og honningen har altid været eftertragtet.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Drivhuset om sommeren
I sommermånederne juni, juli og august er der fuldt drøn på drivhuset. Det er bare med at få så meget som muligt ud af de få kvadratmeter, man har til rådighed, men man skal altså også huske at nyde det!
Artikel kategori: Drivhuset
Udvalgte artikler
Pebertræ
Hele planten er giftig, specielt bark og de bærlignende stenfrugter. Den indeholder det stærkt irriterende stof mezerein. Frugterne skal umiddelbart smage sødt, siden stærkt brændende.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser