Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Tips/råd/ideer » Køkkenet
Køkkenet
Mikrobølge ovnen.

A. Fastsiddende skidt fjernes ved at smøre pletterne med koncentreret fedtopløsende rengøringsmiddel.
B. Fastsiddende skidt på den roterende glasplade fjernes med skurecreme og grydesvamp.
C. Fastsiddende skidt på den roterende glasplade fjernes med en tur i opvaskemaskinen.

Hvidlakerede overflader.

Ovnlåger og andet bliver stribet hvis rengøringsvandet er urent eller indeholder for meget sæbe. Striberne fjernes lettest fra overfladen ved at overtørre fladen med en lunken og hårdt opvredet microfiberklud til glas også kaldet en glasklud. Almindelige microfiberklude kan give striber på overfladen.

Filtre til emhætte.

Filtrene i emhætten bliver fedtet af mados og er grobund for bakterier, derfor skal filtrene med jævnlige mellemrum rengøres.
A. Den mest effektive metode er, at lægge risten øverst i opvaskemaskinen og lade den blive vasket sammen med det andet service og bestik.
B. Har du ingen opvaskemaskine lægges filterne i blød i varmt vand tilsat fedtopløsende opvaskemiddel / sulfo.

Smør i olie

Når du steger i olie kan det sommetider være svært at se, hvornår olien er klar til stegning, da olie jo ikke bruser på samme måde som smør, men derimod ryger når den bliver for varm. Olie der ryger bør ikke bruges da den rygende olie har dannet sundhedsskadelige stoffer. Men hvis du tilsætter en lille klat smør til olien, kan du meget bedre se hvornår olien har nået den rette temperatur – nemlig når smørret bruser.


Rengøring af slip let pander og bradepander.

Enten det drejer sig om slip let pander eller bradepander i ovnen der har fastbrændte madrester og fedt, bruger jeg altid bagepulver eller Tvekulsurt Natron. Kom varmt vand på stegepanden så det lige dækker bunden og drys bagepulver eller Natron hen over det fastbrændte så hele stegepanden er dækket og lad det stå og løsne sig selv i 5 til 10 minutter. så kan man lige så stille skylle stegepanden med varmnt vand og så er den ren. Smør derefter panden eller bradepanden med et tyndt lag madolie, så er den fin og arbejde med.

Mørt kød

At marinere kød i en syreholdig marinade, giver ikke blot kødet mere smag, men gør også kødet mere mørt. Lav en marinade med lidt olie, krydderier og vin eller friske frugter, som for eksempel citron, papaya eller ananas. Det er vigtigt at frugten er frisk, da de enzymer der virker mørnende på kødet, er ødelagt i konserverede frugt. Kødet behøver ikke at ligge i marinaden en hel dag, men kan nøjes med et par timer. Dog skal større stykker kød helst marineres 1-2 dage. Marineringbør altid foregå ved køleskabstemperatur.

Rene kopper og termokander

Kopper med rander af the og kaffe og indersiden af termokanden kan nemt rengøres med ved at skylle genstanden drysse bagepulver på (det bruser og syder et minut) brug derefter opvaskesæbe og børste. Nemt og hurtigt.

Is

Det er både sjovt og nemt at lave sin egen is. Og har du en ismaskine er det den mest ideelle måde at lave is på, da isen får den perfekte, bløde konsistens uden iskrystaller i. Har du ingen ismaskine er der alligevel håb. Du skal blot sætte isen i fryseren og efter en time piskes den grundigt igennem med et piskeris. Denne procedure gentages fire gange med en times mellemrum – og resultatet bliver næsten ligeså godt som i ismaskinen.

Køl og frys

Plus 5 grader i køleskabet og minus 18 grader i fryseren er helt tilpas. Lavere temperaturer er unødvendige og vil blot belaste din økonomi. Det forholder sig nemlig sådan, at for hver grad temperaturen sænkes, stiger elforbruget med 2-5 %, fordi kølemaskinen skal arbejde hårdere. Så hold øje med temperaturen. Hvis døre og låger ikke slutter helt tæt kan det medføre temperaturstigninger. Du kan kontrollere dette ved at sætte et stykke papir i klemme i døren – det skal kunne blive hængende.

Friske æg?

Du kan se om ægget er friskt ved at slå det ud på en tallerken og kigge nøjere på det. Er blommen højt hvælvet og spændstig og er hviden tydelig opdelt i en tyktflydende og en tyndflydende del, er ægget friskt. I et "gammelt" æg flyder hviden sammen i en tyndtflydende masse og blommen vil være tilbøjelig til at gå i stykker meget nemt.

Bacon uden sprøjt...

Steg bacon tern og strimler i varmluftsovnen. Op til 6 - 8 pk ad gangen. Det lyder af meget, men husk det svinder meget. Stil ovnen på 200 gr. vend i det af og til. Tag evt. lidt af væden væk... Det kan tage op mod en time, hvis du har en hel bradepandefuld... Læg det på fedtsugende papir. Put det hele i en plasticpose evt. med lynlås, og kom det i fryseren. Det er bare så nemt og dejligt næste gang du skal bruge en håndfuld bacon til leverpostegen, salaten gryderetten osv.

Hvidløgslugt på fingrene ...

Hvis du har skåret hvidløg lugter dine fingre som regel deraf flere timer efter. Hvis du tager en spiseske af metal og gnider med bagsiden, der hvor dine fingre lugter, så forsvinder lugten som dug for solen. God fornøjelse.


Frikadellefars

Hvis du vil lave nogle rigtig gode frikadeller, er ikke helt ligegyldigt i hvilken rækkefølge ingredienserne blandes. Rør først kødet "sejt" med salt, det tager lidt tid men er det hele værd, da farsen herved binder væsken bedre og jo mere væske des mere "luftige" frikadeller får du. Herefter tilsættes æg, løg, mel samt krydderier og væsken røres i lidt efter lidt mens der hele tiden røres – det er noget der giver armmuskler!
Den færdige fars har godt af at hvile sig i køleskabet mindst en halv time før den skal bruges. Hviletiden gør, at væsken får tid til at opsuges og bindes ekstra godt samtidig med at krydderierne for lov til at afgive smag til farsen. En frikadellefars kan i øvrigt varieres ud i det uendelige; skift mel ud med havregryn eller rasp, tilsæt rå revne grøntsager som for eksempel squash eller rødbede, hakket krydderurter eller sjove krydderier – der er mange muligheder.

Frys persillen

Af og til kan du være heldig at få et stort bundt persille til ingen penge, men du har måske ikke brug for al den persille her og nu - men slå bare til, for persille kan sagtens fryses. Skyl og tør persillen godt og kom den i fryseposer, eventuelt i mindre portioner. Skal du bruge hakket persille er der ingen lettere måde at hakke persille på end når den er frossen – bare "kvas" persillen mens den endnu ligger i posen.


Citronsaft

Har du fået farve fra bær eller rødbede på dine fingre, kan du gnide huden med citronsaft og vaske efter med vand og sæbe. Citronsaft også er et særdeles effektivt middel mod dårlig lugt på fingrene fra løg eller fisk, du skal bare gøre som ovenfor.


Nul opvask

Du kan med stor fordel bruge en plasticpose i stedet for en skål når du skal vende grøntsager eller andet med olie og krydderier. For det første bliver olie og krydderier bedre fordelt over grøntsagerne. For det andet undgår du en at skulle rengøre fedtede skåle bagefter! Du kan bruge fryseposer eller andre plastic poser der er beregnet til levnedsmidler. Fremgangsmåden er enkel; hæld olie samt diverse krydderier i plasticposen, kom grøntsagerne i posen og bland det hele godt. Grøntsagerne er nu klar til en tur i ovnen eller stegepanden – og du slipper for opvasken!
Udvalgte artikler
Vredet / uægte Akacie
Navnet Vredet Akacie kommer af den ejendommelige vækstform. Både stammer og grene vokser knudret og vredet i buede former. Den usædvanlige arkitektur træder særligt tydeligt frem om vinteren.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Mindsk vandforbruget i poolen
De seneste årtiers kraftige debat om bl.a. CO2-udslip og knappe ressourcer har givet os en større miljøbevisthed. Store prisstigninger på vand og olie har bl.a. været medvirkende årsag til et faldende vandforbrug i det seneste årti. Nedenfor følger nogle tips til at spare lidt mere på vand og varmetab i swimmingpools.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Tempeltræ
Tempeltræ (Ginkgo biloba) er et løvfældende træ, der oprindelig stammer fra Kina. Planten indeholder en række stoffer, der har virkning på mennesker.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Gummitræ
Ficus trives godt i enhedsjord. Den vokser hurtigt, og vil man ikke plante den om hvert år, bør man give den gødningsvanding om sommeren.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser