Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Nyttig viden » Brændenældesuppe,
Brændenældesuppe,
Brændenældesuppe, en delikatesse om foråret - her med en nem opskrift

Af: Gerth Hansen


Vidste du, at brændenælderne kan spises? Jamen, de stikker og brænder jo! Hvad med tungen?

Det er ikke noget problem, når nælderne først er kogt. I den tilstand er de til rådighed på flere forskellige spiselige måder.

De kan blandt andet anvendes som en grøntsagstuvning – lidt i retning af spinat; men allerbedst er de fine til en sund og nærende suppe.

Sådan griber du sagen an, hvis du vil prøve – inklusive en opskrift på brændenældesuppe.Topskuddene af stor nælde, for det er den, det drejer sig om, kan bruges hele året; men allerbedst om foråret, når planten er spæd og frisk.

Vi ifører os et par solide handsker og bevæbner os med saks og en ren spand. Så ud til nælderne i skov eller krat eller måske på den åbne mark. Stor nælde trives rigtig mange steder. Men glem vejkanten. Bilos har forurenet vores grøntsag.

Vi fylder spanden med topskud. Pluk rigeligt, der er nok af dem; vi gør ingen skade. Hjemme renser vi dem grundigt i koldt vand og nipper de groveste stilke af, indtil vi har 1½-2 liter let sammenpressede blade.

Nu kommer vi til selve opskriften. Der er flere måder at lave brændenældesuppen på; men her er en ganske enkel:Bladene koges i letsaltet vand Blendes eller hakkes Bouillon tilsættes (f.eks. hønsebouillon) Der jævnes let med mel og mælk En enkel klat smør tilsættes (for at give fylde) Tilsmag med salt, peber og krydderier efter behag.

Suppen ser måske lidt bar ud. Andre ingredienser kan tilsættes efter eget valg, f.eks. halve hårdkogte æg. Det gør suppen mere tiltalende og giver ekstra kulør. Brug fantasien

Et er sikkert "kokkepigen" kan servere et måltid, som er såvel nærende som sundt. Stor nælde indeholder rigtig mange gode stoffer den menneskelige organisme.

Stor nælde, Urtica dioica, er i det hele taget en fantastisk plante trods sit barske ydre. Faktisk har den stået i menneskehedens tjeneste i århundreder – og gjort det vel.

Allerede oldtidens læger anbefalede den som kur mod alskens sygdom. Menneskene har spist den i store mængder ikke mindst i strenge tider, hvor anden føde har været knap. Så sent som under 2. verdenskrig blev den indsamlet og brugt i de udbombede tyske byer.

Også husdyrene er tidligere i stor udstrækning blevet fodret med såvel tørrede som friske brændenælder. Hønsene er glade for de friske blade, og køerne gumler gerne de tørrede i sig – hvilket for øvrigt fremmer deres mælkeydelse

Næsten glemt er det også, at nælden har været anvendt til fremstilling af et fint lærred kaldet netteldug, en meget efterspurgt vare. Man fremstillede bl.a. fine kjoler til damerne. Garnet blev fremstillet af nældens taver, som efter en særlig behandling kunne bruges til mange ting lige fra beklædning til snor og tovværk.

Nu er det ikke kun menneskene, der har nytte af den store urt. Adskillige dyrearter, navnlig inden for insekternes rækker, skylder nælden hele deres liv og eksistens. Uden stor nælde havde vi ikke glæde af de store, smukke dagsommerfugle – Admiral, Dagpåfugleøje, Nældens Takvinge m.fl.

Mere om alt dette kan du læse om i min bog ”I nælderne” med masser af gode farvebilleder. Biblioteket har den eller skaffer den.

Forfatter resurse box e:-> Gerth Hansen har bl.a. skrevet bøgerne "Guldsmede", "I nælderne", "Tømmermænd og blomsterbørn" og "Dyrenes begravelse". De kan give gode ideer til naturoplevelser for hele familien. Biblioteket har dem eller skaffer dem. På http://www.scanpix.dk kan du se Gerths digitale naturbilleder m.v. i høj kvalitet.

Article From Gratis Artikler
Udvalgte artikler
Vin på friland og i drivhus
Der er flere måder at have vin på, vinen kan sagtens stå på friland her i Danmark, men den bedste druehøst i en villahave får man hvis man har vinen i drivhus eller udestue. Vin plantes ofte udenfor væksthuset, hvorefter skuddene føres gennem et lavtsiddende hul i soklen.
Artikel kategori: Køkkenhaven
Udvalgte artikler
Rød Etageprimula
De trives fint i solen, hvis der er fugtigt nok, men gror også godt i halvskygge. I juni til juli får planten duftende, orangegule blomster i fem til syv etager opad stængelen.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Barkflis
De to barktyper, Pyntebark og Dækbark, har begge en god effekt mod ukrudt og vandfordampning.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Gyvel
Vårgyvel er den mest plantede gyvel i vores haver. Den blomstrer allerede fra april måned og blomsterne har en meget karakteristisk, ram lugt. Det er oprette buske, som bliver omkring 1,5 m høje og lige så brede.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser