Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Bekendtgørelse af l...
Efter vinteren
Lidt om beskæring
24 brandgode juleråd
Kompost tips
Undgå sprøjtegift
Havens dyr - Pasning
forskelligt om købe...
2. november 2013
Græskar høstning
Melonagurk
Squash og græskar
Insektinvasion
Vinterklargøring - ...
8. september 2013
Udvalgte artikler
Snegle
I de fleste af Danmarks haver er der især 3-4 sneglearter der gør sig bemærket:
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Bier
Bier - nyttige for blomster og frugt
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Bassinplanter
Planterne giver havebassinet karakter og skaber sammenhæng med resten af haven. De hjælper også med at skabe biologisk balance i vandet. Næringsstoffer, som ellers vil få algerne til at trives, omdannes til smukke blade og blomster. Desuden producerer flere planter også ilt til vandet.
Artikel kategori: Havedammen
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Nyhedsartikler » Se på fugle – fuglekikkeri er verdens bedste hobby
Se på fugle – fuglekikkeri er verdens bedste hobby
Se på fugle – fuglekikkeri er verdens bedste hobby

Af: Søren Breiting

At se på fugle er en pragtfuld hobby, som enhver kan dyrke og få varig glæde af. Der bliver flere og flere fuglekikkere i Danmark, og det er der gode grunde til. Det eneste du har brug for er en fuglebog, en kikkert og en notesbog. Resten afhænger bare af, at du tager lidt rundt, hvor du kan finde interessante fugle året igennem.

Bor du i byen? Byernes parker er ofte gode steder at se på fugle. Søer og damme er også gode steder at lede efter fugle. Ligger byen ved vand, som de fleste danske byer gør, så giver det ekstra mange muligheder. For eksempel er havne ofte gode områder om vinteren.

Bor du på landet? Ude i det åbne land er du tæt på mange levesteder for forskellige fuglearter. Nyd dem i hegn og moser, søer og skove. Læg nakken tilbage og nyd de overflyvende fugles træk.

Kan du lide at gøre noget sammen med andre? Man ser ofte på fugle sammen med andre fugleinteresserede, hvor man dels har glæde af at hjælpe hinanden med at identificere sjældne fugle, og dels har det hyggeligt sammen.

Kan du lide at rejse? Så er det at se på fugle en perfekt hobby, fordi du kan dyrke fuglekikkeri overalt på jorden.

Vil du gerne have små uventede glæder? Når du ser på fugle, får du ofte små positive overraskelser, og de kan dukke op når som helst på året. Du står træt og venter ved et busstoppested i marts, og pludselig glæder du dig over en stor flok gæs, der kommer trækkende hen over dig. Du er opmærksom på gæssenes stemmer, derfor får du øje på dem.

Kan du lide at være udendørs? Fuglekikkeri forgår ofte udendørs i frisk luft i alt slags vejr.

Kan du lide at få motion? Du får et mål for dine traveture, når du ser på fugle. Måske går du den samme tur året igennem, og så kan du lægge mærke til, hvilke fuglearter der ses i området gennem hele året.

Har du have? Havens fugle er en nem indgang til at blive god til at kende de almindeligste fugle. Ofte ser du den samme fugl igen og igen, så du kan blive fortrolig med dens udseende, adfærd og stemme.

Er du ung? Mange unge fugleentusiaster går så højt op i deres fuglehobby, at den overgår de fleste andre gøremål og interesser.

Er du ældre? At se på fugle kan afpasses til alle aldersgrupper, og det er muligt at nyde det at se på fugle i ro og mag, selv om man ikke er så mobil og hurtig som før i tiden. Ornitologisk forening laver mange gode busture, som både egner sig for ældre og unge fuglekikkere.

Kan du lide at fotografere? Fuglefotografering er en passion for mange fuglekikkere. Det er en udfordrende form for fotografering, hvor man kombinerer godt fotoudstyr med evnen til at komme tæt nok på fuglene, og få taget billeder med god komposition, der viser fuglen i sine naturlige omgivelser. Fuglefotografering spiller også en stor rolle ved dokumentation af sete sjældne fugle i Danmark og andre steder i verden. Moderne digitale kameraer gør det nu billigt at fotografere fugle, fordi det ikke koster noget at smide fejlskud væk på den digitale film. Se gode fuglefotos på http://www.Biofoto.dk

Tager du video? Med et videokamera kan man let indfange fuglenes adfærd i deres naturlige omgivelser. Mange videokameraer har en meget kraftig zoom, så du kan trække fuglen ind og tage nærbilleder.

Kan du lide at læse bøger? Omfanget af fuglebøger er virkeligt imponerende. Der findes rigtigt mange gode bøger på dansk, for eksempel de uundværlige fugleguider, altså bøger til bestemmelse af fugle. De kan være kun om danske fuglearter, eller om europæiske fuglearter, eller om Nordens fugle.

Læser du engelsk? Der eksisterer i dag et hav af engelsksprogede fuglebøger, som stort set dækker hver en afkrog af verden og ethvert aspekt af fuglenes liv og udbredelse.

Samler du på bøger? Antikvariske fuglebøger er i høj kurs, især dem, der har farvetavler af nogle af de store fuglemalere.

I danske fuglefolks foretrukne boghandel, http://www.Naturbutikken.dk, tidligere Dofsalg, finder du alle de vigtigste engelsksprogede fuglebøger sammen med alle de danske bøger om fugle. Her finder du også det fineste udvalg i kikkerter og teleskoper i alle prislag med kompetent rådgivning fra andre fugleinteresserede inden for rækkevidde.

At se på fugle har kraftigt øget indholdet i min tilværelse siden jeg var barn. Jeg har kunnet dyrke fugleinteressen overalt i verden og på næsten alle tider af døgnet. Den har nemt kunnet kombineres med mine andre gøremål.


Forfatter resurse box e:-> Søren Breiting har nydt at se på fugle gennem mere end 50 år i Danmark og en stor del af resten af verden. Ofte er det blevet kombineret med en passion for fotografering, som det fremgår af hans fotowebsted http://www.azFOTOS.com . På http://www.Fugleliv.dk kan du finde flere links om fuglekikkeri.


Article From Gratis Artikler
Udvalgte artikler
Græsplænen
Havens midtpunkt er plænen. Når græsplænen er velplejet, er det grønne tæppe både kønt og et samlingssted for hele familien
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Havedam
Havebassiner under 100 m2 kræver ikke myndighedsgodkendelse, så her kan man bare gå i gang. Til gengæld er den meget lille dam, med de små vandmængder, vanskelig at få til at balancere biologisk og den bliver derfor sværere at holde.
Artikel kategori: Havedammen
Udvalgte artikler
Taks
Valget af buske og træer er vigtigt for stemningen i haven. I perioder har der måske været rynket på næsen af taks. Den kan nok virke lidt mørk og dyster, men den fortjener at komme frem i lyset, for den har mange kvaliteter. Taks er en smuk, stedsegrøn busk eller mindre træ.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Gladiolus
Gladiolus har glimrende egenskaber som afskæringsblomst; den er både frodig, farverig og stivstilket. Det er bedst at afskære blomsten, så snart de første, nederste blomster er sprunget ud.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Hanesporetjørn
Hanesporetjørn, Crataegus crus-galli. Et lille tjørnetræ med meget lange torne. Får specielt smukke høstfarver og store røde bær i efteråret. Godt som et lille solitært træ i græsplænen. En underart C. c-g. inermis mangler tornene.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Tulipan
Tulipaner er forårets farveglæde. Ingen forårsløg kan som tulipaner sætte kulør på tilværelsen. De tidlige, botaniske arter begynder at blomstre allerede i marts, og de har den gode egenskab, at de blomstrer igen og igen år efter år.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Hørpalme
Palmer i haven? Det er ikke kun på grund af vores mildere klima, at det kan lade sig gøre, men også fordi man kan købe så store planteeksemplarer, at de kan tåle de danske vejr - hele året udenfor.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser