Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Nyhedsartikler » Santa Lucia - traditionens baggrund inden jul i Sverige og i Danmark
Santa Lucia - traditionens baggrund inden jul i Sverige og i Danmark
Santa Lucia - traditionens baggrund inden jul i Sverige og i Danmark

Af: Torkild Enevoldsen

Santa Lucia var skytshelgeninde fra Syrakus i Italien under kejser Diokletian. Hun var en meget from kvinde, der ikke ønskede at gifte sig. Hendes forsmåede forlovede angav hende som hævn for at være kristen, og øvrigheden besluttede derfor, at hun som straf skulle anbringes på et bordel. Dette nægtede hun imidlertid at gøre.

Inden Lucias pågribelse bragte hun mad til sine forfulgte kristne trosfæller, der levede skjult i Roms mørke katakomber. For at få hænderne fri til at bære maden satte hun lys i sit hår. Lucia led martyrdøden under store pinsler for sin stærke tro i år 304.

Lucia æres den 13. december som lysets helgeninde. Lucia kommer af det latinske ord for lys, ”lux” og santa betyder ”hellig”. Selvom der er tale om en katolsk helgeninde, blev hun alligevel fejret i de nordiske protestantiske lande, sikkert fordi lyset omkring vintersolhverv altid har spillet en vigtig rolle.

Natten mellem 12. og 13. december bliver i Sverige kaldt ”Lussenatten”, som inden kalenderreformen i 1700 tallet, hvor der blev fjernet 11 dage, var årets længste dag. I Vestsverige vågede man sig igennem den mørke Lussenat, inden man om morgenen blev vækket af en af gårdens unge piger, en Lucia pige, med en bakke med mad og drikke.

Senere i 1800 tallet tog Lucia skikkelse af en ung hvidklædt pige med lys i håret, der bragte godter og gave om morgenen.

Skikken med Luciaoptog og Luciabrud er i dag meget populær i Sverige. Den hvidklædte Luciabrud kommer i den tidlige morgenstund i optog med lys i håret sammen med sine terner, der har lys i hænderne og stjernedrenge, der har stjerner på stager.

De synger Lucia sanger og serverer lusseboller (safransboller) og kakao. I 1927 begyndte man også at kåre årets Luciabrud. Skikken bredte sig fra Sverige til Danmark, hvor det første offentlige Luciaoptog fandt sted i National Scala i København i 1944.

Luciaboller, morgenvækning og kåring af Lucia-brud har endnu ikke vundet indpas i Danmark, men i følge overtroen kan unge piger på Lucianatten stille sig foran spejlet med et tændt lys i hver hånd få afsløret, hvem de skal giftes med:

"Luci, du blide skal lade mig vide, hvis dug jeg skal brede, hvis seng jeg skal rede, hvis kæreste jeg skal være, hvis barn jeg skal bære, hvis arm jeg skal sove i."

Sverige har et væld af Lucia sange, hvoraf kun nogle få er blevet oversat til dansk:

”Nu bæres lyset frem, stolt på sin krone, rundt om i hus og hjem, sangen skal tone. Nu bæres lyset frem, stolt på sin krone, rundt i hus og hjem, sangen skal tone. Nu på Lucia-dag, hilses vort vennelag, Santa Lucia, Santa Lucia. Nu på Lucia-dag, hilses vort vennelag, Santa Lucia, Santa Lucia”

”Midt i den mørke nat Lysene brænder. Du bære lyset frem I dine hænder. Kom i det hvide skrud. Mildt du os maner. Glæden vi aner. Budskab du bringer med Budskab om julefred. Santa Lucia, Santa Lucia.

Trolddom og mørkets magt Dit lys betvinger, Kærternesstærke vagt Fred til os bringer. Ved lysets skær Vej vi skal finde, Du er os alle kær, Skønne præstinde. Budskab du bringer med, Budskab om julefred, Santa Lucia, Santa Lucia”


Forfatter resurse box e:-> Læs mere om julen på http://www.altom.nu/christmas
Artiklen er skrevet af Torkild Enevoldsen.
Article From Gratis Artikler

Udvalgte artikler
Søjleenebær

Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Pibeved, Uægte Jasmin

Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Solitære grupper
Planter, der står alene eller i en mindre bestand udsættes for mere overlast end planter, der i store grupper kan støtte sig til hinanden.
Artikel kategori: Planer og tegninger
Udvalgte artikler
Stolt Kavaler
Stolt kavaler er en af de nemmeste og mest overdådigt blomstrende blandt de etårige sommerblomster.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser