Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Nyhedsartikler » Påskelam og påskekage
Påskelam og påskekage
Påskelam og påskekage

Af: Karen Broström

Påskemiddag

Påskemiddag i familiens skød. Vi skal have lammekølle. Mere påskeagtigt bliver det ikke. Denne lammekølle bliver langtidsstegt. Det gør kødet fløjlsblødt mørt og lækkert, det bliver ikke meget bedre!

6 pers.

En stor lammekølle 5 fed hvidløg, 1 håndfuld frisk timian (jeg holder meget af at bruge citron timian) 1 par kviste frisk rosmarin 1 lille håndfuld friske salvie blade Skallen af en halv citron 100 g. smør, blødt 2 kg. Kartofler 1 kg. Gulerødder 3 porre 2 rødløg Smør Salt og peber

Hak alle krydderurterne og citronskallen fint sammen med to fed hvidløg.

Bland smør og krydderurteblandingen med 1 tsk. groft salt. Tænd ovnen på 250 grader.

Skyl lammekøllen og dup den tør. Læg den på en rist oven på en bradepande. Lav 6-7 huller med en skarp urtekniv forskellige steder på køllen. Kom splinter af de resterende hvidløg i hullerne og gnid oversiden af lammekøllen ind i halvdelen af smør-urteblaningen.

Kom Lammekøllen ind i ovnen og steg den i 15 minutter ved 250 grader. Hæld ca. 1 liter vand i bradepanden og skru ned til 160-170 grader.

Steg den i ca. 1 time og 30 min.

Gør grøntsagerne i stand, - jeg skærer dem i store grove tern.

Efter 1 time og 30 min. tages lammekøllen ud af ovnen.

Kom alle de istandgjorte grøntsager i bradepanden, rør godt rundt, så alle grøntsagerne bliver blandet og dækket af det gums der var i bradepanden i forvejen.

Drys med rigeligt salt og peber. Kom lammekøllen direkte oven på grøntsagerne, men med den anden side opad, end den der var opad før! Kom resten af smør og urteblandingen på lammekøllen og steg den videre i ovnen i mindst en time.

Vend grøntsagerne hver gang, du går forbi ovnen, så godt det nu kan lade sig gøre. Efter en time er lammekøllen færdig, tag den ud, dæk den med stanniol og evt. et viskestykke og lad den hvile i 15 minutter. Skær den i skiver og server den sammen med grøntsagerne.

Jeg laver enten en god salat eller en tzatziki og serverer sammen med et godt brød til lammekøllen.

Påskekage Denne kage laver jeg altid til påske, den er sjov og flot og så smager den bare af meget mere. Kagen på billedet gik i stykker da jeg skulle flytte den fra formen til fadet, men det blev flot alligevel.

Kagen: 250 g. af den bedste mørke chokolade du kan opdrive, der skal være et kakaoindhold på minimum 60 % (procent) 125 g. smør 1 dl. hvedemel 6 æg, 2 hele og 4 delt i hvide og blommer 175 g. sukker, delt i 75 g. til æggeblommerne og 100 g. til hviderne Vanille ekstrakt eller 1 stang vanille, hvor kornene er skabet ud. (Det er kornene, vi skal bruge).

Tænd ovnen på 175 grader. Kom bagepapir i bunden af en springform, men smør kun bunden!

Smelt smørret sammen med chokoladen over lav varme. Lad det køle lidt af. Pisk de 4 æggehvider stive, mens du langsomt tilsætter de 100 gram sukker.

I en anden skål pisker du de to hele æg og de 4 æggeblommer sammen med de 75 g. sukker.

Når de er blandet, rører du chokolade og smørblaningen i og til sidst sigter du melet i. Rør det godt sammen. Tag en stor skefuld af hviderne og kom den i chokoladeblandingen og rør det godt sammen: Når det er gjort, tager du resten af æggehviderne og folder i chokoladeblandingen.

Kom dejen i springformen og bag den i ca. 45-50 minutter. Tag kagen ud af ovnen, lad den blive i formen. Nu falder kagen sammen i midten, og det er meningen! Den skal ligne et krater, for der skal fyld i!

Når kagen er kølet af, fjernes forsigtigt formen. Siderne skal helst blive på kagen og ikke i formen. Men hvis der falder lidt af, så put dem på igen!

Lav fyldet og kom det oven på kagen! Toppen: 75 g. smør 175 g. af den samme gode mørke chokolade, kakaoindhold min. 60 % (procent) 350 g. flormelis 1, 25 dl. cremefraiche 18 % 1 tsk. vanille ekstrakt eller vanille korn. 1-2 pakker små chokoladeæg

Smelt smørret og chokoladen sammen i en gryde over svag varme. Mens smør og chokoladeblandingen køler lidt af, si flormelisen ned i en skål.

Tilsæt den afkølede choloadeblanding, sammen med cremefraiche og vanille. Pisk alt hvad du kan til det hele er godt blandet.

Fordel blandingen oven på kagen, og stil den køligt til den skal spises. Når det er tid til servering, kommer du de små chokoladeæg oven på kagen, så det ligner æg i en chokoladerede.


Forfatter resurse box e:-> Karen Broström er madskribent på Helsingør Dagblad og selvlært kogekone. Medvirker i den højaktuelle bestseller "Kernesund Familie - Sådan" og i flere magasiner om børn. Se meget mere på Karens hjemmeside: http://www.bricksite.com/karen


Article From Gratis Artikler
Udvalgte artikler
Gaultheria / Bjergthe
Lav krybende busk. Ca 15 cm høj. Stedsegrønne læderagtige blade med hvide krukkeformede blomster i klaser, mørkerød frugt, blomstrer i juni-august.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Køkkenhaven

Artikel kategori: Spørgsmål og svar
Udvalgte artikler
Jord til græs/bede
Når udyrket mark skal forvandles til have omkring et hus, plejer det eksisterende muldjordslag ikke at være tilstrækkeligt, hverken til græsplænen eller bedene
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Mahonie
Mahonie er en køn busk med ualmindeligt mange anvendelsesmuligheder i haven. Den er nemlig smuk året rundt med glinsende, stedsegrønt løv. I oktober viser mahonie sig fra en af sine mest charmerende sider, når busken står fyldt med et mylder af dekorative, blå bær.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser