Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Introdiktion
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Nyhedsartikler » Poppersk Klima debat
Poppersk Klima debat
; Gratis Artikler | Poppersk Klima debat

Poppersk Klima debatAf: NielsJakob Pasgaard

Niels Fleckner Hansen skriver i Weekendavisen den 6. marts 09 et udmærket indlæg om klimadebatten set i et Kuhnsk paradigmeperspektiv. Han nævner, at Kuhn er obligatorisk pensum på de fleste grundlæggende videnskabsteoretiske kurser. Én af Kuhns vigtigste diskussionspartnere og største kritikere, Karl R. Popper, er dog en lige så vigtig del af pensum på disse kurser.

Kuhn bruger Kopernikus' beskrivelse af Universet med Solen i centrum som eksempel på det, han kalder et paradigmeskift. Vigtigt er det i den forbindelse at fortælle, at Kopernikus ikke kom op med sin på den tid banebrydende hypotese om Solen som Universets centrum på baggrund af empiriske observationer. Nej, han kom op med den på baggrund af rationelle, matematiske beregninger.

Han mente, at de beregninger, der forelå om Solens og stjernernes baner, var rodede og æstetisk uordentlige. Og dette, ikke målinger af Solens og planeternes baner, ansporede ham ifølge Kuhn til at opstille en hypotese om, at Solen var centrum i Universet. For Kopernikus, og for Kuhn, var virkeligheden altså ikke udgangspunktet for videnskaben. Ja, Kuhn kunne faktisk finde på at sige, at virkeligheden slet ikke har betydning for videnskaben.

Dette gjorde Karl Popper oprør imod. Hans kritiske rationalisme har som ideal, at alle videnskabelige hypoteser skal afprøves ved hjælp af empiriske undersøgelser. Hvis empiriske fakta taler imod en hypotese, må den forkastes.

Hans mest kendte eksempel er hypotesen om, at alle svaner er hvide. Dette var længe en anerkendt videnskabelig hypotese inden for ornitologien, indtil man i Australien opdagede store flokke af sorte svaner. Poppers pointe er, at hvis hypotesen om, at alle svaner er hvide, ikke bliver forkastet på baggrund af den nye opdagelse, er den ikke et udtryk for kritisk rationel tænkning, men for en dogmatisk tænkning, som ikke hører hjemme i videnskabens, men i religionens verden.

Det tog mange år, før hypotesen om det ptolemæiske verdensbillede blev forkastet i den brede videnskabelige debat. På samme måde vil det måske tage mange år før hypotesen om, at det er mennesket, der er grunden til Jordens opvarmning, bliver forkastet. Det er ikke, fordi der mangler empiriske vidnesbyrd, der kan understøtte en forkastelse af den. Nærmere er det, fordi disse vidnesbyrd bliver ignoreret. Som Karl Popper skrev: True ignorance is not the absence of knowledge, but the refusal to acquire it.

Poppers krav om kritisk forholden sig til egne hypoteser er stadig en vigtig del af den grundlæggende videnskabsteori. Hele debatten om de menneskeskabte klimaændringer hviler på en videnskabelig praksis, som helt har tilsidesat kravet om en kritisk holdning over for egne hypoteser. Set i lyset af klimadebatten bliver det tydeligt, hvorfor Poppers kritiske rationalisme er en mindst lige så vigtig del af pensum på de videnskabsteoretiske grundkurser, som Kuhns paradigmeteori er det.Forfatter resurse box e:-> http://antiklima.blogspot.com/

Article From Gratis Artikler
Udvalgte artikler
Gudeblomst
Gudeblomst er en smuk og meget særegen staude, der umiddelbart kan virke lille og lidt uanselig, men når man først får øje for den, opdager man at den er gudeskøn.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Troldnød
Lad det være usagt, om der virkelig er trolddom og hekseri med i spillet, når troldnød, Hamamelis x intermedia mod enhver fornuft giver sig til at blomstre, mens vinteren er på sit højeste. Det sker hvert eneste år, så miraklet er nok blot et udslag af naturens luner. Men uanset årsagen, er der al mulig grund til at glæde sig over resultatet.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Barkflis / Dækbark
Dækbark er mange produkter og endnu flere fordele.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Fujikirsebær
Denne fingrenede type af japansk kirsebær er det nemt at finde plads til i haven. Det er et meget langsomtvoksende flergrenet lille træ eller busk, som også med fordel kan plantes podet på en stamme, hvor kronen først fylder i en højde, der varierer fra 1-2 m. Kronen er ganske let og vil ikke skygge for de planter, der står under dem.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser