Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Nyhedsartikler » Miljøvenlig adfærd eller miljørigtig adfærd – hvad hedder det?
Miljøvenlig adfærd eller miljørigtig adfærd – hvad hedder det?
Miljøvenlig adfærd eller miljørigtig adfærd – hvad hedder det?

Af: Søren Breiting

I medierne møder vi ofte udtryk som miljøvenlig adfærd og miljørigtig adfærd, som om alle er klar over, hvad der menes med det. Ikke blot ser det ud til, at man venter, at folk kender disse udtryk om miljøet, men også at folk har den samme opfattelse.

Her kommer lidt opklaring af begreberne, og du får et godt argument for at nøjes med at bruge udtrykket miljøvenlig adfærd frem for miljørigtig adfærd.

Disse udtryk er naturligvis mere og mere i medierne, fordi vi har problemer med miljøet.

På flere og flere måder har mennesket belastet miljøet, så det falder tilbage på os selv. Forureningen reducerer vores sundhed på utallige måder, både gennem luftforurening, fødevareforurening og forurening af grundvandet. Forureningen truer os i Danmark, selv om vi i årtier har forsøgt at dæmme op mod den stigende forurening i landet. I mange ulande er forureningen langt værre, og deres myndigheder er meget ringere i stand til at stoppe væksten i forurening.

Stigende industrialisering i ulandene har den meget uheldige effekt, at befolkningen udsættes for en stigende forurening, der alvorligt påvirker folks sundhed. Der sker desværre også det, at nogle vestlige firmaer, der har problemer med deres forurening i moderlandet, flytter den forurenende produktion til et uland for dermed at undgå myndighedernes kontrol af deres forurenende virksomhed.

Udtrykkene miljøvenlig adfærd og miljørigtig adfærd bruges oftest om den enkeltes livsstil, men det er rimeligt at bruge dem i forhold til mere overordnede beslutninger. En beslutning i en virksomhed er vel også et udtryk for adfærd.

Men skal det så hedde ”miljøvenlig adfærd” eller ”miljørigtig adfærd”? Det synes jeg ikke er svært at svare på. Udtrykket miljørigtig adfærd antyder, at noget adfærd er absolut rigtig og anden adfærd er ”forkert”. Det holder ikke i virkeligheden. Vi har masser af eksempler på, at det ikke altid er så nemt at overskue, hvilken måde at opføre sig på i forhold til miljøet der er bedst på lang sigt. Når vi ser på virkningen på lang sigt, så henviser det til, om der dukker nogle kedelige virkninger på mennesker op i fremtiden.

Når vi bruger udtrykket ”miljøvenlig adfærd”, så ligger der i det, at man prøver at være ’venlig over for miljøet”, det vil sige, at man søger at respektere miljøet og tager hensyn til miljøet. På samme måde som når man prøver at være venlig over for et andet menneske. Det synes jeg giver meget mening i forhold til miljødiskussionen.

Vi kan definere miljøvenlig adfærd mere konkret ved at sige, at miljøvenlig adfærd søger at mindske forureningen og mindske resurseforbruget gennem den daglige adfærd. Hvad det så konkret skal udmønte sig i, er en ganske anden sag. Skal vi helst bruge supermarkedets plastikbæreposer eller bæreposer af papir? (Vi skal naturligvis huske at have bæreposer med selv, men det er en anden sag.) Er det bedst at købe danske tomater, der er produceret i et dansk drivhusgartneri, eller er det mere miljøvenligt at købe frilandstomater fra De Kanariske Øer, der er fløjet hertil?

Ja, det kan være svært at være miljøbevidst dansker.

Det er altså ikke nemt at opretholde den miljøvenlige adfærd i alle de daglige mange små beslutninger. Men generelt er det i hvert fald ikke miljøvenligt, når store og små virksomheder flygter til udlandet for at kunne fortsætte med at forurene og true folks helbred, og at stoppe den slags kan være mere vigtigt, end om vi vælger den rigtige type bærepose i supermarkedet.

Læs mere om miljøproblemer og miljøundervisning i

Miljøundervisning for fremtiden Af Søren Breiting fra Gyldendal Undervisning

Bogen findes på de fleste biblioteker.


Forfatter resurse box e:-> Følg med i Sørens blogs på http://uddannelse.blogspot.com/ og http://undervisning.blogspot.com/
Søren Breiting er lektor på DPU, Aarhus Universitet i København, se http://www.dpu.dk/om/breiting

Article From Gratis Artikler
Udvalgte artikler
Løvfældende Alperose
Den kaldes ofte Sommerfugleazalea, hvilket er let at forstå, eftersom blomsterne, der sidder bundtvis i skudspidserne, er sommerfuglelette.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Gyldenris
Gyldenris er en flerårig kurvblomst på op til 1 meters højde, med søjleformet vækst og gule blomster. Den blomstrer i sol fra juli til oktober. Den er temmelig almindelig i den danske natur.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Bregner
I stedet for frø bruger de sporer, der danner en undseelig prothallium med organer af både han- og hunkøn. Hvis sporerne får tilstrækkeligt med vand, tager befrugtningen sin begyndelse, og en ny bregne kan vokse frem.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Opiumsvalmue
Store imponerende Opiumsvalmuer med skønne papirstynde blafrende skørter. Flotte blandede farver. Den store Valmue udvikler dekorative frøkapsler.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser