Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Introdiktion
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Nyhedsartikler » Miljøvenlig adfærd eller miljørigtig adfærd – hvad hedder det?
Miljøvenlig adfærd eller miljørigtig adfærd – hvad hedder det?
Miljøvenlig adfærd eller miljørigtig adfærd – hvad hedder det?

Af: Søren Breiting

I medierne møder vi ofte udtryk som miljøvenlig adfærd og miljørigtig adfærd, som om alle er klar over, hvad der menes med det. Ikke blot ser det ud til, at man venter, at folk kender disse udtryk om miljøet, men også at folk har den samme opfattelse.

Her kommer lidt opklaring af begreberne, og du får et godt argument for at nøjes med at bruge udtrykket miljøvenlig adfærd frem for miljørigtig adfærd.

Disse udtryk er naturligvis mere og mere i medierne, fordi vi har problemer med miljøet.

På flere og flere måder har mennesket belastet miljøet, så det falder tilbage på os selv. Forureningen reducerer vores sundhed på utallige måder, både gennem luftforurening, fødevareforurening og forurening af grundvandet. Forureningen truer os i Danmark, selv om vi i årtier har forsøgt at dæmme op mod den stigende forurening i landet. I mange ulande er forureningen langt værre, og deres myndigheder er meget ringere i stand til at stoppe væksten i forurening.

Stigende industrialisering i ulandene har den meget uheldige effekt, at befolkningen udsættes for en stigende forurening, der alvorligt påvirker folks sundhed. Der sker desværre også det, at nogle vestlige firmaer, der har problemer med deres forurening i moderlandet, flytter den forurenende produktion til et uland for dermed at undgå myndighedernes kontrol af deres forurenende virksomhed.

Udtrykkene miljøvenlig adfærd og miljørigtig adfærd bruges oftest om den enkeltes livsstil, men det er rimeligt at bruge dem i forhold til mere overordnede beslutninger. En beslutning i en virksomhed er vel også et udtryk for adfærd.

Men skal det så hedde ”miljøvenlig adfærd” eller ”miljørigtig adfærd”? Det synes jeg ikke er svært at svare på. Udtrykket miljørigtig adfærd antyder, at noget adfærd er absolut rigtig og anden adfærd er ”forkert”. Det holder ikke i virkeligheden. Vi har masser af eksempler på, at det ikke altid er så nemt at overskue, hvilken måde at opføre sig på i forhold til miljøet der er bedst på lang sigt. Når vi ser på virkningen på lang sigt, så henviser det til, om der dukker nogle kedelige virkninger på mennesker op i fremtiden.

Når vi bruger udtrykket ”miljøvenlig adfærd”, så ligger der i det, at man prøver at være ’venlig over for miljøet”, det vil sige, at man søger at respektere miljøet og tager hensyn til miljøet. På samme måde som når man prøver at være venlig over for et andet menneske. Det synes jeg giver meget mening i forhold til miljødiskussionen.

Vi kan definere miljøvenlig adfærd mere konkret ved at sige, at miljøvenlig adfærd søger at mindske forureningen og mindske resurseforbruget gennem den daglige adfærd. Hvad det så konkret skal udmønte sig i, er en ganske anden sag. Skal vi helst bruge supermarkedets plastikbæreposer eller bæreposer af papir? (Vi skal naturligvis huske at have bæreposer med selv, men det er en anden sag.) Er det bedst at købe danske tomater, der er produceret i et dansk drivhusgartneri, eller er det mere miljøvenligt at købe frilandstomater fra De Kanariske Øer, der er fløjet hertil?

Ja, det kan være svært at være miljøbevidst dansker.

Det er altså ikke nemt at opretholde den miljøvenlige adfærd i alle de daglige mange små beslutninger. Men generelt er det i hvert fald ikke miljøvenligt, når store og små virksomheder flygter til udlandet for at kunne fortsætte med at forurene og true folks helbred, og at stoppe den slags kan være mere vigtigt, end om vi vælger den rigtige type bærepose i supermarkedet.

Læs mere om miljøproblemer og miljøundervisning i

Miljøundervisning for fremtiden Af Søren Breiting fra Gyldendal Undervisning

Bogen findes på de fleste biblioteker.


Forfatter resurse box e:-> Følg med i Sørens blogs på http://uddannelse.blogspot.com/ og http://undervisning.blogspot.com/
Søren Breiting er lektor på DPU, Aarhus Universitet i København, se http://www.dpu.dk/om/breiting

Article From Gratis Artikler
Udvalgte artikler
Konvalbusk
Konvalbusken er en lille busk med dejligt duftende hvide eller lyserøde blomster. Den udsøgte aroma tiltrækker sommerfugle og andre spændende insekter
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Tørring af krydderurter
Stort set alle krydderurter kan tørres, men visse krydderurter er stedsegrønne, og derfor giver det ingen mening at tørre dem, når de alligevel kan bruges friske året rundt - medmindre man da ligefrem foretrækker den tørrede udgave.
Artikel kategori: Nyttig viden
Udvalgte artikler
Græskar høstning
Når haven i eftersommeren vrimler med squash og græskar, melder sig nogle spørgsmål uundgåeligt: Hvilke slags græskar kan gemmes? Hvornår er det bedst at høste? Hvordan kan man se om de er modne? Hvordan skal de opbevares, for at kunne holde sig bedst?
Artikel kategori: Køkkenhaven
Udvalgte artikler
Rødklokkebusk
Rødklokkebusk er en ro­bust busk, der tåler en del vind og ret megen skygge, også uden at det går ud over blomstringen
Artikel kategori: Plantebeskrivelser