Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Introdiktion
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Nyhedsartikler » Hvad hedder de små dyr, vi finder udendørs?
Hvad hedder de små dyr, vi finder udendørs?
Hvad hedder de små dyr, vi finder udendørs?

Af: Søren Breiting

Heldigvis kender du flere dyr, end du måske lige tænker på. Du er næppe i tvivl om sommerfugle, eller regnorme. Myrer kender du sikkert også alt for godt, ligesom fluer, myg, bier og hvepse. Mon ikke også du kender til biller, selv om de findes i mange udgaver. Ja, billerne er faktisk Danmarks største dyregruppe med mere end 3000 forskellige arter i landet. Ingen vil forvente, at du kender dem alle, naturligvis. Men hvordan finder man så ud af, hvad de mest almindelige biller og andre insekter og smådyr hedder? (På http://da.wikipedia.org/wiki/Biller Kan du læse mere om biller i al almindelighed.)

De små håndbøger, jeg stadigt falder tilbage på, er Politikens håndbogsserie: ’Hvad finder jeg i …’ Disse bøger står i utallige sommerhuse og på masser af bogreoler i de danske hjem. Hvis ikke de har været i brug i en periode, så fortjener de at blive støvet af og gøre nytte igen sammen med børn og andre nysgerrige sjæle, der elsker at gå på opdagelse i naturen. De kan naturligvis også lånes på biblioteket, ligesom de vil være på de fleste skoler. Det gør ikke noget, at bøgernes udgave er noget gammel.

Det fine ved en bog som ’Hvad finder jeg i skoven’ er, at den netop har medtaget de dyr, man typisk støder på under en skovtur. Det er ikke sikkert, det blot er de almindeligste insekter og andre smådyr, for det afhænger jo også af, hvordan dyrenes adfærd er.

Nogle dyr gemmer sig det meste af tiden, andre smådyr har en iøjnefaldende adfærd, så vi nemt bliver opmærksomme på dem. Forfatteren til ’Hvad finder jeg i skoven’ har på baggrund af sin store erfaring netop medtaget de arter, eller grupper af arter af smådyr, som vi oftest støder på rundt omkring i Danmark.

De gode farvetavler hjælper en til at få indkredset dyrets type, og i den lille tekst bag i bogen får man de mest nødvendige oplysninger om, hvor dyret findes, og hvornår, samt om der er noget karakteristisk ved dyres adfærd.

Serien af bestemmelsesbøger til den danske natur omfatter følgende titler, som hver især er noget af et scoop at have med i lommen på en tur i naturen:

Hvad finder jeg i sø og å. Hvad finder jeg i mark og eng. Hvad finder jeg på stranden. Hvad finder jeg i klit og hede

Sådanne bestemmelsesbøger til naturen fungerer kun godt, hvis forfatteren kan bruge gode danske navne til de danske dyr, der tages med. Men desværre har mange danske smådyr slet ikke noget dansk navn. Det overrasker de fleste brugere af naturen, men sandheden er altså, at i tusindvis af danske insekter og andre smådyr kun har et videnskabeligt navn, det vi ofte kalder et latinsk navn.

I Projekt Danske Dyrenavne har vi længe arbejdet med at finde frem til gode danske navne på danske insekter og andre smådyr. Vi har udgivet en række publikationer, som gratis kan downloades fra Internet, se nedenfor.


Forfatter resurse box e:-> Søren Breiting har afholdt utallige ture i naturen, især for lærere som led i deres efteruddannelse inden for natur/teknik og biologi. Søren er lektor på Danmarks Pædagogiske Universitet, http://www.dpu.dk . Han har en omfattende samling billeder af smådyr i naturen, hvoraf nogle vises på http://www.azfotos.com . Publikationer med navne på danske smådyr kan hentes gratis på http://www.dyrenavne.com .

Article From Gratis Artikler

Udvalgte artikler
Beskæring af stedsegrønne planter
Stedsegrønne planter er generelt vækster, der kræver minimal pleje og beskæring. Faktisk er de fleste stedsegrønne planter kønnest, hvis de ikke beskæres ret meget udover afskæring af en enkelt beskadiget gren eller to i ny og næ.
Artikel kategori: Beskæring
Udvalgte artikler
Den enkle og harmoniske have
Her følger der en tegning og plantebeskrivelse over en have med større grupper af planter samt lidt stedsegrønt, som giver ro. En have med diskrete farvevalg.
Artikel kategori: Planer og tegninger
Udvalgte artikler
Tyttebær
Der er flere gode grunde til at dyrke tyttebær, Vaccinium vitis-idaea, i haven. Enhver der holder af hjemmelavet tyttebærsyltetøj ved, at det er en bekostelig affære at købe sig til bærrene. Til gengæld er de ikke vanskelige at dyrke i haven, hvor planten oven i købet har andet end de flotte, lakrøde bær at byde på.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Styrketræning bryst - Sådan får du en legendarisk brystkasse!
Når vi dyrker styrketræning for at få et bedre udseende, prøver vi tit og ofte at fokusere på de muskelgrupper, der viser os frem. Set fra forsiden af kroppen er det mavemuskler, bryst, skuldre og arme. At træne for at få en større brystkasse kræver både tålmodighed, forståelse, den rette kombination af træning, motion, kosttilskud og nok hvile.
Artikel kategori: Nyhedsartikler