Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Nyhedsartikler » Filt og filtning
Filt og filtning
Filt og filtning

Af: Anna Agnete Nissen

Filt og Filtning. En af vor tids gode sider – genopdagelsen af naturmaterialer og natur i en grad, så det kan tjene til at imødegå det syntetiske – fortjener at blive beskrevet endnu en gang, skønt der allerede er bøger, avisartikler mm om dette emne. Det er øko-tider og modstand mod de kunstige stoffer.

Her drejer det sig om de bløde af slagsen, mest brugt til tøj og meget mere. Uld, bomuld, hør – ikke fordi det ikke er kendte størrelser i forvejen, men fordi der er fokus på emnet, og især uld og uldfiltning i de senere år.

Uldfiltning går helt tilbage til før vævning af stoffer til tøj blev brugt, og har overlevet de mange århundreder frem til i dag, verden over, og i vores egen nærhed har det på det seneste floreret med filtede tasker, blomsterbrocher, omtaler og kurser i kunsten at filte.

Jeg selv mødte filtningen på et sommerkursus på naturhøjskolen Rødkilde på Møn. Denne er desværre nedlagt nu, men man behøver ikke at lede længe efter andre muligheder, endda online-kurser.

Filtning hører til de aktiviteter, der er meget givende for sin udøver. Efter devisen - haves: stress, ønskes: afstressning, finder enhver sin løsning. Nogen løber, nogen synger i kor, nogen begiver sig ud i naturen eller dyrker andre hobbyer, og fælles for dem er, at man må kaste de daglige krav og problemer over skulderen og hengive sig til det, der kan fylde i stedet for.

Under filtning oplever du en følelse af at stå med naturen selv mellem hænderne, og bliver så optaget, at tiden bliver opbyggende og oplivende og kan træde i stedet for belastningerne. Desuden får man en eller flere resultater ud af det, der arbejdes med.

Filteprocessen foregår ved brug af uld, den rå fåreuld eller renset, kartet og evt. farvet karteflor. Dertil traditionelt lunkent sæbevand og endelig forskellige redskaber, hvoraf dine egne hænder er de vigtigste. Det vil sige vådfiltning, hvor ulden bearbejdes, gennemvædet af sæbevandet, god til fremstilling af fast filt – støvler, sko, hatte, tasker eller smykker – og blød filt, hvor du kan modellere med kun overfladen gennemvædet – god til figurer, lige fra bolde til dyre- og menneskeformer eller helt abstrakte former.

I de seneste år er det blevet meget aktuelt med tør filtning. Børnene lærer det i skolen, og skønt det kan virke som en risikabel metode til nybegyndere har metoden stor succes.

Ulden bearbejdes så med lange tynde, spidse nåle, endda med modhager, der stikkes i ulden, trækkes ud igen og derved kitter fibrene sammen. Du kan lave næsten det samme med nåle som med vådfiltning.

Formålet er det samme: at kitte fibrene sammen. Ved vådfiltning sker det ved at skellene på fibrene åbner sig i sæbevandet og derfor kan fæstes til hinanden ved bearbejdning med hænder og redskaber, ved tør filtning sker det samme med nålene.

Tit er det en fordel at kombinere våd-og tørfiltning. Ulden skal ikke blot hænge sammen, med også være stabil. Teknikkerne er beskrevet i bøgerne og som baggrund og forum for alle, der har lyst til at dyrke denne skønne kunst har vi i Danmark filteforeningen ”Grima”, der har en meget god og udarbejdet hjemmeside www.grima.dk, hvor der er råd, inspiration og kontakter at hente.

Tilbage til naturen – ind imellem stress og jag. Det gælder den personlige overlevelse!


Forfatter resurse box e:-> http://www.studioblikfang.dk og
www.grima.dk

Article From Gratis Artikler
Udvalgte artikler
Dungræs / Lampepudsergræs
Yndefuld græs, som ser fantastisk ud sammen med andre græsser af varierende højde og fylde. Lampepudsergræs får svajende stilke med hver sin fjeragtige lille pom pom dekorativ afslutning.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Uldpil
Uld-Pil (Salix lanata) er en lille, løvfældende busk med en lav og nedliggende vækstform. Grenene er udspærrede og tykke. De grå, brede blade er gode kendetegn på Uld-Pil.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Sådan irriterer du dine omgivelser.
Brug briller med tykke glas. Påstå, at du ikke kan se noget som helst. Gå ind i væggen, vælt stole, snubl i gulvtæppet. Når du ikke har brillerne på, lader du som om, du ser helt fint
Artikel kategori: Sjove ting
Udvalgte artikler
Scareware - fjernelse
Det giver mange gener for computer-brugeren. Det kan f.eks. være at din hjemmeside bliver ændret automatisk og dine aktiviteter på nettet bliver overvåget. Programmet tillader alle popups, selv om du ikke ønsker det, mens du surfer på nettet. Eller denne malware får din pc til at køre langsommere.
Artikel kategori: Nyhedsartikler