Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Drivhuset » Drivhuset om sommeren
Drivhuset om sommeren
Drivhuset om sommeren

I sommermånederne juni, juli og august er der fuldt drøn på drivhuset. Det er bare med at få så meget som muligt ud af de få kvadratmeter, man har til rådighed, men man skal altså også huske at nyde det!

Udplantning af de varmekrævende afgrøder.

Det er altså først nu at agurker og tomater skal udplantes. Enten har du selv sået og fremdrevet småplanter, eller du har købt nogle småplanter i planteskolen. De lidt sarte småplanter kan plantes i drivhusbundens jord, i plantesække eller i andre beholdere, hvori der er lagt god nærende drivhusjord. Vand jorden godt op og lad det trække godt så der også er vand i de yderste hjørner. Spagnum kan godt være besværlig at vande op, hvis det er blevet tørt, så vand lidt ad gangen, men gør det mange gange.
Vil du prøve at dyrke melon er juni også tidspunktet for at plante ud. Husk at vælge store kraftige ungplanter af melon, som er lang tid om at sætte frugter.
Prøv også at plante chili, peber og auberginer. De er meget dekorative, fylder ikke så meget og smager herligt.

Vanding!

Det siger sig selv – drivhuset skal vandes. Dyrker man agurk og tomat skal der vand til, og det i store mængder.
Som tommelfingerregel skal man regne med at hver agurk og tomatplante de første tre uger bruger 0,3-0,5 l vand pr. dag.
Når planterne er vokset godt til bruger de 1-1,5 l vand hver dag. Agurkerne bruger lidt mere end tomaterne.
Når man vander sine drivhusafgrøder, må man ikke vande dem på bladene. Vandet skal ned i rodsystemet, hvor det hører hjemme. Vander man dem på bladene, risikerer man at få svampeproblemer, hvilket især gælder for tomatplanter.
Vand helst om morgenen, så har planten vand til dagen som kommer. Mange vælger at bruge selvvandingskasser eller at installere et vandingssystem til drypslanger, hvilket er gode løsninger begge to. Husk blot at tjekke, at planterne får vand nok, og husk også at skrue ned for vandingsmængden, når planterne ikke længere har brug for så meget vand.

Opbinding.

Når småplanterne plantes ud i plantesækken eller i bunden af drivhuset, skal man sørge for at planten har en lille støttepind. For melon, agurk og tomat gælder det om at få etableret snore, som planterne kan bindes op ad. Det kan gøres nemt ved at trække tværgående tråde eller vire i drivhusets tag. Træk dem, så der kan monteres en lodretgående snor ned, hvor planterne er plantet ud. De lodrette snore skal være bløde, så det er muligt at sno de ranglede tomat- og agurkplanter rundt om snoren. Snoren skal altså gå helt ned til jorden, hvor planternes stængel starter.
Peber, auberginer og chili vokser ikke helt til drivhusets top, men bliver kun omkring 0,5 m høje, så de behøver derfor ikke en lang snor. Et par støttepinde er ofte nok.

Knibning.

Agurk-, melon- og tomatplanter skal alle kun have én ledende stængel. Især tomatplanter sætter mange sideskud, som skal fjernes. Da tilvæksten for især agurkplanter er meget stor, er det bedst at fjerne de første blomster, som giver frugt. På den måde sikre man, at planten bruger flest kræfter på at vokse sig stor og stærk, frem for at bruge kræfter på at sætte frugt. Senere skal den nok kvittere fuldt ud for din hjælp. ønsker man store flotte agurker, bør man fjerne hver tredje blomst.
Tomater skal bestøves for at udvikle frugter. Invitér gerne mange insekter indenfor til at gøre arbejdet. Du kan nu også godt hjælpe til selv ved at flytte pollen fra de gule blomster rundt til naboblomsterne.

Det er stadig såtid.

Det første hold salat er måske ved at være spist, så det er meget relevant at så et nyt hold igen. Andre frø kan stadig sås til senere udplantning, og de mange småplanter fra det tidlige forårs såning, skal enten plantes om, eller plantes ud på blivende sted.

Besøg din drivhus hver dag nu. åbn evt. vinduer og døre på varme dage, og luk dem igen inden duggen falder om aftenen. Nyd kaffen eller et glas vin i dit drivhus, og nyd de dejlige planter, som snart vil give afkast af sunde, søde og friske grøntsager.

Udvalgte artikler
Lav Bjergfyr
Bjegfyr i dens mange former må regnes for de mest nøjsomme fyrrearter. De trives i grus eller sand eller mellem sten.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Hængende haver
Rejsende i specielt England og Wales har gennem mange år kunnet glæde sig over synet af de smukkeste blomsterarrangementer, der hænger ned fra en lygtepæl eller husfacade.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Tørstetræ
Tørst (Rhamnus frangula) anvendes i skovbryn, skovrejsninger, vildtplantninger og læhegn. Barken er på unge grene gråbrun og på ældre grene og stammen mørkebrun til sort med markante lyse porer.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Liljehybrider
Liljehybrider tilhørende de orientalske grupper vil normalt kunne vokse under nedennævnte betingelser:
Artikel kategori: Alt om Haven