Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Sygdomme og skadedyr » Myrer
Myrer
Myrer i huset
De gør sjældent skade, men det er alligevel irriterende at skulle dele pladsen på køkkenbordet og stuegulvet med flokke af myrer, der flittige myldrer rundt på jagt efter mad.

Og vil man af med de små dyr, er der ifølge Miljøstyrelsen ikke megen hjælp at hente i gamle husråd, der foreslår, at man strør med f.eks. peber, kanel eller kaffegrums.

I bedste fald virker det kun kortsigtet, og hverken kaffe eller midlerne fra krydderihylden vil kunne udrydde en koloni. Derfor må man gribe til andre midler, hvis man vil af med myrerne, lyder det fra styrelsen.

Små bunker af sand

Der findes flere myrearter, men sort havemyre er den, man hyppigst vil støde på indendøre i boliger.

Myren kan bygge rede i rådne træstubbe eller fugtskadet træ i huse, men som regel slår den sig ned under sten eller fliser. Herfra kommer den ind i huset gennem revner og sprækker i fundamentet, ved rørgennemføringer og langs fodpaneler. Ofte vil et af de første tegn på, at der er myrer, da også være små bunker af sand eller grus, der dukker op langs panelerne.

En oplagt måde at undgå myrerne er derfor at lukke adgangsvejene, så de ikke så let kan slippe ind i huset.

Man kan også forebygge ved at være opmærksom på, om der findes myrekolonier tæt ved husets sokkel. Ved at hælde kogende vand ned i boet, kan man forebygge et indendørs angreb. Vandet vil dog også tage livet af planter i nærheden.

Bærer gift til boet

Kan man ikke finde boet eller gøre huset tæt nok, er strategien at bekæmpe myrerne efterhånden, som de viser sig i deres jagt på føde eller at få arbejdermyrerne til at bringe giftig mad tilbage til boet, og til det formål er der flere kemiske midler til rådighed.

Hvis myrerne bor under huset eller under gulvet, kan de lokkes frem med en myrelokkedåse, der indeholder forgiftet føde.

Når myrerne finder føden, lægger de duftspor ud, som lokker andre myrer hen til den forgiftede føde. De vil så bringe giftig mad tilbage til boet, som efterhånden vil gå til grunde.

Griber man til gift for at komme myrerne til livs, skal man være særlig opmærksom på, at myrebekæmpelsen oftest foregår i børnehøjde, og at husdyr kan blive udsat for midlerne.

Tjek også på etiketten, om midlet er et af dem, der ikke må bruges i nærheden af fødevarer, f.eks. på køkkenbordet eller i køkkenskabe.

Man bør også holde igen med gulvvasken og lade støvsugeren klare arbejdet, mens bekæmpelsen står på, for myrerne holder af fugt.

Lykkes det ikke at slippe af med de små dyr, kan man trøste sig med, at den sorte havemyre - i betragtning af dens store udbredelse - forårsager ret få skader.

Hvis den slår sig ned under et trægulv, kan den gøre forholdene så fugtige, at det kan skade træet, men den bygger oftest kun rede i træ, der i forvejen er fugtskadet.Gode råd om myremidler

Uanset hvilken type myremidler, der bruges, er de designet til at bekæmpe levende organismer og kan derfor skade både mennesker og miljø. Derfor er det værd at huske følgende gode råd:

1. Midlet er kun godkendt til den brug og i de mængder, der står på etiketten. Læs derfor etiketten før brug - her er informationer om, hvordan midlet skal bruges og i hvilke mængder, hvordan midlet eventuelt kan skade, og hvilke forholdsregler, man bør tage ved brug af midlet.

2. Opbevar ALTID myremidler og andre midler til bekæmpelse af insekter, så børn ikke kan få fat i dem.

3. Vask hænderne efter brug og luft godt ud, hvis midlet bruges indendørs.

4. Vær opmærksom på, hvordan emballagen skal bortskaffes. På etiketten står, om den må smides i skraldespanden.

5. Det er ulovligt at bruge kemikalier, der ikke er godkendt som biocider til at bekæmpe levende organismer. På etiketten skal stå: "Omfattet af Miljøministeriets bekendtgørelse om bekæmpelsesmidler".

Kilde: MiljøstyrelsenUdvalgte artikler
Anlæg og pasning af stenbed
Stenpartiet mister hurtigt charmen, hvis man ikke passer det med ukrudtsrensning, påfyldning af ny jord og eftersyn af planterne.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
GMO eller økologi? - Gensplejsede planter er en trussel mod økologisk landbrug.
Når man laver en gensplejset plante i laboratoriet sker det ved, at man åbner plantens genetiske anlæg – også kaldet plantens DNA streng. I den åbning, der opstår derved, bliver der indsat fremmede gener med nye egenskaber.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Farve-Gåseurt
Farve-Gåseurt er en flerårig urt eller (sjældnere) en toårig plante med en opret, busket vækst. Stænglerne er runde i tværsnit, forgrenede foroven og tæt besat med fine, hvide hår
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Bagrudebeskeder !!!!
Nogle mennesker er kun i live, fordi det er forbudt at slå ihjel
Artikel kategori: Sjove ting