Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Drivhuset » Drivhuset om efteråret
Drivhuset om efteråret
Drivhuset om efteråret

Efterår er høsttid ude og inde. Efterår er også tiden, hvor der ikke skal passes have så meget mere og tiden, hvor oprydningen efter de mange dejlige sommerblomster går i gang. Vi har ikke så travlt i haven og det er tilladt med visne blomster og blade hist og her, så efteråret er en dejlig tid til at få lavet lidt uden at blive stresset.

August er ”store spise måned”.

Tomaterne er godt i gang, agurkerne er store og i store antal. Peberfrugterne begynder at ligne noget og auberginerne er meget lækre til grillen. Drivhuset bugner af de dejlige grøntsager. I bunden er gulerødder, frisk salat i forskellige varianter og dejlige krydderurter til mange gode måltider. Har man fersken eller nektarin er det også august, som er måneden, hvor de er spiseklare. Druerne på vinplanten, som vi løbende har beskåret tilbage til 2-3 bladpar fra klaserne hele sommeren, er stadig ikke modne i august. De er små og sure endnu. Men desserten er værd at vente på. Vent lige indtil de så småt begynder at rådne – så er sukkerindholdet højest og de nærmest smelter på tungen.

Bagsiden af medaljen.

Ikke alle historier er lige lykkelige, og det har mange drivhusejere også måttet sande. Hvorfor får tomatplanternes blade pletter og falder af? Hvorfor er der en hvid belægning på agurkplanternes blade? Hvorfor er bladene fedtede og fyldt med små hvide skæl?
Jo, der er mange muligheder for at få besøg af svampesygdomme og skadedyr i drivhuset. Følgende tabel viser nogle af de mest almindelige skadegørere, som kan genere drivhuset, når sommeren går på hæld.

Skadegører Værtsplante Hvad kan man gøre?

Meldug Agurk - Klip angrebne blade af forsigtigt, så
svampen ikke spredes.
- Sørg for at vande nok.
Tørre planter får lettere meldug.
- Luft godt ud, så luftfugtigheden holdes
nede.

Kartoffelskimmel Tomater - Fjern straks de angrebne blade og frugter.
- Luft godt ud, så luftfugtigheden holdes
nede.

Agurkeskimmel Agurker - Fjern straks de angrebne blade og frugter.
- Luft godt ud, også om natten.

Mellus, hvide fluer Tomater, agurker og meloner
- Bestil straks, de hvide fluer opdages,
snyltehvepse, som kan udrydde dem.

Larver fra sommerfulge Tomat og kålplanter - Samle de forholdsvis store larver sammen
hver dag og smid dem på komposten.

Lus Peber og auberginer
Fersken og nektarin - Brug biosæbe, snyltehvepse eller limplader.

Spindemider Agurk og melon - Brug rovmider eller insektsæbe.


Oprydningen går så småt i gang.

Når oktober nærmer sig, er det ved at være slut med at høste tomater. De grønne tomater, som sidder tilbage på planten kan bruges til at sylte, hvis man bryder sig om den spise. Agurkplanterne er som regel gået til på denne årstid og bestiller ikke noget, når temperaturen er under 15 grader C. De sidste druer kan nu høstes og nydes. Peberfrugterne og auberginerne, som stadig ikke er spist kan også godt høstes nu. Drivhuset ser lidt slidt ud efter en hel sæson, hvor der har været stor aktivitet. Der er rester af planter, blade, frugter og grøntsager, plantepinde, etiketter, frøposer, opbindingssnore og måske en hel masse andet. Det er på tide at få ryddet op nu!
Fjern alle planter, som ikke skal overvintre i huset og fjern også plantesække, hvori der har stået planter. Det hele kan sagtens komme på komposten.
Ryd op i diverse hjælpemidler som opbindingssnore m.v. så det er til at komme til.
Fjern visne blade fra fersken, nektarin og dem, som er begyndt at falde af på vindrueplanten.
Nogle huse har godt af at blive vasket med brun sæbe på glas og sprosser i oktober måned. Det betyder ikke at man kan springe forårsrengøringen over, så overvej lige en ekstra gang, før sæbespanden findes frem i oktober måned.

Der er masser af plads.

Når huset er ryddet op, opdager man pludselig, hvor meget plads man har. I bunden har nogle måske sået et sidste hold salat i september måned. Det kan muligvis overvintre og give tidlig høst allerede i marts måned, så fjern ikke det. Har man haft dejlige krukkeplanter, som man ikke er sikker på, hvor skal plantes ud efterfølgende, kan drivhuset sagtens bruges til at grave dem ned i. Man kan også bare lade krukkerne stå inde i huset til overvintring.

Den meget høje luftfugtighed.

Har man havemøbler i sit drivhus, bør de ikke stå der igennem vinteren. årsagen er, at der i løbet af solrige dage om vinteren opbygges en høj temperatur på 10-20 grader C. Denne varme luft indeholder meget fugt. Når solen går ned og temperaturen falder, vil fugten ikke længere kunne være i luften og det vil blive meget vådt. Havemøblerne har ikke godt af at stå ved den meget høje luftfugtighed.
Planter til opbevaring gennem efteråret har brug for at tørre ud, så glem ikke at lufte godt ud – også om natten både i september og oktober måned.
Udvalgte artikler
Blomstermaling - alle kan - også du
One-stroke maling, er som titlen antyder en maleteknik, hvor man i et tag maler et blad og dermed meget hurtig kan have et færdigt motiv.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Parasolblad
Denne staude svarer virkeligt til sit navn. De meget store, runde blade, der kan blive 50-80 cm i diameter, ligner nemlig på en robust måde en solparasol.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Mexikansk solblomst
Mexikansk solblomst kan blive stor, op til 2 meter høj og med masser af store orange blomster. Den elsker masser af sol og en god næringsrig jord.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Purpurklokke
Purpurklokke (Heuchera sanguinea) er en vintergrøn staude med purpurrøde blomster, som sidder højt over bladene. Da planten er både hårdfør og tørketålende, dyrkes den ofte i haverne.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser