Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Drivhuset » Drivhus anskaffelse
Drivhus anskaffelse
Stort eller småt

Foråret er starten på indkøb af havens måske hyggeligste rum, så det gælder om at vælge det rigtige hus. En tommelfingerregel har været, at et drivhus skulle være mindst ti kvadratmeter. Men det var dengang, man dyrkede i pladskrævende bede. I dag vælger de fleste at dyrke i plantesække og kapillærkasser. Det betyder, at alle kan være med, men har du plads nok, så køb hellere et stort end et lille drivhus. Har du kun en grund på størrelse med et "frimærke", så kan du få et hus ned til 0,85 kvadratmeter og alligevel få plads til både agurker og tomater. Og har du plads som en herregård, så fås gartnermodeller op til 72 kvadratmeter.

Hvis du vil have plads til både planter og et mindre havebord samt to stole, så er en model fra ti kvadratmeter og opad ideel. Er drivhuset syvkantet, kan havebordet stå i midten og planterne ud langs siderne, og så kan du nøjes med omkring 7 kvadratmeter.

Og så er det i øvrigt en misforståelse, at du skal søge byggetilladelse, hvis dit hus er over ti kvadratmeter. I dag går grænsen ved max 50 kvadratmeter. Dog skal byggeriet anmeldes til kommunen, hvis du vælger et hus på mere end 10 m2


Plast eller glas

Traditionelt har et drivhus altid været med glas, men i de senere år er efterspørgslen efter huse med polycarbonatplader blevet stor. Polypladerne er en fordel, hvor en effektiv dyrkning af planter er vigtigere end et klart udsyn. Pladerne er opbygget i to lag med luftkanaler, og virker som termoruder. Den isolerende evne betyder jævn varmefordeling og mindre temperaturforskel mellem dag og nat. Da pladerne lader masser af lys slippe ind, samtidig med den direkte solindstråling holdes tilbage, beskytter de planternes celler mod direkte og ofte skadelig indstråling.

Hvis du i højere grad vil bruge dit drivhus som en udestue med klart udsyn til haven, så skal du vælge glas og sikrest, men også dyrest, er at vælge hærdet glas.

Gå efter kvalitet

Ud over størrelse og valg mellem glas og polyplader skal du se på stabilitet. Sammenlign pris, kvalitet og størrelse. Dyrere modeller har kraftigere profiler. Det har betydning i blæst, og når vinen, de tunge tomater eller agurkeplanterne hænges op. På de billigste modeller er der ofte sparet på vigtigt udstyr som for eksempel oplukkelige vinduer. Et hus på 8 kvadratmeter skal have mindst to oplukkelige vinduer.


Andre tip

En bred dør er bedre end en smal dør. Et godt fundament er et must, og giver huset ekstra højde. I handlen kan du købe et færdigt stålfundament. Tjek også højden i siderne. Jo højere, jo mere plads til de planter, der står længst inde.

Udvalgte artikler
Vanding
Planterne optager vand fra jorden og afgiver det meste igen ved fordampning. Derved reguleres plantens temperatur, hvilket for dem er en livsbetingelse. Når urteagtige planter falder sammen i en tør, varm sommerperiode,
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Squash og græskar
Ønsker man at tage frø fra sin egne squash eller spisegræskar er det ikke altid at anbefale, da mange af sorterne indenfor samme art meget let krydses med hinanden.
Artikel kategori: Køkkenhaven
Udvalgte artikler
Astrologi og Chakra Medicin
Planeternes cykliske bevægelse i solsystemet kaldes transitter. Du kan støtte de processer, der sættes igang når markante transitter passerer planeter og akser i dit horoskop med Chakra-medicin - også kaldet Den Ny Tids Medicin.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Hvid Fredløs
Hvid fredløs (Lysimachia clethroides) er en løvfældende staude med en opret, stiv og busket vækst. De overhængende stande af rent hvide blomster springer ud sent på sæsonen, og det betyder, at arten er populær som haveplante.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser