Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Spørgsmål og svar » Drivhuset
Drivhuset
Drivhuset
Hvordan beskæres agurkeplanten ?

Svar: Du skal ikke fjerne sideskuddene, så snart de kommer til syne, som du gør på tomatplanten.

De første par sideskud klipper man af efter første blad, der kommer på sideskuddet. Det gør nemlig at topskuddet får mere energi, så væksten af dette øges. De efterfølgende sideskud lader man vokse, så de hænger ned fra planten i modsætning til hovedskuddet, der bindes opad. Når sideskuddenes toppe er ca. 20 cm. fra jorden, fjernes sideskuddenes top, så vil væksten i sideskuddet nemlig stoppe.

Det er i øvrigt en god ide, at plukke de første agurker af mens de er små (ca. 20 cm.), ellers vil agurkeplanten bruge al energien på at udvikle disse agurker, og udviklingen af en større mængde forsinkes.

Skal og evt. hvordan beskæres peberplanten ?

Svar: Nej planten skal ikke beskæres eller nippes. Men det er vigtigt at fjerne den første blomst, der dannes på det sted, hvor planten begynder at forgrene sig. Hvis denne blomst ikke fjernes, vil den tage det meste af plantens energi, og nye frugter vil ikke udvikles.

Husk også at hvis du plukker frugterne inden de bliver alt for store, vil planten give et større udbytte.

Jeg har hørt at man kan forkultivere gulerødder i drivhuset, så man får tidlige gulerødder, er det rigtigt og hvordan gør man ?

Svar: Det er ikke almindeligt at forkultivere gulerødder, men det kan lade sig gøre på følgende måde: i løbet af vinteren samler du 1-liters mælkekartoner. Bund og låg klippes straks af, og kartonerne fyldes med næringsberiget spagnum, som trykkes let sammen. 6-8 uger før man sår på friland eller i plasttunnel, anbringes ca. 10 frø i hver karton og dækkes med sand. Derefter vandes. Kartonerne sættes tæt sammen og dækkes med klar folie, hvorefter de stilles et varmt sted, f.eks fyrrummet eller drivhus. Efter spiring udtyndes til 6-7 planter pr. karton. Der vandes jævnligt og der tilføres en smule gødning i vandingsvandet. Udplantningen sker, når forholdene tillader det, d.v.s. omkring 1. maj. Nederste halvdel klippes eller skæres fri og fjernes forsigtigt. Undgå at beskadige rødderne, som er dannet i et fint net. Den nederste del er nu fri og graves ned ved plantningen. Der anbringes 20 kartoner pt. kvadratmeter, hvilket svarer til ca. 180 gulerødder. De første 14 dage vandes hver dag, og der vandes helst med 1 promille gødningsvand. Metoden med forkultur i drivhus kan kombineres med plasttunnel. Det giver i alle tilfælde gulerødder længe før, man ellers kan høste dem. De kommer også på en tid hvor der ikke er angreb af gulerodsfluen eller andre skadedyr. Gulerødder i karton med næringsberiget spagnum bliver længere end gulerødder, der er dyrket på normal måde, og de får en fin glat overflade.

Mine agurkeplanter hænger meget med bladene, hvad kan der være galt ?

Svar: Hvis agurkeplanter begynder at hænge med bladene, især midt på dagen, er det et signal om at der er problemer med rodsystemet. Ofte er årsagen at der en overgang har været for koldt. I disse tilfælde kan man redde planten ved at fjerne bladene fra stænglen. Så kun de øverste 4-6 blade er tilbage. Den nøgne stængel lægges forsigtigt "sammenrullet" i et bundt i en plantesæk, en beholder eller direkte i dyrkningsjorden, så kun den øverste del, som har blade, er over jorden. På den nedgravede del, vil der i løbet af en uges tid komme nye rødder og planten er reddet. Det lykkes kun, hvis jorden er over 20 grader C og hvis planten ikke er skadet for meget, altså ved tidlig indgriben. Efter ca. 14-dages tid kan man klippe planten fri af den gamle rod, men det er ikke nødvendigt.
Udvalgte artikler
Fed fotokunst med egne billeder
Som udsmykning er fotografier svære at bruge, hvis de skal se ordentlige ud på væggen. Skifterammer ser billige ud, indramningsglas giver uønsket genskin fra rummets lyskilder, og billederne falmer med årene.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Løvplanter
Smukke løvplanter giver haven form og farve hele året. De er uundværlige i alle bede. Som i en buket danner løvet det grønne grundlag, som blomsternes farver kontrasterer smukt med
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Løvfældende Alperose
Den kaldes ofte Sommerfugleazalea, hvilket er let at forstå, eftersom blomsterne, der sidder bundtvis i skudspidserne, er sommerfuglelette.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Hegnsloven
Herved bekendtgøres lov om hegn, jf. lovbekendtgørelse nr. 717 af 6. august 2001 med de ændringer, der følger af § 46 i lov nr. 431 af 6. juni 2005, § 34 i lov nr. 542 af 24. juni 2005 og § 63 i lov nr. 538 af 8. juni 2006.
Artikel kategori: Alt om Haven