Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Drivhuset » Året rundt i drivhuset
Året rundt i drivhuset
Drivhuset i januar

Drivhuset i januar er et beskyttet tilflugtssted for planterne, i læ for vejrets luner. Den garvede drivhusejer sørger for husly til planter, stiklinger og sågar kimplanter. Der kan skabes ekstra varme i drivhuset, fx ved brug af bobleplast og halmballer som isolering. Ydermer kan der hænges et lysstofrør i loftet eller anskaffes en drivhusvarmer. Er der sne på taget, skrabes denne væk så du undgår skader – flere centimeter tykke snelag kan være rigtig tungt for drivhuset at bære på.

Drivhuset i februar

Du kan så småt begynde at opvarme drivhuset, og stille og roligt flytte udplantningsplanterne fra vindueskarmen i boligen til drivhuset. Det er netop i disse uger at udplantningsplanterne får brug for ekstra lys mens de vokser til. En rigtig god ide kan være at have en opvarmet drivhusbænk inde i drivhuset til udplantningsplanternes første tid ude. Du kan bruge tæpper eller lignende til at dække drivbænken til om natten. Det er også i februar at du med fordel kan starte sommerblomsterne ind i drivhuset indtil de om sommeren kan plantes ude.

Drivhuset i marts

Gulerødder, spinat, salat og radiser er nogle af de grøntsager du kan plante direkte ud i drivhuset allerede i marts. Det er netop også grøntsager som du vil kunne høste før de større drivhusplanter, altså tomat, chili, paprikapeber og auberginer plantes ud i drivhuset. I marts skal disse planter nemlig helst sås indendørs og de har brug for ikke mindre end 25 grader, indtil de kommer op og skal bruge rigeligt med lys.

Drivhuset i april

Du kan begynde at så dine agurkefrø indendørs. De skal bruge mellem 20 og 30 graders varme indtil de er udplantningsklare i midten af maj ca. Du kan allerede se dem spirer få døgn efter såning. Husk at agurker er ekstra sarte overfor kulde i jorden eller sågar i drivhuset. Det er derfor en god ide at så dem indendørs indtil de plantes ud.

Drivhuset i maj

I maj begynder solen – og dermed varmen –for alvor at gøre sit indtog. Det er både godt og skidt. Skidt, fordi der er en forhøjet risiko for overopvarmning i drivhuset. Overvarming, medfører stor temperaturforskelle imellem nat og dag, hvilket er med til at stresse planterne og bremse deres vækst. Det er derfor vigtigt at lufte godt ud. Automatiske vinduesåbnere er en rigtig nyttig investering, som planter vil nyde godt af. Hold øje med jordtemperaturen. Er den over 18 grader, kan du udplante tomat-, melon- og agurkeplanten i drivhuset.

Drivhuset i juni

I juni kan du nyde synet af de første frugter og grøntsager sig på de fleste af drivhusplanterne. De første agurker kan du fjerne for ikke at bremse væksten for meget. Det er også nu at tomat- og agurkeplanterne skal beskæres for at sikre mere plads og dermed luft imellem planterne. For netop at undgå ødelæggende svampeangreb, som altså trives i fugtig og stillestående luft. Vær ekstra opmærksom på at grøntsagsplanterne nu har brug for ekstra næring. Hurtigvirkende gødning kan fremstilles af kompost, brændenælder eller endda husdyrgødning.

Drivhuset i juli

Du skal nu vogte over drivhusplanterne, da det er i disse uger at skadedyrs- og sygdomsangreb opstår og trives. Det bedste forsvar er sørge for at forbedre forholdende i drivhuset. Det gør du ved hele tiden at sikre dig at der er rigelig med lys og luft i drivhuset. Om natten kan du evt. holde ét vindue åbent for at mindske luftfugtigheden. Men undgå træk og for store temperaturforskelle. Du kan også fjerne sideskud samt visne eller gule blade, for at forbedre cirkulation af luft. Oplever du skadedyrsangreb, kan du forsvare planterne ved brug af insektsæbe eller nyttedyr. Er du heldig kan du nøjes med indsamling.

Drivhuset i august

Forstadiet til svampe- og sygdomsangreb på blade og frugter er ofte dugdannelse. Det undgår du ved fx at holde et vindue på klem om natten. På tomaterne optages duggen gennem frugthuden, hvilket du kan opleve som revner i tomatfrugten. Revner og dugdannelse kan i øvrigt holdes tilbage, ved at undgå overvanding tomaterne. I stedet henter tomaterne væske nedefra, hvilket faktisk forbedre smagen i sidste ende.

Drivhuset i september

Det er nu for sent for tomatplanten at modne de nye frugter der dannes. Du kan derfor roligt skære topskud af, så planten bruger sin energi på modningsprocessen og ikke på at danne nye frugter. Agurker og chili kan høstes som de modner. Gerne høst dem med det samme, så du undgå skimmelsvampe og andre sygdomme som trives på denne tid af året. Det er stadig meget vigtigt at holde vinduerne på klem om natten for at undgå dannelse af råd eller skimmelangreb. I øvrigt kan du på denne tid så mange sommerblomster, og lade dem overvintre indtil de næste år om foråret plantes ud i haven.

Drivhuset i oktober

Hvis du har tomater tilbage på planten som endnu ikke er modnet, kan du plukke dem alligevel og lægge dem i varmen. De modner nemlig også efter plukning. Du kan stimulere modningen ved eksempelvis at lægge dem sammen æbler. Det er også på denne tid at mange af drivhusplanterne har udtjent deres formål . Dem kan du smide over i kompostbunken og gøre plads til nogle andre afgrøder som trives bedre på denne tid. Du kan eksempelvis så salat eller spinatfrø, som du kan høste nogle uger ind i november. Jorden har godt af at der hele tiden bliver dyrket noget i den.

Drivhuset i november

Nu er det efterhånden helt slut med også agurker, chili og paprika. De udtjente og visne planter kan du smide over i kompostbunken. På den måde kan du undgå at eventuel smitte overvintre i drivhuset. Husk evt. at vaske drivbænken ren. Du kan nemlig stadig nå at så radiser, spinat, persille og dild og se om ikke de kan klare vinteren over.

Drivhuset i december

De fleste mennesker bruge drivhuset til at opbevare havemøbler, planter og andre ting om vinteren. Husk blot at jorden i drivhuset ikke må tørre for meget ud. Du kan bruge grangrene til at dække planterne lidt for dermed at beskytte mod den direkte sol i frosten. Alternativt kan du tænde lys om aftenen og skabe stemning i drivhuset om aftenen.
Udvalgte artikler
Hvidkål
Have-Kål er en toårig plante, som første år danner en bladroset, og som næste år sætter et opret, blomstrende skud med talrige blomster. Bladene er lidt læderagtige og ofte overtrukket af et lyseblåt vokslag.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Værd at vide om flagstænger og flagregler
En flagstang er oftest enten lavet af træ eller glasfiber. Hvis flagstangen er lavet af træ er det typisk grantræ der bliver brugt. Der bruges lige, høje træstammer til flagstængerne. Når træet er fældet bliver det afgrenet, afbarket og derefter høvlet inden stammen til sidst overfladebehandles og males.
Artikel kategori: Nyhedsartikler
Udvalgte artikler
Så sommerblomster
Hvad enten man forspirer eller sår direkte på friland, er tre ting essentielle: jord, vand og lys. Frø kan ikke spire uden vand og de små kimplanter tåler simpelthen ikke udtørring – få timer i udtørret jord er nok til at slå de nye kimplanter ihjel.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Stjernemagnolia
Stjernemagnolia er en aristokrat, hvis elegance og skønhed kræver en fremtrædende vokse- plads.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser