Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Vinterbeskyttelse til stauder
Vinterbeskyttelse til stauder
Vinterbeskyttelse til stauder

Hvad er 'hårdfør'?

Om efteråret er det bedst at lade planterne i bedet i fred. Især når de dækkes af et tyndt lag rim, er de stadig flotte om vinteren. De visne stilke yder også en vis beskyttelse mod kulden. Hårdføre planter er meget svagere, hvis de skæres tilbage før vinteren, og de visne blade omkring planterne ryddes væk. De er også mere sårbare, hvis de ikke får chancen for at hærde sig til vinteren. Det er derfor vigtigt at ophøre med gødningen i tide. Ellers vil planterne vokse for længe, så de ikke har tid nok til at hærde sig inden vinteren. De fleste stauder er så ukuelige, at de kan tåle selv meget barske vintre. Disse planter klassificeres som 'hårdføre'. Så der er ingen grund til bekymring, når løvet på din yndlingshosta visner eller helt forsvinder. Under jorden har plantens rødder indledt deres hvileperiode, men de er bestemt ikke døde. Næste forår vågner planten igen, og de første bladspidser viser sig i marts eller april.

Delvist hårdføre

Der er også planter, der kan tåle en lille smule frost. I bøger og kataloger kaldes disse planter delvist hårdføre. Eksempler på delvist hårdføre planter er mamelukærme, Ceanothus, pragtlilje, figen, passionsblomst og ungt pampasgræs. Man kan indsamle nedfaldne blade til brug som frostbeskyttelse til disse planter. Bladene kan f.eks. opbevares i en kurv, men de skal hele tiden holdes tørre. Opbevar kurven i haveskuret eller under et tag. Før frosten sætter ind, kan disse planters basis dækkes af et lag blade eller halm. For at forhindre at vinden blæser denne beskyttelse ud over hele haven, kan du holde den på plads med nogle grene og kviste eller et stykke hønsenet.

Stedsegrønne

De fleste stedsegrønne planter er hårdføre. Men der er mange planter, der tager skade af navnlig i hård østlig vind, som f.eks. rosmarin, timian og hebe. Sæt nogle fyrregrene ned i jorden på kryds og tværs, så de fungerer som læ mod den kolde vind. Pak den ikke-løvfældende (ofte dyre) kamelia ind i rørmåtter i frostvejr. Frost i forbindelse med en stiv blæst er ofte fatal for planter, der ikke visner om vinteren. Der sker faktisk det, at de tørrer ud. Man ville forvente, at stenplanter var hårdføre, eftersom deres naturlige levested er højt oppe i bjergene, men glem ikke, at de der ville være beskyttet af et tykt dække af sne hele vinteren. Den største trussel mod disse planter er 'barfrost'.
Drivpotter i terracotta er uden bund og er nogle gange forsynet med et låg. De anvendes til rabarber, strandkål og selleri og gør det muligt at man holde øje med planternes udvikling ovenfra. På grund af manglen på lys bliver stilke og blade blege. Disse potter er den perfekte beskyttelse til løvfældende planter i svær frost.

Terrassen og balkonen om vinteren

Potteplanter er mere sårbare end haveplanter. Det siger egentlig sig selv, eftersom en rodknold er bedre beskyttet af havejorden end af en tynd potte. Et godt eksempel er buksbom i krukker. Når denne busk vokser i haven, er den absolut hårdfør, mens den i potter skal beskyttes i meget streng kulde. Et ophold i haveskuret er én løsning, men man kan også pakke potten ind i bobleplast og beskytte planten mod østvinden. Stauder i potter kan placeres tæt op ad hinanden og pakkes ind i måtter.
Udvalgte artikler
Generelle beskæringstip
Nogle buske, f.eks. havehortensia, skal beskæres på en anden måde end andre. Grene, som er ældre end et år, sætter sjældent skud, så busken bør beskæres hvert forår, og kun ganske få knopper bør efterlades på sidste års skud. Dette holder busken lav og giver kraftig blomstring roser
Artikel kategori: Beskæring
Udvalgte artikler
Bekæmp ukrudtet
Ukrudtet myldrer op, det skal bekæmpes og der er heldigvis flere måder at gøre det på
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Stiklingeformering
angt de fleste stauder formeres erhvervsmæssigt ved hjælp af stiklinge. Der er to grunde til dette. Den ene er, at de færreste sorter er frøægte. Frøformering giver ikke ensartede planter, men det der kaldes hybrider på grund af krydsning med nærtliggende sorter.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Formklip buksbommen
Anskaffer man sig en allerede klippet buksbom kræver det, at man fortsætter med at klippe den i formen. Gør man ikke det, vil der kun gå et år før formen ikke længere er tydelig.
Artikel kategori: Alt om Haven