Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Vinterbeskyttelse til stauder
Vinterbeskyttelse til stauder
Vinterbeskyttelse til stauder

Hvad er 'hårdfør'?

Om efteråret er det bedst at lade planterne i bedet i fred. Især når de dækkes af et tyndt lag rim, er de stadig flotte om vinteren. De visne stilke yder også en vis beskyttelse mod kulden. Hårdføre planter er meget svagere, hvis de skæres tilbage før vinteren, og de visne blade omkring planterne ryddes væk. De er også mere sårbare, hvis de ikke får chancen for at hærde sig til vinteren. Det er derfor vigtigt at ophøre med gødningen i tide. Ellers vil planterne vokse for længe, så de ikke har tid nok til at hærde sig inden vinteren. De fleste stauder er så ukuelige, at de kan tåle selv meget barske vintre. Disse planter klassificeres som 'hårdføre'. Så der er ingen grund til bekymring, når løvet på din yndlingshosta visner eller helt forsvinder. Under jorden har plantens rødder indledt deres hvileperiode, men de er bestemt ikke døde. Næste forår vågner planten igen, og de første bladspidser viser sig i marts eller april.

Delvist hårdføre

Der er også planter, der kan tåle en lille smule frost. I bøger og kataloger kaldes disse planter delvist hårdføre. Eksempler på delvist hårdføre planter er mamelukærme, Ceanothus, pragtlilje, figen, passionsblomst og ungt pampasgræs. Man kan indsamle nedfaldne blade til brug som frostbeskyttelse til disse planter. Bladene kan f.eks. opbevares i en kurv, men de skal hele tiden holdes tørre. Opbevar kurven i haveskuret eller under et tag. Før frosten sætter ind, kan disse planters basis dækkes af et lag blade eller halm. For at forhindre at vinden blæser denne beskyttelse ud over hele haven, kan du holde den på plads med nogle grene og kviste eller et stykke hønsenet.

Stedsegrønne

De fleste stedsegrønne planter er hårdføre. Men der er mange planter, der tager skade af navnlig i hård østlig vind, som f.eks. rosmarin, timian og hebe. Sæt nogle fyrregrene ned i jorden på kryds og tværs, så de fungerer som læ mod den kolde vind. Pak den ikke-løvfældende (ofte dyre) kamelia ind i rørmåtter i frostvejr. Frost i forbindelse med en stiv blæst er ofte fatal for planter, der ikke visner om vinteren. Der sker faktisk det, at de tørrer ud. Man ville forvente, at stenplanter var hårdføre, eftersom deres naturlige levested er højt oppe i bjergene, men glem ikke, at de der ville være beskyttet af et tykt dække af sne hele vinteren. Den største trussel mod disse planter er 'barfrost'.
Drivpotter i terracotta er uden bund og er nogle gange forsynet med et låg. De anvendes til rabarber, strandkål og selleri og gør det muligt at man holde øje med planternes udvikling ovenfra. På grund af manglen på lys bliver stilke og blade blege. Disse potter er den perfekte beskyttelse til løvfældende planter i svær frost.

Terrassen og balkonen om vinteren

Potteplanter er mere sårbare end haveplanter. Det siger egentlig sig selv, eftersom en rodknold er bedre beskyttet af havejorden end af en tynd potte. Et godt eksempel er buksbom i krukker. Når denne busk vokser i haven, er den absolut hårdfør, mens den i potter skal beskyttes i meget streng kulde. Et ophold i haveskuret er én løsning, men man kan også pakke potten ind i bobleplast og beskytte planten mod østvinden. Stauder i potter kan placeres tæt op ad hinanden og pakkes ind i måtter.
Udvalgte artikler
Staudepleje
En af de store fordele ved stauder er, at de ikke behøver megen pleje - især ikke hvis man gjort nogle forberedelser.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Kinesisk Ene
Kinesisk Ene trives godt i almindelig mager havejord, men bedst i sandblandet jord. Den tåler en del tørke.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Bananfluer
Bananfluer (slægten Drosophila) kaldes også på dansk for eddikefluer, vinfluer eller frugtfluer, og navnene giver straks en idé om, hvad det er, de kan lide. Der findes over 600 arter bananfluer, men det er kun et par af dem, der optræder indendørs.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Slyngplanter
Klematis er en skovplante, hvis rødder trives i den fugtige, skyggefulde skovbund, mens toppen blomstrer i de solbeskinnede trækroner. Det skal man tænke på, når den nye klematis skal placeres i haven.
Artikel kategori: Alt om Haven