Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Såtid
Såtid
I begyndelsen af marts er der kommet så meget lys på himlen, at man kan begynde at så blomster og grønsager inden døre og derved få afløb for sin kriblen i de grønne fingre. For mange tages der hermed hul på en ny sæson i haven.

Fordelene ved at så inde er – ud over fornøjelsen – at der ofte er et større udvalg af sorter blandt frø end blandt udplantningsplanterne i havecentrene. Tit kan det knibe at få oplysninger om sorter for visse udplantningsplanter. Så hvis man har sine favoritter, er det sikrest at så dem selv. Desuden kan der være en økonomisk gevinst ved at så selv, da udplantningsplanter er blevet dyre. Og sætter man arbejdet lig med fornøjelsen og udgifter til lys og varme til nul, er der hurtigt sparet store summer.

Ulempen ved at så selv er, at man sjældent får planter af samme kvalitet som planterne i havecentrene. De hjemmelavede har en tendens til at blive lidt længere og løsere i væksten end dem, gartnerne laver, fordi de har fået for lys. Måske er det ikke noget problem, måske kan man komme uden om problemet ved at sætte planterne dybere, når der plantes ud. Men der er en risiko for, at grønsagerne giver for lidt, og blomsterne blomstrer for sparsomt, fordi de har fået for lidt lys. Tomatplanter tager således bestik af lyssituationen kort efter at de første blive balde er dannet. Er der for lidt lys, vil planten sætte færre blomster hele sæsonen, og dermed give færre frugterne, end hvis der er rigeligt lys. Planten ønsker tilsyneladende ikke at sætte gang i flere frugter, end der til sin tid vil være lys til at udvikle til modenhed.

Så selv om frøstativer i havecentre og supermarkeder lige nu bugner af spændende frø, er der behov for en smule planlægning, inden man kaster sig ud i eventyret. Man skal være opmærksom på, at planterne skal have masser af lys, så snart spiren er over jordoverfladen. Lys fås bedst i et syd- eller sydvestvendt vindue, men hvor mange planter er der plads til i vindueskarmen her. Når man disponerer pladsen, skal man vær opmærksom på, at planterne skal sættes på støre afstand med jævne mellemrum – tit kan de jo passende sættes i større potter ved samme lejlighed, så de også får større rod.

Ofte vil det derfor være nødvendigt at vælge mellem alt det, man har lyst til at gå i gang med. Her vil det være en god idé at prioritere de grønsager og sommerblomster, der nødvendigvis skal sås tidligt, for at de kan nå at give frugt eller masser af blomster i en dansk sommer. Tomater skal for eksempel sås midt i marts for at være klar til udplantning midt i maj, pelargonier skal sås nu for at blomstre, når de kan plantes ud midt i maj. Hvis man først sår tomater på voksestedet midt i maj, får man de første tomater omkring 1. september – og nogle gange slutter sæsonen sidst i september.

Jorden, man skal så i, skal være en fin, lys og gødningsfri såmuld. Nemmest er at købe en af de færdige blandinger, så undgår man også at få – alt for mange – ukrudtsfrø med. Jorden skal være fin, for at den kan falde til omkring frøene og sikre, at disse holdes konstant fugtige. Den skal være uden gødning, fordi et højt indhold af næringsstoffer kan hindre spiringen. Frøet er jo spirens madpakke, den har med hvad den skal bruge de første par uger. Så-jorden bør tages ud af posen og gennemluftes og –varmes et par dage, før man skal bruge den.

Det meste frø skal blot dækkes ganske let med jord, ikke begraves dybt i potten eller kassen. Læg det i den dybde, der står på posen, hverken mere eller mindre.

Efter såning gennemvandes potter og kasser – giv vand indtil overskydende vand løber ud i bunden. Derefter er det vigtigt, at jorden holdes fugtig – ikke våd – mens frøet spirer. Hvis jorden tørrer ud, kan det ødelægge spiringen. Hvis udtørringen kommer, når spiringen er begyndt, ødelægges frøet.

De små planter skal have mest mulig lys, så snart de første grønne blade er over jorden. Sæt potter og kasser i en vindueskarm der vender mod syd eller sydvest. Hvis potter og kasser der dækket med plastic for at holde på fugtigheden, skal man passe på, at de ikke udsættes for direkte sollys. Der kan i så fald meget hurtigt blive brændende varmt under plasticen, og så ødelægges spiringen.

Det er vigtigt, at planterne får mest muligt lys under hele opvæksten. Kniber det med lyset, vil planterne blive ranglede, og det er vigtigt at holde øje med sine planter og forsøge at gribe ind, når de begynder at løbe i vejret. Så snart spiringen er overstået, kan man holde lidt igen med vandingen og derved motivere planten til at sætte en god rod. Desuden kan man skrue ned for varmen i det rum, hvori planterne står, da det er temperaturen, der bestemmer, hvor hurtigt de gror – og gror de hurtigere, end der er lys til, bliver de ranglede.

Ved at sænke temperaturen, får man langsommere vækst – og planterne bliver mindre og senere klar til udplantning – og det var måske ikke lige det, man ville opnå ved at så inden døre. Men de bliver også mere kompakte, sundere og lettere at håndtere.

Det er en udbredt misforståelse, at frø skal stå varmt for at spire hurtigt. Temperaturer omkring 10-12 grader er fint til meget frø, agurker og meloner kan klare 15 grader, men hvis frøet får det for varmt, går spiringen i stå, og det er i praksis umuligt at få den i gang igen. Stil hellere frøene en lille smule køligere end lidt for varmt. Det første kan forsinke spiringen, det sidste kan ødelægge den.

Når planterne er så store, at deres blade rører hinanden, bør de prikles og sættes på større afstand. Derved kommer der mere lys til hver enkelt plante, og der kommer øget luftcirkulation mellem dem og dermed mindre risiko for svampeangreb. Planterne vil opfatte priklingen som en afbrydelse i væksten, men jo tidligere den sker, jo mindre skade gør den. De små spæde rødder må ikke få sollys under priklingen.

Ofte vil det være nødvendigt at potte planterne op og sætte på yderligere større afstand et par gange, inden de kan sættes ud.

Planterne bør ikke gødes, før de er priklet – og da kun ganske let og under forudsætning af, at de får masser af lys.


Udvalgte artikler
Kontakt os

Artikel kategori: Information
Udvalgte artikler
Bier
Bier - nyttige for blomster og frugt
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
vandforbrug og varmetab i haven
De seneste årtiers kraftige debat om bl.a. CO2-udslip og knappe ressourcer har givet os en større miljøbevisthed. Store prisstigninger på vand og olie har bl.a. været medvirkende årsag til et faldende vandforbrug i det seneste årti. Nedenfor følger nogle tips til at spare lidt mere på vand og varmetab i swimmingpools.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Gudeblomst
Gudeblomst er en smuk og meget særegen staude, der umiddelbart kan virke lille og lidt uanselig, men når man først får øje for den, opdager man at den er gudeskøn.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser