Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Sådan gør du haven sommerferieklar
Sådan gør du haven sommerferieklar
Sådan gør du haven sommerferieklar

Inden sommerferien står for døren, skal haven gøres klar til en periode uden pasning. Med enkle forberedelser kan du sørge for, at du stadig har en dejlig have, når du kommer hjem

Hvorfor bør du gøre haven ferieklar?

Sommeren i Danmark kan alt efter vejrgudernes vilje være kold og våd eller tør og varm. Som regel kommer hverken sol eller regn i tilpasse mængder, så haven kan klare sig selv i flere uger. Derfor bør du forberede den til lidt af hvert.

Det er rigtig ærgerligt at vende hjem fra flere ugers ferie og se, at alle forårets anstrengelser er spildt, enten fordi blomsterne i krukkerne er druknet, eller sommerblomsterne og køkkenhaven er visnet bort.

At du skal ud at rejse betyder ikke, at du ikke kan drive blomster frem eller anlægge en køkkenhave, for med lidt planlægning kan haven sagtens gøres ferieklar.

Er du så heldig at have gode venner eller naboer til at passe haven, kan de også rette op på de værste vejrmæssige udsving. Hvis du giver din havepasser lov til at høste i både have og drivhus, kan det ligefrem være en glæde for begge parter.

Hvad bør du begynde med?

Ukrudtet skal væk! Det giver kulturplanterne unødig konkurrence om vand og næring, og ukrudtsmængden er mangedoblet efter bare 14 dages ferie.

En god grundvanding i både have og drivhus aftenen før afrejse er vigtig. Den bare jord kan dækkes med træ-, kakao- eller barkflis i et lag på ca. 5 cm. Det holder på fugten og forhindrer hurtig fordampning. Den optimale løsning er et tæt bunddække. Det kræver langtidsplanlægning, og du kan overveje dig, når du forbereder efterårets staudeplantning. Det kan i længden være den bedste løsning, hvis du er bortrejst et par uger hver sommer.

Husk at gøde, hvis du skal være væk i længere tid. Især køkkenhave- og drivhusplanter vokser hurtigt og har brug for næring.

Stil haveslangen, vandkanden og plæneklipperen på et passende sted, så havepasseren ikke skal lede efter dem.

Blomsterhaven, stauder og roser

Jorden omkring stauder og roser kan løsnes forsigtigt med en greb, så regnvand får bedre mulighed for at trænge ned til rødderne.

Klip de udsprungne blomster og store knopper af roserne. Så kan planterne bruge energien på at udvikle nye knopper, der blomstrer, når du er vel hjemme igen. Husk også at gøde de remonterende roser, så de har lidt "vitaminer" at leve af.

Stauder, der er færdige med at blomstre, skal du klippe lidt ned. Nogle stauder blomstrer igen efter tilbageskæring, f.eks. løjtnantshjerte, lupin, geranium og floks. Du kan også klippe de etårige sommerblomster tilbage, før du tager af sted. Det nedsætter forbruget af vand, og planterne skyder med nye friske skud.

Køkkenhaven

Tynd ud i køkkenhavens afgrøder. I juli måned er nogle afgrøder allerede plukkemodne. Hvis du skal forlade en køkkenhave, der bugner med friske grøntsager, kan du f.eks. få din nabo til at høste mod passende vanding.

Midt på sommeren har krydderurterne blomstret og er dermed ikke på deres højeste. Krydderurter smager af mest, når skuddene er friske, så klip dem tilbage, inden du rejser. Når du kommer hjem fra ferie, har de kvitteret med en ny omgang friske skud.

Drivhuset

Drivhusets første afgrøder er ved at være plukkemodne i juli måned. Planter i drivhuset skal vandes minimum en-to gange om ugen og hver dag i varme uger i højsommeren. Puds planterne godt af for visne blade, og tynd lidt ud. Sørg også for, at de er bundet ordentligt op og har fået gødning.

Luftcirkulation i drivhuset er vigtig. Hvis sommeren er meget varm, bliver planterne nærmest kogt eller bagt. Sæt døre og vinduer på klem for at forhindre for høj varme og fugtighed. Høj luftfugtighed kombineret med høj varme og manglende luftcirkulation giver perfekt grobund for svampeangreb. Du kan også installere automatisk udluftningi drivhuset, det gør pasningen meget lettere.

Lad naboen høste jævnligt mod passende vanding, ellers går de modne frugter til spilde. Der er sikkert alligevel både tomater, agurker og peberfrugter tilbage til dig, da alle frugter på planten ikke modner samtidig.

Potteplanter

Saml potteplanterne på et skyggefuldt sted, f.eks. på husets nordside, så fordampningen er lav. Stil dem et sted, hvor blæsten ikke vælter dem.

Stil små krukker sammen, f.eks. i en flamingokasse med vand. Har du ingen til at passe potterne, kan du bruge selvvandende krukker eller vandingssystemer. Du kan også klippe potteplanterne lidt ned, det mindsker fordampningen fra bladene.

Græsplænen

Græsplænen må ikke klippes alt for tæt før ferien, en klippehøjde på 4-5 cm er passende. I tørkeperioder skal klippehøjden være lidt højere end normalt, så græsset kan skygge lidt for sine rødder. Lad det afklippede græs ligge, hvis der ikke er for meget af det. Det tilfører plænen naturlig kompost og holder på fugten.

Det er komplet overflødigt at vande græsplænen, og det svækker også græsset. Rødderne skal helst søge i dybden efter vand, og det gør de ikke, hvis du vander. Græsplæner er meget hårdføre. Selvom de ser brune og visne ud, kommer de hurtigt til at se pæne ud igen, så snart den første regn er faldet.

Hæk og buske

Hækken, du måske klippede før sankthans, begynder muligvis at gro godt til. Du kan overveje at klippe den igen til august.

Nyplantede buske skal normalt vandes i op til et år efter plantning. Deres rodsystem er det første år ikke stort nok til, at de kan klare en sommer uden hjælp, så her vil en god grundvanding før afrejse være på sin plads. Surbundsbedet skal også gennemvandes grundigt, og jorden kan dækkes med barkflis, der nedsætter fordampningen

Bærbuske kan dækkes med net for at forhindre fuglene i at rydde dem. Men det må frarådes, hvis du ikke kan få nogen til at kontrollere nettene hver dag. Småfugle kan få benene viklet ind i nettet og kan ikke komme fri. Også pindsvin kan hænge fast. Hvis du bruger net, skal du bukke det op omkring busken forneden, så pindsvin ikke bliver viklet ind i det.
Udvalgte artikler
Fugle i haven
Fodring af fugle
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Gladiolus
Gladiolus har glimrende egenskaber som afskæringsblomst; den er både frodig, farverig og stivstilket. Det er bedst at afskære blomsten, så snart de første, nederste blomster er sprunget ud.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Belægninger
For at opnå et godt resultat af den færdige belægning er det vigtigt af såvel underlag, afretning, lægning og fugning udføres korrekt. I det efterfølgende gives en kort orientering om arbejdet
Artikel kategori: Sten og fliser.
Udvalgte artikler
Stjernemagnolia
Stjernemagnolia er en aristokrat, hvis elegance og skønhed kræver en fremtrædende vokse- plads.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser