Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
DEN STORE BOG OM SM...
Blomster i vand
Hej have
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Køkkenhaven » Sydfrugter
Sydfrugter
Sydfrugter

Et par af sydens frugter er glimrende i danske haver - mest for hyggens skyld!

For bare 25 år siden ville ingen have troet, at Danmark kunne blive et vinland - med vinmarker og professionelt salg - med moms og EU-godkendelse og alt til faget hørende. Men sådan er det gået.

Endnu er der et stykke vej til erhvervsmæssig avl af appelsiner og citroner her i landet, men det skal da ikke afholde haveejere fra en lidt eksotisk fornøjelse på terrassen eller i udestuen. Citron, kumquat eller calamondin i krukke er glimrende sommerplanter til danske haver, såfremt de får lov til at stå i sol på lune voksesteder. De er oven i købet dekorative, og selv om de er blevet mere udbredte de senere år, er de stadig lidt usædvanlige. Frugterne kan spises direkte fra planten af børn og voksne - om de smager godt er også et spørgsmål om, hvilken sort man har været heldig at få fat i.

Nemme planter

Alle er de nemme at dyrke, og alle er meget villige til at blomstre og sætte efterfølgende frugt. For planterne i citrusfamilien gælder endvidere det usædvanlige, at de kan have frugter - fra foregående blomstring - og blomster samtidig.

Find en passende krukke. Den må ikke være for lille, da sydfrugterne kræver nogen jord at vokse i. Krukken skal være bredest for oven - og ikke længere nede på siden - således, at man kan få planten op, når krukken bliver for lille, eller planten trænger til nyt jord.

Jorden i krukker må ikke være for fed og fugtighedsbevarende. Brug en god krukke-jord, eventuelt tilsat lidt ekstra sand, eller en god havejrod, tilsat 50 procent sand. Sydfrugterne bør ikke plantes i billig, sort sphagnum.

Sæt krukken med sydfrugter, hvor der er lidt lunt og godt med sol. Hurtigt vil du opdage, at de snart danner små, hvide blomster overalt på planten og i en almindelig dansk sommer vil disse snart blive efterfulgt af de spændende orange frugter. De skal have lov at sidde lidt på planten, før de spises. Dels modner de bedre på planten, dels bliver de mere velsmagende og saftige, jo længere de sidder i solen.

Det eneste du behøver at gøre, er at vande dem rigeligt og tilsætte gødning til vandingsvandet i vækstperioden - indstil gødningen i juli-august, så planten kan nå at modne af inden vinteren. Planterne behøver megen vand og næring til udviklingen af de mange blomster og frugter, og for lidt vand kan give nogen bitterhed i smagen.

Overvintring

Inden frosten sætter ind, skal krukker med sydfrugter ind i et lyst, men frostfrit rum, helst ved en temperatur omkring fem - ti grader, men ellers så køligt som muligt og stadig lyst.
Planterne har brug for en hvileperiode i de mørke måneder, og i denne tid skal de heller ikke vandes nævneværdigt, højst en gang hver 14. dag vinteren igennem. Bedst er det at aftrappe vandingen i løbet af september-oktober, så planternes vækst gradvis stilner af.

Når dagene længes i det tidlige forår, kan man gradvist vande lidt mere. Herved begynder planterne en langsom start, og de vil begynde at sætte nye skud, der sikkert vil blive lange og spinkle. Planterne skal nu have meget lys. Er der sat for lange, bløde, hængende skud kan disse kortes eller fjernes, så man igen får en smuk krone på træer.

Når risikoen for frost er væk - sikker er man først hen i maj - kan planterne igen sættes ud i haven, hvor en ny sæson begynder med hvide blomster og efterfølgende frugt.
Udvalgte artikler
Pyramideeg
Pyramideeg er et smalt søjleformet træ og har blade som den almindelige velkendte eg.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Ricinus - Kristpalme

Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Slyngplanter
Klematis er en skovplante, hvis rødder trives i den fugtige, skyggefulde skovbund, mens toppen blomstrer i de solbeskinnede trækroner. Det skal man tænke på, når den nye klematis skal placeres i haven.
Artikel kategori: Alt om Haven
Udvalgte artikler
Fruesko
Fruesko er den orkidé i Danmark der har de største blomster, og nok den der vækker mest beundring, med sine store gule og brune blomster. Fruesko er en stor kraftig plante, som ofte vokser i grupper
Artikel kategori: Plantebeskrivelser