Velkommen til HAVESIDEN WWW.KAN-LIR.DK - DIN HAVEPORTAL MED ALT OM HAVEN OG DENS PASNING
Navigation
Nyeste artikler
Fuglekasser, egernka...
Sove/hvilekasser til...
Redekasser
Rens frøet - Spar m...
Introdiktion
Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Alt om Haven » Bunddække sparer lugning.
Bunddække sparer lugning.
Bunddække sparer lugning.

Hold jorden dækket med planter - ellers gør ukrudtet det.


Den nok nemmeste måde at begrænse det kedelige lugearbejde i haven på, er at plante såkaldt bunddække. Det er en gruppe af planter, der fortrinvis vokser i bredden og derfor forholdvis hurtigt kan dække et givet areal, så der ikke komme lys til jorden under planterne - og uden lys ingen plantevækst, heller ikke ukrudt. (Men der er naturligvis den mulighed, at ukrudtet vokser igennem bunddækket - op i lyset.)

Arealer, der ikke er dækket med planter, vil meget hurtigt gro til i ukrudt. Man kan luge det igennem og vende ryggen til og efter et pr uger er billedet det samme - ukrudt fra ende til anden. Sådan en oplvelse kan tage modet fra selv den fligtigste havemand og -kvinde, og derfor kan det godt betale sig at investere lidt tid, penge og energi i et etablere et godt bunddække på arealer, der ikke skal eller kan bruges til andet.

Plantning

Før der plantes, er det vigtigt, at jorden er fri for ukrudt, særlig flerårigt, som kvikgræs, skvalderkål og paderokker. Man kan luge arealet grundigt igennem hver elelr hver anden uge i en væsktsæson, eller man kan dække arealet med sort plastic gennem et år. Plasticen hindrer, at der kommer lys til jroden - og dermed intete ukrudt. For et syns skyld kan plasticen dækkes med et tndt lag jord eller flis, lige som man skal sikre sig, at plasticen ikke blæser væk.

Bunddækkende stauder bliver fem - tyve centimeter høje. Der er talrige muligheder, blandt andre guldjordbær, timian, Vinca, hasselurt, stenbræk, og vinterglans. Endvidere er mange andre stenbedsplanter velegnede til bunddække. Der skal bruges 8 - 10 planter pr. kvadrameter, planter man færre, varer det længere, før planterne dækker arealet og lukker af for ukrudtet.

Bunddækkende buske bliver 10 -100 cm høje. Også her er udbudet stor, blandt de gode muligheder er dværgmispel, perikon, efeu, snebær, kranstop, Potentil, benved, gedeblad og fjeldribs.

Bunddækkende stedsegrønne bliver en halv til en meter høje. Der plantes med to - fire planter pr. kvadratmeter. Velegnede er buksbom. taks, enebær, kirsebærlaurbær m.fl. Bunddækkende buske og stedsegrønne kan klippes og formes efter ønske, for eksempel i såkaldte pur - grupper af planter, plantet meget tæt, og klippet i for eksempel kasseform. Lav en lille, næsten usynlige sti, ind gennem puret, så man kan komme igennem det, når det skal klippes - eller et enkelt stykke ukrudt skulle skyde igennem.

Gødning

Bunddækkeplanter skal ikke gødes den første sæson. Derefter kan de gødes som resten af haven. Dert kan gives en grundgødning i foråret med kunstgødning, som suppleres sommeren igennem. Som alternativ kan man bruge en organisk gødning ved vækstsæsonen start. Dens virkning holder sommeren igennem. Det r vigtigt ikke at gøde for meget - det kan give høje og ranglede planter, og et godt bunddække skal netop være lavt og tæt for at kunne lukke lyset ude.

Gode råd om plantning

Jorden skal være løs, også i bunden af plantehullet.
Planter, som står i potter, gennemvandes grundigt inden plantning. Barrodsplanter plantes straks. Lad dem aldrig ligge i solen og tørre.
Net om planternes rødder, potter eller plasticposer fjernes inden plantning.
Ved plantning rystes planterne, så jorden kommer ned mellem rødderne.Tryk altid planterne godt fast efter plantning og gennemvand jorden. Planterne skal passes med vand det første år efter plantningen.
Planter i potter eller med klump kan plantes hele året, blot jorden er frostfri. Et lag barkflis i ca. 10 cm. tykkelse er med til at holde på fugtigheden og giver en pæn, ukrudtsfri overflade.

Udvalgte artikler
Ambratræ / Tyggegummitræ
Tyggegiummi træ er et dansk oversættelse fra Sweetgum og så brugen af træets saft bliver brugt til tyggegummi da den er velsmagende.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Melon
Meloner er af græskar-familien og er altså i familie med græskar, agurker og squash. Meloner stammer oprindeligt fra Indien og har bredt sig til Afrika og Mellemøsten. Kernerne fra græskar og meloner kan tørres og spises som snacks og i salater.
Artikel kategori: Plantebeskrivelser
Udvalgte artikler
Gedehamse / hvepse
Gedehamse kaldes ofte for hvepse, men gedehams er en mere konkret betegnelse. Hveps - bruges nemlig også om en del andre insekter f.eks. gravehvepse, snyltehvepse og træhvepse.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr
Udvalgte artikler
Jordlopper
Jordlopper er små 2-3 mm. lange sorte biller. Nogle arter har langsgående gule striber. Deres baglår er meget kraftige og de er i stand til at springe meget højt; deraf navnet. Bevæger man f.eks. armen tæt hen over angrebne planter, springer mange op på samme tid.
Artikel kategori: Sygdomme og skadedyr